sinkin'n'line

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Codrut
junior
junior
Mesaje: 96
Membru din: 29 Iul 2004, 20:02
Localitate: Bucuresti

sinkin'n'line

Mesaj de Codrut » 05 Noi 2004, 01:28

Care dintre voi pescuiti cu snur scufundator (full sink, nu sinking tip), ce marci, cum, la ce specie, ce rezultate ati avut de asemenea...ce probleme ati avut...in afara de a ridica firul din apa... :D

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 05 Noi 2004, 10:02

Ai snur scufundator? Eu am unul dar inca nu am dat cu el. Am dat doar cu sink-tip. Cu cel scufundator nu am dat pentru ca nu am inca o lanseta care sa-l poata scoate din apa.

Avatar utilizator
Codrut
junior
junior
Mesaje: 96
Membru din: 29 Iul 2004, 20:02
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Codrut » 05 Noi 2004, 11:02

Da, am de gand sa ma lupt cu asa ceva acum in weekend... Nu poti sa-l scoti din apa ca pe unul plutitor... dar daca recuperezi suficient apoi faci un roll cast sa taie apa si sa se ridica apoi aruncare normala nu merge?
Ce clasa este al tau? Dar lanseta?

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 05 Noi 2004, 12:08

Am lansete pana la clasa 4-5. Snurul scufundator e de clasa 7. Il mai iau cu mine, poate odata voi fi in lipsa de inspiratie si ma voi chinui cu el.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 05 Noi 2004, 13:04

Baieti - aveti nevoie de un bat mai nervos, mai ales daca pescuiti la adancimi ce depasesc 1-1,5 m. De obicei un bat progresiv ce poate fi solicitat peste clasa lui. Firele Super fast sink si cele din categoria Deep Finder cu diferite grupe de greuate data in grains. (pot aparea sub alt nume dar sunt in principiu la fel impartite in categorii de greutate)

Conteaza si ce fel de fir scufundator este. Este unul DT ... este o chinuiala. (asta nu ca sunt eu impotriva acestor fire ... asa la modul general, .... dar cum spuneam si cu alte ocazii, un fir DT este conceput pentru a fii folosit la intreaga lui lungime) Daca este sa va dau un sfat pai atunci cumparati fire Shooting Head scufundatoare. In general sunt mult mai scurte. Deci mai usor de manevrat decat un DT care de ex. poate fi cu 10 m mai lung decat un asemnea shooting head. Mai exista si o problema vizavii de coeficientul practic de scufundare. (una este sa-i dai unui fir pe toata lungimea lui un coeficient teoretic/calculat - vizavii de densitataea specifica a materialelor folosite in amestec - de scufundare si alta este cand acesta este montat pe un bat sau este folosit pe rauri unde curentul il impiedica sa se scufunde)
Ganditiva singuri ... un fir scurt intre 7-12 m il lasezi tot pe apa. El se v-a scufunda "aproape" uniform pe toata lungimea lui. (daca ii dai runnig line suficient) El v-a avea un comportament ca al unei greutati atasate la un monofilament pentru pescuitul la fund. Deci ii poti da running line sa si-l traga singur catre fund. El v-a cobora in apa aproape vertical (in apa statatoare ... si in anumte cazuri in ape curgatoare)

Airflo-PolyFuse Depth Finder Lines

In principiu in functie de conditiile de pe teren trebuie sa alegeti si firul scufundator. Pescuiti pe o apa la o cota ridicata, cu viteza mare a curentului, aveti nevoie de fire "super grele" pentru ca ele sa traga musca la adancimea dorita.

In ape statatoare este ceva mai simplu. Dar si aici trebuei sa stiti la ce adancime vreti sa pescuiti si in functie de aceasta sa alegeti firul.
De ex. un fir Slow sink ... se v-a scufunda la doi metri mult mai incet decat unul Superfast sink.

Si pentru ca problema sa fie si mai complicata depinde si cel fel de muste folositi, materialul folosit la legarea lor, daca sunt lestate sau nu, ... si lungimea forfagului (tipet+forfag).

Deci concluzia este ca in functie de apa in care veti pescuii, adancimea la care doriti sa pescuiti, muste, soi de peste, bat avut la dispozitie, ... alegeti si firul scufundator. :lol:

Asta doar asa in doua cuvinte ... ca se poate scrie un intreg manual. :lol: :D :wink:
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Codrut
junior
junior
Mesaje: 96
Membru din: 29 Iul 2004, 20:02
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Codrut » 05 Noi 2004, 15:01

Al meu este de clasa 8 si vreau sa incerc sa-l folosesc pe o lanseta clasa #6-7 de 9'6". Sper sa-l pot manevra. Il voi folosi cu forfac scurt, max. 1.80 m si streamere lestate cel putin cu ochi din bile de lantz. L-am luat gandindu-ma sa pescuiesc cu el pe lacuri absolut orice ar inhatza un streamer la adancime mai mare.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 05 Noi 2004, 15:46

Codrut:

Depinde de lac si cat de bine il cunosti in zona in care pescuiesti.
Este adanc tare si tu i-ti propui sa pescuiesti la 4-5 m adancime, ... nu de streamere ai nevoie ci de niste Streamere cu colac de salvare. Adica din constructie le pui niste foam (burete ce se foloseste la o serie de muste plutitoare de genul furnicilor sau bondarilor/viespi, lacuste .... are bule de aer in el). De ex le pui sub blana la o musca gen Mathucka ... sau faci o imitatie de Gandac de balta .... din cel de 2-3 cm lungime cu labe mari ce inoata sub apa)

Firul o trage la fund (forfac+tipet scurt sub un 1 m) .... dar musca ramana in suspensie la cca 1 m dasupra fundului apei. Asta se manevreaza incet cu tractiuni scurte de fir de cca 3-5 cm. O serie de 3-5 si pauza. Musca poate fii atacata si pe drum spre fudnul apei. Un cunoscut a luat un curcubeu de crescatorie 4-5 kg asa. S-a prins ca are ceva in carlig cand firul a inceput sa-i fie tras dintre degete. :-)

Problema cu mustele lestate este ca ele pot cobora mai repede decat firul. Cand sa-l recuperezi te trezesti ca la prima lansare ai musca agatata. :)

I-mi este greu sa va descriu multitudinea de probleme ce apar o data cu pescuitul la adancime. Efectiv trebuie sa gasesti cea mai buna metoda pentru un lac, o parte a lacului, un rau, o bulboana pe rau, samd ... trebuie sa cheltuiesti mult timp sa inveti exact cum arata fundul apei, cat de adanc este, ... cat de cald/rece este la adancimea de pescuit, sa stii daca curentii de adancime in zona respectiva, aduc ceva mancare sau nu, ... :roll: ... trebuie sa fii metodic si sa-ti notezi tot timpul toate detaliile. Fara sa fii informat, ... pescuiesti la noroc si muncesti ca un "sclav" ... fara rezultat. Dar recunosc entuziasmul de iceput... :lol: ... parca ma vad pe mine acu 15 ani cand am inceput sa dau cu fire scufundatoare. Cred ca am lasat de atunci cel putin 100-200 de muste pe fundurile lacurilor si raurilor.

Daca nu stii cat de repede coboara firul nu ai nici cum sa stii la ce adancime a ajuns. Poti sa faci un test, dar ai nevoie de ajutor. La mal masori adancimea ... sa zicem ca are ,5 m ... ti firul intins deasupra apei cu ajutorul prietenului sii dai drumu la semnal. Cronometrezi timpul pana atinge fundul. Cand sti ... aprox cate secudne ii trebuie sa coboare 1 m ... numeri in gand secundele din momentul cand firul atinge apa. :lol:

Deci eu nu incerc sa va descurajez sa nu pescuiti cu fire scufudatoare ... din potriva ... dar va pun fata in fata cu problemele ce apar. :wink:
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns