sedge-uri

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Luci
veteran
veteran

sedge-uri

Mesaj de Luci » 13 Mar 2005, 17:06

Salmo, uite un model de musca ( o gasesti in galeria mea la Legatori -Paul Sas, pe http://www.flytying.ro/legatori_de_must ... aulsas.htm ) se numeste died sedge. Asta e cea mai buna musca in sfarsitul lui mai si iunie- toata luna, pe Somesul Cald si Rece. Merge si in iulie dar mai greu. In perioada asta este o explozie de sedge-uri cu corpul gri, parca inelat cu galben si aripi gri pistruiate cu maro, alb murdar si negru.Ce e interesant ca pe musca, dimineata si seara, cand cade pe apa, si nu conteaza daca aterizeaza pe o parte sau altfe, sar ca prostii, efectiv e un fel de macel. Paul o are de la scorul lui, un prof din cluj ce pescuia numai la musca demult. Ai mai vazut-o undeva? Stii sa mai pescuiasca cineva cu musca asta pe la voi?
Aici am vazut-o la Paul si la doi tarani, pe vremuri, cand Somesul rece era deschis. Pescuiau cu rude de alun, o lasau pe apa, cateodata, pe inserat o loveau de apa si pestii atacau imediat.

ovm
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de ovm » 15 Mar 2005, 20:42

Salutare Luci si felicitari pt. site!Eu n-am mai intrat pe net de multe luni si a fost o surpriza placuta pt. mine acest site.Am observat ca au migrat aproape toti...
In legatura cu sedge-ul in discutie iti pot spune ca am primit modelul asta acum cativa ani in mai multe variante(una uda)de la un sibian cu multa experienta care pescuieste cu ea de foarte multi ani.Pot sa-ti spun ca varianta uscata foarte paroasa si pe carlige mici,pe vreme foarte rece si inchisa merge foarte bine pe lac .Pe rau am prins lipani pe Dorna si Dornisoara pescuind-o din amonte in aval.La pastrav pe raurile noastre n-am rupt gura targului cu ea spre deosebire de alte modele.

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 16 Mar 2005, 10:17

Salut Ovidiu:), multumesc, ma bucur ca ti-a placut site-ul.
Referitor la musca in discutie, eram curios daca o pescuieste cineva si in alta parte.. Stii, am remarcat ca in bazinul Somesurilor, la inceputul sezonului sa fie o extraordinara abundenta de acest tip de sedge, poate asta e explicatia de ce este o musca asa de buna. Pescuind cu Misu, am remarcat ca imdediat cupa modelul asta a mers bine march brown pe carlig #12 si apoi Adamsul pe carlig #12 si #14. Cand s-a terminat si cu Adamsul, in sensul ca erau pretentiosi la hackle si la culori si la proportii, incepeau sa manance pe muste mai mici si mai intunecate, gen black gnat. Dar deja eu in perioada asta ma axez tot mai mult pe pescuitul la nimfa si nu mai urmaresc cu atentie modelele de uscate, eventual pescuiesc cu modele tip "searching" ..

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 16 Mar 2005, 12:54

Buna Luci ... bine ai venit Ovi :)

Referitor la musca discutata aici ... eu de ieri am vrut sa spun ca ea seamana cu March Brown ... varianta uscata. :)

Eu folosesc mult aceasta musca care mi se pare universal valabila. O leg atat cu par din coada veveritei ... cat si cu sectiuni de pana sau fulg. Le-am legat sub mai multe forme si stiluri ... si le fac si mai "bogate", stufoase ... dar si foarte sumar dresate. Deci toata gama. Te asigur ca nu-mi lipseste din cutie ori unde a-si merge la pescuit.

Eu le pescuiesc in general ude ... dar cele ude le-am impregnat ... si pe carlige de 10 am prins cu ele deaddrift ... sau dragand pe suprafatat apei usor ... atat lipani cat si pastravi. La pastrav de mare folosesc unele legate pe carlige de 8 Salmon Low water ... pe care tot asa le impregnez cu flotant si le pescuiesc dead drift ... si nu trebuie sa-ti spun ca daca o fac ... am si succes cu ea. Cel mai mare prins a avut cam in jur de 3-4 kg ... dar pe un bat in clasa 5 a fost o traire cu multa, multa adrenalina.
In schimb am ratat unul acum doi ani care a fost cel puti in jur 6-7 kg si a atacat atat de brutal ca era sa fac infarct. :lol:

Deci ... eu i-mi leg variante ale March Brownului ... si am avut succes cu ele ... asa ca nu vad de ce sa nu aveti succes cu aceasta varianta (in discutie) ... pescuita la locul potrivit si momentul potrivit sunt convins ca poate deveni un adevarat Killer. :)

Dar Luci ceea ce ma intriga la voi este ca nu am auzit si nici nu am vazut ca folositi Europa 12 ... :) Este o musca relativ usor de legat si este o imitatie de Sedge. Foarte populara in Scandinavia dar la origine ... cred ca este o musca legata de un francez. Sunt cam nesigur ... dar ma pot informa daca te intereseaza. :)
Fir intins!
Borealis F

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 16 Mar 2005, 14:16

Intr-adevar nu s-a discutat de E12 pe site-urile noastre. N-o fi ajuns discutia la ea. Dar sa stii ca e folosita si de pescarii romani de cativa ani buni.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 16 Mar 2005, 17:56

Mihai,

Nu contest ceea ce spui ... dar

Nu stiu ca sincer ... nu am vazut pe nimeni discutand de ea ... E12 ... si nici nu am vazuto legata la cineva care si-a prezentat mustele? :)

Pentru mine a fost una din primele uscate pe care le-am legat si cu care am prins peste. :)
Fir intins!
Borealis F

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 17 Mar 2005, 07:46

Ce mai pot sa-ti zic e ca acesti romani pe care ii stiu si care au E12 mereu in penar au pescuit cu ea cu mult succes in Suedia, dar au constatat ca aici nu e foarte potrivita. Poate si acesta e un motiv pentru care nu am discutat despre ea.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 17 Mar 2005, 08:24

@ MihaiV:

Inseamna ca sutn putin cei care o cunosc si o folosesc ... asa cum am banuit ... :wink:

Eu nu cred ca musca nu merge in Ro ... ci doar ca ea nu este folosita/adaptata la conditii. E12 este mutl prea universala ca ea sa nu "mearga". Aici eu am legato in gen. pe carlige relativ mari pentru conditiile din Ro. ...#10-12.

Intr-un parau din apropiere existau niste pastraviori mici. Paraul avea o latime a malurilor de 3-4 m. Apa vara nu era mai lata de 1,5 m. Am observat ca pastraviorii muscareau la niste plecoptere de max 5 mm maro inchis. Am legat pe carlige de 20 cateva E12 ... si in sezonul ce a urmat am incercat cu ele. Le atacau de sareau cu ele din apa. Deci nu cred ca E12 sa nu mearga in Ro ci trebuie gasita culoarea si dimensiunea potrivita. :)
Fir intins!
Borealis F

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 17 Mar 2005, 09:28

eu pescuiesc cu o varianta adaptata de E12 , am si postat-o pe linkul legatorilor de pe pagina mea. Se cheama searching sedge. Am pescuit des cu E12 dar mai eficiente mi se par (cel putin pt raurile unde pescuiesc eu ) varianta expusa sau "aschimodia" lui Pupu Pasca ( a carui muste vor fi postate in curand). O alta varianta de E12 este cu corpul facut din remige de fazan cu pana de potarniche sau aripa de fazanita si hackle brown sau amestecat cu grizzly.

Scrie răspuns