MUSTAD SCANDINAVIAN OPEN

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

MUSTAD SCANDINAVIAN OPEN

Mesaj de Borealis Fly » 18 Noi 2004, 13:55

Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 18 Noi 2004, 14:18

Petru, daca tot ai deschis subiectul asta, te-as ruga sa ne explici ce vezi tu l a mustele de somon. Eu, neavand ochiul format si nepescuind cu ele, mi se par toate la fel, doar diferente de culoare. Cum te decizi cu care sa dai, daca ai multe in trusa?

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 18 Noi 2004, 15:47

@ MihaiV:

:lol: :lol: :lol: :D

Daca asi stii sa-ti dau un raspuns exact la intrebarea ta probabil ca asi fi Doctor Docent in subiectul Salmon-Fishing. :D

Inca nu am intalnit unul care sa poata raspunda la aceasta intrebare la modul general. Fiecare are opinii personale si treaba tot dubioasa este ca la somon (cel atlantic ce se prinde in Norvegia), care pe perioada de migratie nu se hraneste (inca nu am prins un somon care sa aibe ceva in stomac ... cel putin la cei "ucisi") este aproape imposibil sa stii cu exactitate ce musca sa alegi.

Dar dupa un timp, ti se formeaza asa un al saptelea simt, care i-ti spune ce sa alegi. Este o chestie greu de explicat. Temperatura zilei, a apei, taria vantului, zborul pasarilor in aer, cantecul pasarelelor, ... umorul propiei persoane in momentul respectiv, incapatanare ... si nu in ultimul caz convingerea proprie ca musca aleasa v-a da rezultat. Poate ca voi credeti ca glumesc sau exagerez. Sunt de fapt foarte serios. :D

Mituri sau creeat in secole de pescuit si Mituri se creeaza si azi. In principiu este foarte simplu. O musca facuta dintr-un snop de par de vulpe polara, legata pe un tubulet, v-a prinde peste. Are lungimea potrivita si grosimea la fel ... Bingo ... somonul o ataca. Dar poate sa o trateze si cu indiferenta 24 de ore... uneori si mai mult si o loveste la prima lansare dintr-o data. Dupa care atata timp cat exista un somon in poolul respectiv te lovesc la ea ca pe banda rulanta. Este cam ca la lipan ... ai descoperit "codul zilei" ... bang.

Mustele astea de concurs sunt muste de concurs si nu sunt facute atat de frumos pentru pestele in sine. Ci doar pentru pescar! :lol: :lol: :lol:
Tehnica de legare este si ea cu ... mult lipici, incat daca ai pescuii cu o musca ca asta ... cateva lansari si dusa este ... se desface in fasii.

Eu personal sunt convins, am experimentat un sezon intreg din care am fost efectiv pe apa 9 saptamani in total. O musca pe tub din putin par si prinzi nu numai somon dar si cam tot ce se misca si are coada de peste.
Am luat rosioara, paltica, biban, somon, pastrav, clean, lipan ... la muste enorm de simple. Dar totusi continui sa-mi fac muste mai frumoase si pescuiesc cu astea. De ce? Este mai haios si ma simt eu mai bine. :lol:

Dar exista anumite reguli pe care le inveti cu timpul si care alcatuiesc tactica de baza. Dar lozinca Nr1 este sa fii flexibil si sa ai curaj sa incerci.

Pentru mine tocmai ca este asa de greu de inteles un somon si imprevizibil ... ma si pasioneaza si ma farmeca si mai mult. Am descoperit care este "codul zilei" ... de obicei schimb musca.

Cu multi ani in urma pescuiam intr-un pool pe un rau Norvegian. Era vara si seceta a facut ca debitul apei sa fie foarte redus. Peste cu gramada in pool ... apa relativ calda ... pestii sareau ca nebunii pe 5-6 locuri din pool ... dar nimeni nimc. (luam pastravi de mare pana in doua kile) Eram o gasca de 6 pe zona respectiva. Trei pe un mal si trei pe celalalt. Toti dadeam cu muste mici pentru somon fiind, #10-12. (asta era regula pentru conditiile respective) Dupa doua zile fara sa simt o singura atingere ... faceam clabuci la gura de oftica. Dormisem doua ore din 48 si eram atat de intrigat de situatie ca ... i-mi venea sa urlu. Stand la o cafea si o buc. de placinta, ma uit cum pescuiesc ceilalti. I-mi scot un binoclu mic cu care obisnuiesc sa studiez pasarelele prin pomi ... si ma uit la felul in care musca prietenului Erlign Olsen evolueaza in apa dupa lansare. Constat imediat ca , virgula, carligul atarna aproape perpendicular sub aripa din cauza curentului foarte slab.

Daca a-ti vazut mustele mele facute din colare de fulgi colorati, in coada la mijloc si la cap ... atunci stiti la ce ma refer aici in continuare.

Ma asez la menghina (o am totdeauna la mine) scot ceva materiale si fac pe culorile neutrale ale unei muste, Rusty RAT, o musca fara aripa, de genul eclor cu colare, pe un carlig de 4 de timpul Salmon. (ca cele de la concursul de legat de la Mustad Open ... 80500 BL) Fara sa scot un cuvant ma duc si o leg pe forfag si cand i-mi vine randul, ... la a duoa-treia lansare pe una din gropile din spatele unui bolovan (de care m-am apropiat cu cate o jumatate de pas la fiecare lansare) ... Bang! ... un somon loveste musca atat de violent ca sare cu ea cu tot in aer speriindu-ma nu numai pe mine dar si pe toti ceilalti, ... ca erau 28 de grade in aer si toti sufeream de caldura in cizme de guma sau vadersi din neopren. (era ianintea wadersilor de Gore-Tex) 14, 6 a cantarit femela. Activitate in toi peste tot si toti erau porniti pe pescuit. Eu il trag pe Erling de o parte si-i tai forfagul si leg musca mea pe batul lui. Intra si el si dupa doua lansari in aceeasi groapa ... bang din nou. :) -10 kg! Schimb musca la mine ... cred ca ghiciti ce-a urmat. :lol:

Cand din nou tot cu musca mea si razand cu hohote, Erling prinde si el al doilea somon, se declanseaza o vociferare din partea celorlalti 4 cu care pescuiam. Cereau cu vehementa, aproape agresivi, (banuiau ca pescuim cu raci sau rame ... ceea ce era interzis in poolul respectiv) sa vada cu ce dam. Cand au vazut ... cu promisiunea sa dea drumul la peste le-am imprumutat musca si le-am dat cateva indicatii cum sa pescuiasca cu ea.

Fiecare a luat un peste doi cam o ora dupa care si pestii si pescarii s-au linistit. Nu am scapat ... a trebuit sa le fac la toti o musca la fel, ... a doua zi cu toate ca am vazut pesti noi in pool ... argintii ... noi prinsesem putin colorati, (sunt argintii toti cand vin din ocean) musca nu mai dadea randamentul cel avusese cu o zi inainte. Iar m-am asezat la menghina si am legat una exact la fel doar pe carlig de 8 si pe carlig de 12. Spre seara cand m-am dus sa pescuiesc pe locul de cu o zi inainte bang un somon din cei proaspeti veniti din ocean, 8,3 kg, la musca pe carlig de 8.

Deci ma opresc aici cu toate ca a continuat aceasta poveste dar nu vreau sa va mai plictisesc ... sau sa credeti ca bat campii. Si asa aproape ca nu-mi vine mie sa cred. :roll:

Concluzia este ca somonul este atat de imprevizibil ca este aproape imposibil sa stii cu siguranta ce ai de facut. :)

PS - iar am scris o poveste lunga ... :lol:
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 18 Noi 2004, 16:01

Atunci in functie de ce criterii se arbitreaza in concursuri realizarea mustelor de acest tip?

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 18 Noi 2004, 17:41

@ MihaiV:

Cand este vorba de concursuri ... exista o serie de detalii care sunt vazute de oameni. (juriul) In functie de cunostintele acestora si "ochiul artistic al fiecaruia" se da un anumit punctaj. Dar se analizeaza in principiu fiecare moment de legare inclus in componenta mustei finite. Inclinatia fiecarei pene, sau componenta aripii, cat de uniform este aplicata matasea la corpul mustei. Deci ceea ce vezi tu acolo in corp este matasea de diferite culori.

Imagine

La mustele de somon vezi ca exista detalii mai multe date pe siteul concursului. Daca te uiti acolo ai sa vezi ca este data descrierea mustei pe detalii. Mai au si o poza si un text legat de anatomia unei ma de somon.

Trebuie sa ai un ochi format sa intelegi de ce si cum. Acum pentru anul viitor la proba impusa MA este Thunder & Lightening dupa descrierea lui Pryce Thannat. In mare ... este o musca destul de simpla. Dar problema este sa respecti proportiile la micron, sa ai materialele cele mai bune, sa se "aseze" in unghi corect, sa aibe nuanta corecta, etc. ... sa faci vre-o trei patru pana cand te apuci de musca ce intentionezi sa o trimiti la concurs. Sa lucrezi foarte ingrijit ... sub lupa. :)

O musca pe un carlig de concurs poate dura 30-40 de ore de lucru ... daca vrei sa castigi. (uneori si mai mult) Fiecare pana, la fiecare moment este analizata.
Trebuie sa ai experienta si materiale de cea mai buna calitate pentru a castiga. Concurenta este mare. Tehnica de legat pentru muste de "Show" este diferita.

Eu personal nici nu ma gandeam sa ma bag la asa ceva daca nu ma apucam de impletit. Ideea mea ... cand am trimis mustele mele la concurs, a fost sa particip ca mustele raman in arhiva de concurs si ori cand pot sa ma refer la ea daca cineva ar avea pretentia ca ar fi el primul cu impletitul. (cred ca intelegi la ce ma refer)

Muste din categoria asta sunt muste de colectie. Se inrameaza si se pun pe perete. Nu sunt muste de pescuit efectiv. Unii legatori fac muste din astea cu doar o "fata", pentru a face economie de materiale ... scumpe ... o pereche de pene (stanga-dreapta) de papagal poate costa 30-100 de Euro.
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 19 Noi 2004, 10:27

"o pereche de pene (stanga-dreapta) de papagal poate costa 30-100 de Euro."

Cu asta m-ai dat gata! :lol:
Cred ca va mai trece destul de mult pana voi intelege ceva din aceste muste. Pentru mine e ceva cam ca fotbalul american! :lol:
Poate voi ajunge vreodata in zona si imi voi schimba opinia la fata locului!

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 19 Noi 2004, 12:34

Deci Mihai,

In primul rand tu trebuie sa faci separatie intre pescuitul somonului, mustele artificiale facute petru acest lucru si legatul mustelor klasice in concurs si cele pentru panoplie.

Deci pescuitul poti sa-l faci si cu muste foarte simple si de legat si de pescuit.

Legatul mustelor artificiale clasice cu materiale conform originalului (deci cu materialele avute la dispozitie in 1700-1800) ca azi se mai fac asemnea muste si cu substitut ... adica materiale asemanatoare, este doar pentru placerea pescarilor. Problema este ca o mare parte a materialelor provin de la pasari exotice si comertul cu aceste pene este foarte limitat. De aici si pretul ridicat.

O mare cauza ca nu m-am apucat sa leg muste clasice de somon cu pene in aripa este si acest lucru. Foarte rar ma folosesc de ex. de pene Jungle kock, care intra si in componenta unor muste moderne. Prind peste si fara ele.
Vezi pe siteul concursului <<List of the most common "Cites-species" used for flytying>> o lista completa cu materiale a caror provenienta trebuie sa aibe Cites. (adica o proveninta dokumentata).

Ca sa intelegi mai bine farmecul mustelor clasice trebuei sa citesti putin despre istoria lor, a pescuitului in sine si a celor ce au scris despre aceasta preocupare. (majoritatea ... bine inteles sunt englezi)

O musca gata de pus in rama sau inramata la cei ce leaga asemnea creatii poate costa intre 60-400 Euro. La cele extreme pana si carligele sunt facute de mana dupa metodele vechi si au ochetul dintr-un material special. (deci nu din sarma carligului)

Un site pe care si eu mai intru sa admir asemnea creatii este cel al unui suedez ce leaga in mana fara menghina. Nu numai ca le leaga in mana dar ii tremura mainile enorm (are o boala ce ii provoaca acest tremur) L-am vazut lucrand si te rog sa ma crezi mi se pare o munca enorma si o vointa extraordinara.
De ex. isi prinde mana ce tine carligul intre genunchi si cealalta o propteste de pulpa piciorului pentru a impiedica cat de cat tremurul mainilor.
Deci cand spun ca-i tremura mainile, ... ma refer la faptul ca vazandul te intrebi cum mananca sau bea, nu ca stai in fata unui artizan care leaga in mana asemnea capodopere.


Imagine
Sven-Olov Hard

Imagine
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 24 Noi 2004, 09:51

Pentru cei interesati sa mai citeasca cate ceva despre mustele clasice de somon:

Classic Salmon Flies

The Blue Doctor

Imagine
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns