Lipan

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 25 Noi 2004, 14:55

Misto poze... io cred ca sunt trucate:P

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 25 Noi 2004, 18:30

Mihai,

Eu am folosit Red Tag doar uscat. Are un hackle pronuntat si este cam greu sa o faci sa se scufunde. Se poate bine inteles dar nu este cazul. Exista altele ... de ex. Black and Peacock Spider care este o varianta ce seamana cu Red Tag si Coch-Y-Bunddu (asemanatoare cu ultima la corp dar cu o singura tura de hackle negru de gaina, ... lung).

Pe raul unde am mers eu la lipan ... intr-o zii splendida de toamna muscareau lipanii ca la balamuc ... ceva enorm de mic la suprafata apei. Colegul cu care mergeam avea la el ceva carlige de 24-26. Mi-am scos menghina din bagaj si pe o bancuta la soare am facut cateva red tag cu o ata foarte subtire Spider Web. Crede-ma Mihai cum le-am pus un red tag din asta minuscul ... l-au inhata imediat. Incercasem cu 18-20 inainte si nu vroiaul sal ia. Muscareau la 2 cm de el si nici nu se uitau la el. La prima lansare am luat cel mai mare lipan al meu la iesirea respectiva. 1,640 kg. Sa nu-ti spun cu cata grije la-am obosit pana am avut craj sa-l aduc la mal. :-)

Coch-Y-Bunddu este ca un Red Tag dar nu are "tagul" rosu, ci are un tip din tinsel flat auriu. Astea daca nu ma insel acum ... mergeau bine cand era inorat ... sau se mai scutura din nori, o ploaie sau un fulg de zapada.

Exista o varianta uda a Red Tagului denumita Bradshasw Fancy. :wink:
Are "tagul" rosu atat in in coada cat si la cap. Nu am pescuit cu asta. De loc. Poate la anul ... :lol:
Fir intins!
Borealis F

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 26 Noi 2004, 11:14

ok, ai pescuit cu uscate...ce temperatura era afara?
Aici, la -4/-5 grade firul ingheata. Eu, am pescuit exclusiv la nimfa si am avut randament. Am dat pe stilul popularizat de cehi si polonezi, si chiar daca am folosit putin snur, inelele imi inghetau totusi. LE-am dat cu silicon si tineau foarte putin. Desi atat eu, cat si Mishu( Mihai) avem bete de calitate cu inele de calitate si fire pe masura, chiar daca le dam cu silicon tot ingheata. Care este rezolvarea la asemenea temperaturi?
DUpa parerea mea cel mai productiv stil e la nimfa caci practic lipanii stau "sudati" de fund. Cei mici se mai ridica, e adevarat, dar cei mari parca sunt lipiti de bolovani sau de fundul apei. Poate muscaresc doar daca e soare si mai cald afara.
Oricum, pescari de lipani nu prea sunt, decat vre-o doi in zona brasovului si cativa ( sa-i numeri pe degete) in Ardeal.
Asa ca suntem curiosi de experienta celor de "afara", care sa pescuiasca in conditii similare ca apa si temperatura cu cele din tara :).
Aici sa prinzi un lipan de peste jumate de kil e raritare asa ca suntem in special interesati de tehnici aplicate apelor care au cam aceasi valoare cu ale noastre ( debit, fauna piscicola, microclimat). Iar raurile cu o adancime medie de 1m e un vis pt noi daca nu chiar ne fac " sange rau". :wink:

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 26 Noi 2004, 11:20

Pt Paul
vizavi de intrebarea ta referitoare la pescuitul cu artificiale a cleanului , daca ar merge sau nu la voblere sau microvoblere:
Raspunsul e : merge. Si merge bine, si nu numai la microvoblere ci si la voblere depana la 7cm. Mai intra si avatul, dar cleanul e activ si raspunde la astfel de stimuli. Se prind nu numai pe gropile clasice de iernare ci si in adancimi de jumate de metru cu viteza relativa a raului. De muste, nu stiu sa fi incercat cineva dat fiind ca ingheata firul si inelele.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 26 Noi 2004, 11:45

Merci, Luci.
Cum am mai scris, clean am mai prins iarna, dar numai la pluta, unde apa este mai lina si adanca. De multe ori testez locul sa vad daca sunt clenuti, aruncand in apa bucatele mici de lemn. De obicei imediat apar vreo cativa clenuti, curiosi, in vecinatatea betisoarelor. Iarna nu am observat un asemenea comportament. Oricum, cleanul, fiind mult mai inactiv iarna, m-am gandit ca nu ar avea cum sa traga la pestisor sau broscuta (sau imitatii ale acestora: voblere, twistere, totative) de aceea nu am incercat niciodata. Abia astept sa ajung in iarna asta in locuri cu clean, sa incerc la vobler.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 26 Noi 2004, 12:03

Luci:

La chestia cu inele "inghetate" ... nu am gasit o rezolvare definitiva. Am dat cu tot felul de solutii ... tin cat tin 1-15 lansari si tot se aduna gheata pe inele. Prea mare cheltuiala si rezultatul nu mi s-a parut mult superior la ceea ce aveam. Adica o vaselina silicon translucida, cu care ung betele, inelele si mulineta pe exterior/interior (nu ax si alte detalii de angrenaj).

Hai ca la un bat cu care dati voi mai poti usor sa sufli aer cald pe inele, chiar stand in apa, dar eu dadeam cu bat de doua maini de 15', fir sink 750 grains ... si era o chinuiala. M-am lasat efectiv de "sportul" asta. Suferi ca un caine si "pescuit de placere" se transform in "munca de ocnas". :lol: ... dar asta este o parere personala.

O solutie ar fi ... daca tot dai la nimfe, sa dai cu metoda ceheasca, ... cu nimfe lestate din greu si cu indicator de muscatura. In stilul asta nu folosesti prea mult fir. Nu este nevoie deci sa-l targi printre inele, "ud".

Rezolvarea pentru cei ce nu rezista sa nu iasa este ... pescuit in emisfera sudica si pescuit marin in ape tropice. :wink:
Fir intins!
Borealis F

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 29 Noi 2004, 19:30

mda... la tine, Petru, alta mancare de peste:)... la noi mai mult parfum de el...
Oricum, ceva urme de lipan in apele noastre mai sunt, dovada sunt pozele trimise la galerie ieri.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 30 Noi 2004, 08:31

Luci:
Eu nu am nevoie de dovezi. Daca tu spui ca prinzi ... atunci prinzi (cel putin pentru mine). De ce sa ma indoiesc de spusele tale? :)
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns