Leadere, constructie si actiune

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 20 Ian 2005, 09:41

Si eu am ajuns acum sa folosesc doar Stroft. Are rezistenta buna si memorie redusa. Se gaseste (afara) la role de vreo 26 m, ceea ce mi se pare o chestie buna. La ritmul normal de consum, daca as lua role de 100 m s-ar deprecia prin invechire inainte de a apuca sa folosesc jumatate, tinand cont ca la o partida folosesc maxim 1 m dintr-o dimensiune. Asa ca mi-am luat un set de 5 role de la 0.12 in sus si le am mereu in buzunarul vestei.

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 20 Ian 2005, 12:02

Avand in vedere conditiile de pescuit de pe majoritatea raurilor/paraielor de la noi (ape repezi, inspumate) si faptul ca fluorocarbonul este scump, personal l-as utiliza eventual numai pentru tippet. Situatia se schimba insa pe lacuri sau pe raurile mari unde "zonele baltite" sunt frecvente si intinse. De asemeni cred ca ar fi bine-venit la pescuitul la nimfe, dar si atunci cred ca e suficient ca numai tippet-ul sa fie din fluorocarbon.

P.S. avand in vedere cele discutate pe alte topicuri ma vad nevoit sa va avertizez ca asta e doar PAREREA MEA si nici nu afirm ca fluorocarbonul nu e un fir bun (sau mai bun) decat firele mono obisnuite :wink: :lol:

Avatar utilizator
muscarul
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 174
Membru din: 10 Ian 2005, 16:46
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de muscarul » 20 Ian 2005, 13:16

sincer sa fiu nu am dat niciodata cu fluorcarbon, dar ma tenteaza... la noi pe piata, ce fire fluorcarbon se gasesc? si la ce preturi?
God Grant that I may live to xxx until my dying day, And when it comes to my last cast
I most humbly pray, When in the Lord's safe landing net I'm peacefully asleep,That in His mercy I be judged As big enough to keep.

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 20 Ian 2005, 14:04

ia lasati fluorocarbonul si mai ziceti de leader & tipet. :)

si pe mine ma intereseaza care-s optiunile. am luat de pe net o gramada de tabele si formule din care nu pricep mare lucru. tree sa ma tin de ele sau merge si mai la mica intelegere?

deocamdata nu vreau sa incerc cu tipet impletit. as prefera varianta din bucati. deci ce recomandati pentru streamere mici intr-o adancime de 1-2m, snur floating, clasa 5?

am acasa fluorocarbon de 0.40/0.30/0.18/0.14, cu ala o sa incep. imi tree si mai gros de 0.40 la cotor sau deja e prea mult.

normal ca eu o sa incerc sa construiesc si pe baza informatiilor de pe net, dar asa, de control, mi-ar prinde bine o parere.

sa traiti bine! :)

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 20 Ian 2005, 15:45

Eugene:

Parerea mea este ca nu ai nevoie de fluocarbon ... deocamdata. Folosestete de un mono incolor ... care-l gasesti "usor" pe piata din Ro. sa fie ieftinut si sa poti sa-ti permiti sa experimentezi.

Cand ai ce-ti trebuie te apuci si incerci "formulele" din tabelele pe care ti le-ai procurat. Cand te-ai saturat si de astea o sa te folosesti de un compromis care o sa vezi ca se potriveste.

Sa nu interpretezi ceea ce spun in continuare ca o incercare a mea sa fac o regula. Este o parere personala. :lol:

Dupa fir ai nevoie la anumite fire WF cu un tipet din fabricatie (au partea conica de varf mai lunga sau mai scurta) de o suplimentare a acestuia si in unele cazuri ... efectiv sa-l tai jos pana aproape de firul propiuzis. De ce?
Pai pescuiesti cu doua "cozi" in tandem care nu fac decat sa-ti complice viata si sa-ti "omoare" prezentarea.

Deci partile acestea conice ale firelor sunt facute din doua motive. Unul sa "carmuiasca" firul in aer in timpul lansarii si sa-ti ajute la transmiterea putinei energii care mai ajunge la sfarsitul lansarii catre musca.
Deci cu alte cuvinte sa aseze musca pe apa in functie de stilul de pescuit si cerintele situatie, fara sa pleoscaie. Forfacul+tipetul are o importanta deosebita la pescuitul la uscate. Dar cel la ude ... un compromis mai la "ochiometru" este suficient. In cazul ca pescuiesti des la ude ... nu trebuie sa tai tipetul din fabricatie (daca acesta este lung) ... dar pescuiesti mult la uscate pe ape si pesti care sunt foarte sensibili la prezentare ... o faci.

Vizavii de lungime asta trebuie sa o adaptezi ... tipet+forfag peste lungimea normala 2-3 m este o constructie speciala care doar in cazuri extreme paote fii bienvenita. Aici ma refer la ape adanci de 3-5+ m lipezi ca apa minerala si pesti foarte prudenti.
Tu trebuie sa decizi la fata locului vizavii de conditii daca ai nevoie de tipet+forfag foarte lung, fluorcarbon ...etc.

Dar am sa-ti spun un secret ... geaba ai un tipet+forfac scump si sofisticat daca lansezi ca o "maciuca" si sperii pestii sau ii faci sa fie atenti la ce vad pe langa musca decat sa fie interesati de musca. :lol: :lol:
Asta este. Eu personal ma folosesc de un compromis vizavii de tipet+forfag in schimb incerc in fiecare an sa-mi slefuiesc tehnica de prezentare.

Aici mi se pare important de spus ca incerc sa pun musca uscata in asa fel pe apa incat pestele sa nu vada tipetul ci doar o parte cat se poate de scurta a forfacului.
Deci incerc sa scot din campul vizual al pestilor partea mai groasa a tpetului+firul. Cei care-l vad nu se dezlipesc de fundul apei chiar daca vine o musca dupa acesta si ei mor de foame. :lol:

Sper ca explicatia te-a lamurit cam care este ordinea si importanta acestor detalii la pescuitul efectiv. :)
Filozofii se pot face cu carul si ... argumente se pot aduce si la o minciuna. Eu nu fac haz de altii care au alta parere ... dar m-am convins cat sunt ele de importante la pescuitul efectiv. Vor ei sa faca asa ... poftim ... eu nu ma impotrivesc. Dar cum spuneam eu fac asa cum am explicat aici.

Important este ca intre firul propriu zis (cel de Fly) si musca sa ai o parte conica care sa transmita/intoarca musca pe apa asa cum ti-o doresti si restul sunt ... fineturi care poti sa le aplici dupa cum ti se pare ca ele sunt mai putin sau mai mult imortante din punctul de vedere al pestelui. El este cel care isi spune ultimul cuvant. Ca el vede parti groase de tipeturi ... pot fi ele si din fluorcarbon ... asta este sigur. Fa o experienta simpla pune pe apa bucati de diferite grosimi si vezi daca ele lasa umbra pe fundul apei, cazii, cratitei. Lasa umbra? Da ... te asigur ca si pestii o remarca. :lol:

Era sa uit - din observatiile mele personale am remarcat ca fluorcarbonul este aproape "invizibil" in apa si nu pe suprafata apei. Deci concluzia o tragi tu. :) Mai exista si alte monofilamente care sunt tot la fel de batoase ca fluorcarbonul si deci se preteaza mai bine la confectionarea leaderelor din bucati, dar nu sunt la fel de scumpe ca si fluorcarbonul. :)
Pe care le folosesti ... aici chiar ca faci cum vrei ... dar totusi puneti intrebarea ... este nevoie?
Ultima oară modificat 20 Ian 2005, 17:08 de către Borealis Fly, modificat de 2 ori în total.
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Codrut
junior
junior
Mesaje: 96
Membru din: 29 Iul 2004, 20:02
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Codrut » 20 Ian 2005, 16:53

Eugen, parerea mea este sa ai capatul gros al leader-ului de 0.50. Apoi pune 0.40, 0.30, 0.25 etc. Cumpara o rola de 0.50 nylon pentru asta. Segmentele care urmeaza le poti pune din fluorcarbon daca vrei. Eu unul l-as folosi numai pentru tippet restul din nylon, cu cat mai bun cu atat mai bine.
Uite ce folosesc eu in general pentru ce spui tu:

Lanseta #5 de 8'6
Leader l=2.50 m - Snur WF5F, uneori DT5F
0.50-90 cm, 0.40-30 cm, 0.30-30cm, 0.25-25cm, 0.20-25cm, 0.20 50 cm (asta din urma fiind tippet-ul). Lungimea totala a leader-ului poti s-o mai scurtezi in functie de locul de pescuit. Pana sa te apuci sa strici fluorcarbonul iti pot da eu cateva leadere sa-ti lansezi streamerele sa vezi ce si cum.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 20 Ian 2005, 17:35

Codrut:

Cu "cotoare" atat de groase de leader din bucati, 0,50 mm, trebuie sa fii sigur ca el il cuplezi direct de firul propriuzis, sau cat mai aproape posibil.

Uite aici: http://www.flylines.com/Flylines_Airflo ... ations.cfm la specificatii gasesti o coloana care se numeste "Front" si inca ceva care se numeste "tip". Eu pana nu am taiat mai mult de jumatate din acest Front+tip, nu am avut un control bun al firului.

Deci in principiu din cauza conicitatii acestei parti de Front si lungimii se "pierde" o cantitate mare de energie transmisa de fir. Daca catre varful astuia ai din nou un fir gros energia ramasa este absorbita de aceasta/te bucati mai groase ale leaderului din bucati si ... te trezesti ca tot timpul leaderul ti se aseaza in bucle sau ... ca musca aterizeaza pe o alta zona decat cea pe care tu ai "ochito".

Vantul si el o sa-ti joace "fite" mult mai usor tot din acelasi motiv.
Acum chestia asta nu este o regula. Dar pescuiesti la uscate cel mai des cu acest fir pe care-l ai ... sfatul meu este fara sa clipesc: - "taie cel putin 60% din acest Front"
Pescuiesti si la ude cu el ... nu est enecesar dar ... cand vei pescuii cu leadere lungi la uscate o sa te chinui sa-ti mentii precizia in lansare.

Deci compromisul este in lungimea leaderului transparent. Cu fir cu partea de fron taiata poti pescuii la ude ... dar nu invers la uscate :)

Poti ... poti ... sa nu o interpretezi ca regula. Tu faci cum crezi dar eu fac asa cum am spus.
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
Codrut
junior
junior
Mesaje: 96
Membru din: 29 Iul 2004, 20:02
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Codrut » 20 Ian 2005, 18:27

Ok, atunci recomandarea generala conform careia cotorul leader-ului trebuie sa fie cam 3/4 din grosimea tip-ului de la snurul de musca nu ramane in picioare? (asta tocmai pentru a tranzitie corecta a energiei din snur in leader)

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 20 Ian 2005, 18:36

DA Codrut ... asta in cazul in care nu tai "frontul+tipet" de pe firul care-l ai. :)

Aceasta recomandare te obliga in acest caz trebuie sa experimentezi sa vezi care este grosimea cea mai indicata de a construii acest leader din bucati de care vorbim.
Fir intins!
Borealis F

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 20 Ian 2005, 18:36

multam frumos de sfaturi amandoura!
intre timp mi-a mai zis si catalin cate ceva. o sa fac si eu o medie cu ce mai gasesc de pe net si om vedea ce iese. teoretic, de luni incep antrenamentul la casting. leaderul sigur il voi face din fluorocarbon la inceput pentru ca nu am acasa monofilament. adica am ceva de 0.08, dar ala e pe post de ata de montaj.

petru,
ce zici tu cu umbra e adevarat si in cazul fluorocarbonului. numai ca la mine sper sa nu fie cazul asa de repede sa incep sa dau cu uscate. inca nu stiu sa leg din alea. pe mine streamerele ma atrag, am o idee despre logica pestilor care mananca pesti. cand vine vorba de mancatori de insecte, habar n-am. acuma sunt in faza de studiu. din cate vad o sa-mi ia vreo 20 de ani sa interiorizez toate informatiile de goange si ganganii. :)

Scrie răspuns