Informatie
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Informatie
Salut tuturor,
Eu am plecat de multi ani in Germania(fiind sas am fugit din Sibiu) si acolo am invatat sa pescuiesc cu musca .Aflanduma pt. scurt vreme in tara profit de acest forum sa va cer informatie.In toamna asta am fost cu seful meu din Munchen la pescuit cu musca la Slovenia .Acolo nam avut suces mult in primele zile cu toate ca in alti ani am prins bine.Aproape toti pescari care eram acolo nu prindeam peste cu exceptia unui belgian care prindea multi si mari.Era singur care prindea constant spre mirarea noastra.Cand l-am intrebat la ce prinde (dupa multe rugari si foarte foarte multe beri)nea aratat niste muste care le primise din Romania cand a fost acolo la pescuit.Ma dat gata,nu credeam ca la romani sunt muste asa prinzatoare.Nea dat pentru la noi cateva muste cu care am prins multi pesti(Slovenia are multi pastravi si mari)de am umilit pe pescarii localnici(aproape nimeni nu prindea pastravi)care si ei erau curiosi si uimiti de situatie.Am prins si pe rau si pe lac pesti mari(patronul meu a prins un pastrav de 54 cm).Am incercat in zadar sa reproducem acele muste dar ne-a fost imposibil findca fulgii folositi nu i-am vazut in nici un catalog. La fel si dubingul ne-a creat probleme(era legat la unele muste fara ata de montaj) pt. ca nu reusim sa facem culoare identica ca a mustelor romanesti(desi pescuiesc de peste 20 ani nu am reusim sa determinam compozitia care da culoarea mustelor).Cea mai mare surpriza a fost cu aceste muste(2 nimfe si o uscata) 2 saptamani mai tarziu pe raul Traun unde au fost singurele muste prinzatoare(mustele de la Orvis sau Rudi Heger au fost umilite) desi era frig si ploaie.Am prins 46 pastravi intro zi iar seful meu a prins un curcubeu de 1,9 kilo.La fel si pe lac am prins bine si muti pastravi .Ca urmare toti pescari bavarezi sau din Salsburg care erau prezenti(nu prindeau mai mult de 2 peste pe zi) erau curiosi de unde sunt mustele si mai ales cine le face mustele.De la belgianul din slovenia care nea dat mustele am aflat ca romanul muscar este din Arges, orasul Curtea de Arges si se numeste ovidiu (sau liviu )si este de meserie profesor si vara e guide de pescuit.Nu nea dat adresa pt. ca zicea ca nu o mai are(sau minte).Cum seful meu mia dat sarcina clara sa nu ma intorc in germania fara muste sau adresa acestui roman muscar (e serviciul meu in joc-glumesc)va cer ajutorul,poate un numar de telefon sau adresa email sau postala.Sper sa ma noroc..Am cautat pe google dar nam aflat.Scuzati romana mea defecta pe care o vorbesc destul de rar in germania.Multumesc anticipat.
Peter klaus
Petri heil!
Eu am plecat de multi ani in Germania(fiind sas am fugit din Sibiu) si acolo am invatat sa pescuiesc cu musca .Aflanduma pt. scurt vreme in tara profit de acest forum sa va cer informatie.In toamna asta am fost cu seful meu din Munchen la pescuit cu musca la Slovenia .Acolo nam avut suces mult in primele zile cu toate ca in alti ani am prins bine.Aproape toti pescari care eram acolo nu prindeam peste cu exceptia unui belgian care prindea multi si mari.Era singur care prindea constant spre mirarea noastra.Cand l-am intrebat la ce prinde (dupa multe rugari si foarte foarte multe beri)nea aratat niste muste care le primise din Romania cand a fost acolo la pescuit.Ma dat gata,nu credeam ca la romani sunt muste asa prinzatoare.Nea dat pentru la noi cateva muste cu care am prins multi pesti(Slovenia are multi pastravi si mari)de am umilit pe pescarii localnici(aproape nimeni nu prindea pastravi)care si ei erau curiosi si uimiti de situatie.Am prins si pe rau si pe lac pesti mari(patronul meu a prins un pastrav de 54 cm).Am incercat in zadar sa reproducem acele muste dar ne-a fost imposibil findca fulgii folositi nu i-am vazut in nici un catalog. La fel si dubingul ne-a creat probleme(era legat la unele muste fara ata de montaj) pt. ca nu reusim sa facem culoare identica ca a mustelor romanesti(desi pescuiesc de peste 20 ani nu am reusim sa determinam compozitia care da culoarea mustelor).Cea mai mare surpriza a fost cu aceste muste(2 nimfe si o uscata) 2 saptamani mai tarziu pe raul Traun unde au fost singurele muste prinzatoare(mustele de la Orvis sau Rudi Heger au fost umilite) desi era frig si ploaie.Am prins 46 pastravi intro zi iar seful meu a prins un curcubeu de 1,9 kilo.La fel si pe lac am prins bine si muti pastravi .Ca urmare toti pescari bavarezi sau din Salsburg care erau prezenti(nu prindeau mai mult de 2 peste pe zi) erau curiosi de unde sunt mustele si mai ales cine le face mustele.De la belgianul din slovenia care nea dat mustele am aflat ca romanul muscar este din Arges, orasul Curtea de Arges si se numeste ovidiu (sau liviu )si este de meserie profesor si vara e guide de pescuit.Nu nea dat adresa pt. ca zicea ca nu o mai are(sau minte).Cum seful meu mia dat sarcina clara sa nu ma intorc in germania fara muste sau adresa acestui roman muscar (e serviciul meu in joc-glumesc)va cer ajutorul,poate un numar de telefon sau adresa email sau postala.Sper sa ma noroc..Am cautat pe google dar nam aflat.Scuzati romana mea defecta pe care o vorbesc destul de rar in germania.Multumesc anticipat.
Peter klaus
Petri heil!
Profesorul nostru - are "alias-ul OVM si il gasesti in Curtea de Arges.Paul scrie:Salut!
Ar fi indicat sa pui pe forum cateva poze cu mustele in cauza, pentru ca cei ce sunt in domeniu sa te poata ajuta intr-un fel sau altul...
Parerea mea!
A mai scris el si pe acest forum.
Musca in cauza cred ca este "urechea de magar":)) pe bune... D'om prof. Ovidiu stie cum se mestereste. Am si eu una pe care o folosesc numai in cazuri
"extreme".
NarcisB
peter,narcisb scrie:Profesorul nostru - are "alias-ul OVM si il gasesti in Curtea de Arges.Paul scrie:Salut!
Ar fi indicat sa pui pe forum cateva poze cu mustele in cauza, pentru ca cei ce sunt in domeniu sa te poata ajuta intr-un fel sau altul...
Parerea mea!
A mai scris el si pe acest forum.
Musca in cauza cred ca este "urechea de magar":)) pe bune... D'om prof. Ovidiu stie cum se mestereste. Am si eu una pe care o folosesc numai in cazuri
"extreme".
NarcisB
incearca pe adresa asta : ovm_2x@yahoo.com
Salut,
Ovidiu Mihut ... este din Curtea de Arges si "corespunde" descrierii tale.
Du-te si pe www.pescarul.com si intreaba de el ca sigur apare.
Ovidiu Mihut ... este din Curtea de Arges si "corespunde" descrierii tale.
Du-te si pe www.pescarul.com si intreaba de el ca sigur apare.

Da, este magarul obtinut dintr-un dubbing usor galbui facut in mana cum se facea fuiorul pe vremuri ( cum torceau femeile lana) si apoi inelat cu 7 ture de ata galbui-portocalie. In cap sunt doua ture de hackle de cocos ce seamana cu cel din Spania - Cocosul de Leon sau Pardo.
Hackle-ul il are de la un doctor din Sibiu, un pescar vechi de prin zona, si Ghimi stie de el. I-am dat si eu un hackle asemanator, un dun pistruiat
in genul : http://www.whitingfarms.com/prod_coq.html si mi-a spus ca a mers si acesta la fel de bine...
Hackle-ul nu trebuie sa fie des, doar doua sau trei ture iar dimensiunea lui nu trebuie sa fie exact conform proportiilor standard ci un pic mai lung, ca la uda.
Musca se pescuieste ca o uda usor trasa pe apa sau lasata sa pluteasca in filmul apei ca un emerger.
De nimfe, dubbingul si-l face singur prin amestecul mai multor nuante, daca nu postezi pozele la mustele cu pricina, nu stiu exact ce modele si ce culori sunt.
PS.
magarul e o musca veche din zona transilvaniei, atat de veche incat nici mosii nu ar putea sa iti spuna:)
Hackle-ul il are de la un doctor din Sibiu, un pescar vechi de prin zona, si Ghimi stie de el. I-am dat si eu un hackle asemanator, un dun pistruiat
in genul : http://www.whitingfarms.com/prod_coq.html si mi-a spus ca a mers si acesta la fel de bine...
Hackle-ul nu trebuie sa fie des, doar doua sau trei ture iar dimensiunea lui nu trebuie sa fie exact conform proportiilor standard ci un pic mai lung, ca la uda.
Musca se pescuieste ca o uda usor trasa pe apa sau lasata sa pluteasca in filmul apei ca un emerger.
De nimfe, dubbingul si-l face singur prin amestecul mai multor nuante, daca nu postezi pozele la mustele cu pricina, nu stiu exact ce modele si ce culori sunt.
PS.
magarul e o musca veche din zona transilvaniei, atat de veche incat nici mosii nu ar putea sa iti spuna:)
Re: Informatie
++++ salut peter, am sa te lamuresc eu: pescarul muscar cu pricina se numeste ovidiu mihut. este din curtea de arges si este profesor. preda, latina, lb romana si teologie, fiind teolog la origine. facultatea absolvita in sibiu l-a tinut mai aproape de pescarii intalniti in copilarie pe raul ce curgea prin spatele casei, topologul, un rau cu multi pesti pe vremea aceea. este vorba de pastravi pentru care muscarii din sibiu si valcea treceau muntele pentru a-i pescui la musca artificiala.peter scrie:Salut tuturor,
Peter klaus
Petri heil!
un mic grup de pescari din sibiu, printre care si doctorul bogdan si altii care nu mai sunt in viata faceau partide de muscarit la care localnicii priveau mirati. pe vremea aceea nu erau prea multi pescari la musca in judet si stilul respectiv avea randament. au trecut anii si au aparut mai multi muscari si in arges. ovidiu a ajuns sa pescuiasca la musca si in timp, din cauza ca nu-i convin niciodata modelele din magazin, a inceput sa-si mestereasca singur artificialele.
musca de care intrebi se numeste "magarul" si este prezenta in diferite variante si in zona muresului montan. va fi unul din modelele traditionale descrisa si ilustrata intr-un catalog de muste ce-l voi edita. varianta de care spui este intr-adevar obtinuta de la acest muscar care vara ghidareste pe cateva rauri mai ales muscari straini. este posibil ca ei sa-si fi cumparat acest model de la ovidiu, fiindca mos bogdan vinde muste putine dar foarte rar magarul.
este o musca uda, care este facuta din combinatii de blana de iepure. culoarea este un alb murdar si se obtine in mare din parul de pe pieptul iepurelui. corpul este tors conic si asezat foarte strans, spira langa spira pe tija carligului, peste care se spiraleaza(printre spire) cu matase galbena. aspectul este unul interesant, deoarece musca pare f grasana si grea, asemanatoare unei nimfe, nu are coada si silueta corpului este una fusiforma. arata ca o larva cazuta din pomi, un vierme care sta intre ape si este foarte vizibila. fulgul este ceva deosebit, eu caut de ani de zile sa cresc un astfel de cocos dar inca nu am reusit sa ajung in posesia lui desi am promisiuni. este un gri deschis punctat cu stropi cenusii, aspectul este al unei pene data prin praf, cu irizatii chiar foarte fine, aproape imperceptibile. aceasta este pana cocosului de andaluzia, foarte asemanatoare cu pardo-ul cocosului vandut de spaniolul Paco Soria.
in trecut s-au perindat tot felul de natii printre care si spanioli, nemti, italieni, etc prin muntii nostri, mai ales la munca padurii. au fost sate care s-au stabilit la noi si undeva in zona retezatului au fost adusi acesti cocosi de andaluzia, crescuti special pentru pene de musca. se vindeau pene la bucata, foarte scumpe pentru acele vremuri si mustele rezultate erau foarte prinzatoare. s-a scris ca se faceau cozi cu gainile in brate la poarta lui mihai ursu, cabanier pe vremea aceea la gura zlata, care detinea un astfel de cocos cu pene prinzatoare, iar cocosul era ingrijit regeste, i se faceau bai de sare la picioare si era lasat "sa contemple stiva de lemne"

sa ma intorc totusi la subiect: - nu numai pana face musca prinzatoare, dar si constructia speciala a corpului. acesta este realizat incat nu se scufunda si prin greutatea specifica sta undeva la cativa centimetri de suprafata apei. pluteste aproape de film si la aruncare este foarte grea, se simte in varga la lanseu.
am primit cateva astfel de muste de la dr bogdan si nu le-am bagat in seama. intr-o zi am pus in capatul strunei musca cu pricina si mare mi-a fost mirarea, am prins trei pastravi unul dupa altul in acelasi vad. apoi am pierdut modelul mare pe carlig de 10 si am ramas cu unul mic pe carlig de 14. intr-o alta partida observam un pastrav cum muscarea dar nu lua nici o uscata. am incercat de toate, de la nimfe pana la super-uscate, de la muste mari pana la mici si degeaba. cum am pus modelul de "magar" mic am prins din prima aruncare acel pastrav pretentios. imi place cum evolueaza in apa, este ceva deosebit fata de alte muste. am incercat s-o construiesc fiindca sunt pasionat, dar niciodata nu mi-a iesit asa cum am vazut-o pe cea primita de la mos bogdan. ovidiu a stat langa acest pescar pana a invatat cum se construieste si face mai des acest model si alte cateva uscate si nimfe care merg mai bine in zona lui. ma bucura ca s-a prins cu aceste muste si pe alte meleaguri, cum am zis, musca magar nu se compara ca flotabilitate cu nimic din ce am vazut eu pana acum. desigur ca se poate extinde in variante de alte si alte nuante, dupa specificul locului.
ovidiu este un bun amic, vorbim aproape zilnic (logic ca despre muscarit) la telefon si in caz ca intereseaza mustele lui care nu sunt deloc ieftine ma puteti contacta pe adresa salmo_x@yahoo.com si va voi pune in contact cu el sau furniza aceste modele. de altfel, voi posta in curand pe site-ul meu colectia de muste pe care el le produce.