debut

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

MihaiV
Moderator
Moderator

debut

Mesaj de MihaiV » 18 Oct 2005, 08:20

iulian_bud scrie:Nu am legat muste si nu am pescuit la musca in viata mea,dar as vrea sa ma apuc de legat muste in iarna asta.Nu stiu de unde sa incep,mi-am descarcat de pe net o carte in format pdf despre flytying,dar imi trebuiesc scule si materiale pentru legat.De unde imi pot face rost de aceste materiale ,intreb pe cei care se ocupa cu asa ceva.Si nu-mi spune-ti ca pot cumpara cu carti de credit ca nu am asa ceva ,vreau surse din Romania.Este costisitoare pasiunea asta de a lega muste? :lol:
Am mutat mesajul aici pentru ca n-avea legatura cu topicul acela.

Costisitoare? Depinde cati bani ai. Hai sa o luam pe rand:
Ai nevoie, minim, de:
+ Mijloace fixe:
- menghina (de la 40 lei in sus)
- bobinator (vreo 3 lei)
- pensa pt hackle (vreo 3 lei)
- forfecuta (ai acasa)
+ Consumabile:
- carlige
- o ata subtire, de preferinta neagra
- pene de cocos
- pene de gaina
- altele care nu-s la fel de necesare: pene de paun, fazan, potarniche, curcan, blana de iepure, de cerb, de bizam ...

Acum cam tot ce ai nevoie se gaseste prin magazine (cel putin la Cluj) sau pe la anunturile de pe acest site.
Daca "te tine" iti iei materiale mai bune, altfel te descurci binisor si cu ce gasesti 'pe langa casa omului".
Mai intreaba si ti se va raspunde! :lol:

Septimiu
senior
senior

Re: debut

Mesaj de Septimiu » 18 Oct 2005, 08:27

iulian_bud scrie:Nu am legat muste si nu am pescuit la musca in viata mea,dar as vrea sa ma apuc de legat muste in iarna asta.Nu stiu de unde sa incep,mi-am descarcat de pe net o carte in format pdf despre flytying,dar imi trebuiesc scule si materiale pentru legat.De unde imi pot face rost de aceste materiale ,intreb pe cei care se ocupa cu asa ceva.Si nu-mi spune-ti ca pot cumpara cu carti de credit ca nu am asa ceva ,vreau surse din Romania.Este costisitoare pasiunea asta de a lega muste? :lol:

Stai linistit ca nu iti trebuie scule de afara (cel putin pentru inceput). Si eu m-am apucat anul asta de legat si folosesc numai materiale din Ro (exceptand ata de montaj). Pana iti faci un pic de indemanare nu are rost sa folosesti materiale si scule sofisticate. In plus au aparut si la noi la Energofish sau Arrow materiale de legat muste care pentru inceput sunt OK.
Mai poti vizita www.flytying.ro

iulian_bud
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de iulian_bud » 18 Oct 2005, 08:59

Va multumesc pt. sfaturi.Aici in Baia Mare, Arrow si Energofish nu au deschis un magazin al lor si sunt tot felul de smecheri care aduc scule de la ei cu adaos comercial foarte mare, numai daca ma duc la Cluj imi rezolv problema. Cat costa un gat cu hackle de cocos din Romania?:lol:
C***t in traista!

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 18 Oct 2005, 10:19

iulian_bud scrie: Cat costa un gat cu hackle de cocos din Romania?
Gat de cocos produs in Romania nu este la vanzare.
Gaturi de cocos "indiene" au la Energofish. Parca sunt 15 lei bucata.

iulian_bud
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de iulian_bud » 18 Oct 2005, 10:39

Care sunt cele mai folosite culori la hackle si ata de montaj?De ce grosimi am nevoie pt. ata de montaj in functie de tipul de musca folosit?Care sunt cele mai bune carlige pt. legat muste? :roll:
C***t in traista!

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 18 Oct 2005, 11:32

Eu am gasit gat de cocos si la Arow la pret in jur de 230000lei/gat , nu e o calitate de nustu ce dar e bun anul asta aproape numai din asta am legat (vro 250 de muste) si am prins si o gramada de peste cu ele. Eu folosesc cam 3 culori : rosu , negru , si cel mai mult grizly pt. uscate ca si Adams-ul , iar celelalte pt Palmer-uri bi-tri color mai mult.
Despre ata : aici fiecare legator tine ce convine mai mult, eu folosesc uni-tread 0.05 textil si Hends, din Hends am si 2 tipuri adica de 0.08 normal textil pt nimfe si de 2x0.05sinton pt uscate. Sintonul e doua monofil rasucit,e mai tare si mai fiabil decat textilul si nu absoarba apa, cel mai bun ptr uscate si e la acelasi pret ca si celelalte cam la 60000lei/91m.
Pentru inceput poti sa-l iei cirlige Mustad de dimensiuni 10-18 dry pt uscate si caddis pt nimfe, pina te obisnuiesti cu legatu. Cand totu' merge mai bine si vrei si sa pescuiesti cu mustele tale io zic ca cele uscate stau mai bine pe cirligele Gamakatsu sau Hayabusha, cel putin eu astea am gasit la Oradea. Cam tot le gasesti in magazine, daca nu faci comanda la flything.ro si in 3-5 zile e la tine. :wink:

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 18 Oct 2005, 11:50

p.s. am uitat sa spun ! sa nu te sperie daca primele muste no sa seamana cu nimic , cu cit mai mult faci cu atat mai bune mai frumoase legi cel mai bine asa inveti daca vezi cum se leaga si faci si tu http://www.mouche-fr.com/video-peche-mo ... ouche.html

de aci poti sa descarci filme, sau fa-l rost de filme Lovy a musky sau serialul lui Oliver Edwards e plin cu legari re muste si te'nvata spiritul muscaritului.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 18 Oct 2005, 12:54

iulian_bud scrie:Care sunt cele mai folosite culori la hackle si ata de montaj?De ce grosimi am nevoie pt. ata de montaj in functie de tipul de musca folosit?Care sunt cele mai bune carlige pt. legat muste? :roll:
Parerea mea:
Hackle: 60% roscat (brown), 30% pestrit (grizzly), 9% negru, 1% altele
Ata de montaj: 60% negru, 35% maro, 5% altele
De obicei notatiile international acceptate pentru grosimea atei de montaj nu zic in mod direct grosimea ci sunt: 3/0 (cam groasa), 6/0 si 8/0 (bune), 10/0 (f f subtire, pt muste f mici). Atele de la Energofish (Hends) au trecuta grosimea pe ele.
Eu zic ca poti incepe cu o rola de ata maro si una neagra, 6/0. Daca incepi cu 8/0 risti sa o rupi cam des si sa te enervezi. Dupa ce iti faci mana poti trece pe ata mai subtire, nefiind neaparat necesar.
Parerea mea e ca cele mai bune carlige care pot fi gasite pe la noi sunt Tiemco, dar poate oi fi eu subiectiv (are si Energofishul, are si Luci, am si eu). Apoi ar fi Partridge, Gamakatsu si Daiichi.

Sfat: dupa ce faci 20-30 de muste, sau chiar mai putine, fa-le o poza si trimite-ne-o sa iti spunem daca ai gresit pe undeva si ce ai mai putea imbunatati. Apoi le pastrezi cele bune si le desfaci cel proaste. In felul asta poti intra in primavara cu un penar de muste bune.
Si-apoi sa vezi cum plangi dupa ele cand le pierzi! :lol:

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 18 Oct 2005, 13:15

da , asa e :D , vara asta cand eram pe Valea Ierului la cleni, intr-o dimineata racoara la prima lansare mio furat un clean mare dupa un dril scurt singurul adams legat pe cirlig de 10 gamakatsu cu tija lunga, vro 5 minute am stat pe ginduri sa merg acasa sau nu, pe la urma am stat dar cu celelalte muste deja nu am avut chef asa de mare la pescuit, parca am pierdut o bucata din mine asa am simtit....... asa daca pierzi o musca superfaina pe un carlig fain subtirel ( daca e chiar singurul la tine si mai si ) o sa plingi dupa ele si tu, dar altadata te pregatest mai bine :lol:

crisp
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de crisp » 18 Oct 2005, 13:47

Eu ce sa mai zic, acum o luna am prins cel mai mare clean (37.5 cm)prins de mine la musca (coachman carlig 14) dar mi-am pierdut penarul cu absolut toate mustele facute de mine sau cumparate. Daca aveam unghiile mai lungi acum nu va mai scriam. Asa ca una calda, una rece (gheata). :lol:

Scrie răspuns