Constructie leadere

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 19 Oct 2005, 19:32

Nici vorba, liderele din bucati sunt net superioare oricarui lider facut. Nu o sustin doar eu ci si toti pescarii de competitie (cehi, englezi, polonezi, francezi, etc)
Insa ei fac descresteri din 0,02 la bucatile componente a liderului, ceea ce noi nu putem face pt ca nu avem fire dedicate special pentru lidere de musca ( au anumite elasticitati bine controlate).
Vezi pe net ca cele mai scumpe lidere sunt cele construite din bucati cu noduri:)
Eu, de exemplu incep la clasa 5 de snur cu but-ul de 0,5 apoi 0,4 apoi 0,35, 0,30, 0,25, 0,20, 0,18, 0,16 si 0,14. Optional adaug 0,12.
Testati dupa tabelul de pe www.globalflyfisher.com
pe site-ul asta puteti citi multe chestii cu adevarat folositoare.
fin intins

PS
un lider rasucit e prea greu, ia apa, are o conicitate buna dar nu foarte buna, e zgomotos si nu in ultimul rand - VIZIBIL! in apa

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 20 Oct 2005, 07:35

Dupa cate stiu eu cel mai prost, dar si cel mai comod, este liderul conic de monofilament dintr-o bucata. In anumite cazuri liderul impletit e mai util decat cel din bucati. Depinde ce mono ai pentru bucati. Daca ai un mono prost, cu memorie, atunci e mai bun un impletit fara memorie, facut din ata de legat UniThread (apropos, daca va uitati pe site-urile vestice vedeti ca e mai folosita la impletit decat monofilamentul). Altfel, daca ai mono bun si de orice grosime, e mai bun unul din bucati decat un impletit. Toti componentii lotului national folosesc din bucati, chiar daca si-ar permite orice lider din lume. Ei zic ca tot din bucati folosesc si echipele celorlalte tari. Dar nu uitati ca e f importanta calitatea monofilamentului. Cei care isi permit folosesc pentru lider mono care costa 10-20 usd rola de 25 m! Si pretul nu e pus aiurea, ci chiar spune ceva despre calitate.
Daca as fi pus sa aleg intre monofilament de la noi din magazine si un impletit facut din UniThread, cred ca as alege impletitul (nu si la nimfa :lol: )

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 20 Oct 2005, 08:07

Aci fiecare cu parerile lui pro si contra, io raman la liedrul impletit sigur! Mie pescari de competitii au dat sfatul sa folosesc, nu din degetul mic am supt (ma refer la zgomot si la vizibilitate !!!), oricum poate exista leader din bucati de "calitate" !!! dar nu in Romania asa ca e mai bine sa faci lider imlpletit sa incerci si asta , iati si lider de fabrica sa vezi care e diferenta, dupa aia alegi ceti convine.

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 20 Oct 2005, 08:29

ops ! vad ca au scris si Mihai, deci sa mai spun ceva pe linga liderul impletit adica inpotriva liderului din bucati!
Cei din vest au descoperit (nu stiu de ce acum) ca fiecare nod - la liderul din bucati - se intrerupe suprafata apei si se sperie toti pesti, lucru ce nu e adevarat ca nu au fost observat de cei care sunt mai avansati la muscarit (si de voi), mi se pare ca la "stilul" cu nimfe nu are importanta dar la uscate e poate cel mai important lucru sa nu intilnesti cu asa ceva , ca daca te sperii toti pestii la inceput nu se mai apropie nimic de musca ta. - vai ce propozitie- Daca te misti musca (uscata) un pic (la recuperarea snurului) deja se sperie pestii si tot asa se sperie de "ochetele" ce fac nodurile liderului, dupa cele mai noi consideratii -dupa cum stiu io- la uscata cu cit mai putine noduri ai cu atit mai bine, si daca ai lider in "regula" restul depinde de musca si de peste.
Partea cu vizibilitate poate aveti dreptate , dar de acea sunt in comert firele mono in mai multe culori ca sa poti sa alegi cel mai potrivit la culoarea apei transparent sau cu nuante verzui sau marou. etc etc etc

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 20 Oct 2005, 09:13

poti atunci sa imi spui de ce pescarii ce participa la competitii si si castiga! folosesc lidere din bucati? 8)
In alta ordine de idei, nodurile sunt "camuflate" daca vrei sa-i spui asa ceva cu niste solutii speciale ce confera rezistenta si un aspect neted...

da, e comod sa folosesti lidere impletite insa pana la un punct. doar le prezint si pe site-ul meu, daca nu ar fi bune nu le-as promova. Insa sunt bune pana la un punct.
Pana la urma e optiunea fiecaruia sa pescuiasca cu ce-i place:)

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 20 Oct 2005, 09:17

un argumet ar mai fi:
un lider impletit e mai greu decat unul din bucati. Asta denota o prezentare mai zgomotoasa q.e.d.
Si cum ziceam mai sus, si la fel si Misu a specificat, sunt fire mono dedicate doar pescuitului la musca si nu degeaba costa atata...
fir intins:)

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 20 Oct 2005, 09:19

Noi toti (si tu si io si ei) avem dreptate :D asta depinde doar din ce p.d.v. te uiti la subiectul.......... in scurt cam atat 8)

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 20 Oct 2005, 10:26

Eu zic sa ne oprim. Omul a primit sfaturi gramada, argumente, cred ca poate decide mai departe sau poate incerca si sa-si formeze o parere proprie.

bondan
senior
senior

Mesaj de bondan » 20 Oct 2005, 10:49

Intr-adevar omul va multumeste din suflet pentru sfaturi. Cum ziceam de-abia astept sa vina weekend-ul sa pun in practica atat constructia cat si ultilizarea unui astfel de leader facut de mine. O sa va impartasesc impresiile dupa weekend.

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 20 Oct 2005, 10:53

Bine.

Mihai : Ehi am gasit poza aia cu pastravul in galerie, :shock: :shock: :shock: cam asa am ramas vro 2 minute, e cel mai mare ce am vazut (si pe poza) din jud Bh. anul asta. Acum ma ustura si palma mea :D :wink: !!!- seara nam putut dormi pina nu am legat vro 6 muste :lol: Acum poate zici ca sint maniac si mio prins mikrobu pe mine, dar asta nu e secret ...................... cred ca totusi o sa fac o iesire pe acolo anu'asta :lol: :lol: :lol:

Scrie răspuns