tavi,
ala este doar un tabel orientativ, destul de bun. nu este totusi chiar asa, lucrurile sunt foarte relative.
depinde si de materialul din care faci musca, volumul si greutatea ei uda (unele materiale influenteaza si aici pt ca iese apa din ele mai repede, altele tin apa). poti sa faci o musca pe carlig de 12 pe care sa nu o poti da chiar confortabil cu o lanseta de clasa 5 cu care in mod normal poti fara probleme.
se poate si invers, daca vrei neaparat sa folosesti lanseta de clasa mica cu muste mai mari decat poate ea, iti construiesti un snur mai scurt dintr-un snur de clasa mai mare si arunci normal muste mai mari. duminica asta am putut sa folosesc muste cat palma cu o lanseta de clasa 7, in mod normal cu snur din magazin o astfel de chestie nefiind practic posibila.
dup-aia mai e si castingul, tehnica. am vazut om dand la 20m un muscoi de 5cm cu leader de 5m, tip de .12, la 20m si folosind un snur de clasa 2. probabil is vreo 50 lume care pot sa faca asta, bravo lor. tot asa asta vara la chefal un baiat dadea cu vreo 20m mai departe ca mine cu propria mea lanseta, cum dreaq facea habar n-am. deci no, trecem la socoteala si factoru' uman.
ca atare, statisticile nu folosesc la mare lucru, decat cel mult subiect de conversatii. mult mai important e sa intelegi cum se leaga lucrurile, sa iei de bune teoriile si sa discuti mai putin cu oameni care le bat pe toate in cuie. daca incepi sa te joci cu chestiile iti dai seama repede ca totul e foarte relativ.
daca te intereseaza subiectul, pe site-ul fly anglers online o sa gasesti un link despre common cents system. acolo explica foarte clar de ce ar trebui daramat talmes balmesul de marketing, cat de relativ este sistemul AFTM si cum poti sa afli clasa reala a unui bat si a unui snur. niciodata nu-i chiar cum scrie pe etichete.
din motivul asta cred ca este absurd ca oamenii se contrazic aiurea si se cearta pe discutiile despre echipamente. tot asa, nu cred ca este ok sa te apuci sa-i zici unuia sa ia cutare sau cutare scula, ca aia e cea mai buna ca tu avand super experienta le stii pe toate. bullshit! din start sculele cu care dam sunt mult mai bune decat noi, macar de-am sti sa le folosim la 100% din potentialul lor, bine-ar fi.