Cipi tm
Poate daca le zici si tu oradenilor cu ce vobler ai luat clean pe Bega, o sa primesti si tu neshte raspunsuri.. Pe privat poate.
Pescuit pe Crisul Repede in zona Oradea
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Vectrex94 scrie:Slider?????
5cm?????
model nou????)

Nu, vechi, 7cm...

N-am avut timp sa raspund in timp util. La balastiera din Santion merg destul de rar. Zona e extrem de pescuita si mizera. Nu merita venit din Timisoara pana acolo. Se mai prinde rar cate un strap, biban, clean si, eventual, stiuca. Mai interesant e Crisul, nu neaparat in jurul balastierei. Acolo se prinde mai degraba crap decat rapitori. Mai ales in aceasta perioada, cu apa extrem de mica. Cand Apele Romane vor inceta (sper, totusi, ca vor inceta) "holocaustul" pe care il produc pe Crisul Repede de mai bine de o luna si vor reincepe sa dea drumul la apa, in zona sper ca vor reaparea avatii. Daca vor rezista, la fel ca si cleanul mare. In acest moment, datorita reumplerii barajului de la Tileagd, Apele Romane mentin un debit atata de scazut al raului, incat e pusa in pericol toata fauna acvatica de pe Cris. In altfel de stat, cred ca s-ar lasa cu arestari.
Plange sufletul in mine, cand vad carduri de cleni fugind disperati dintr-un ochi de apa in altul, incercand sa se ascunda sub vegetatia din ce in ce mai putina, pe o apa limpede cristal, care nu trece de 30cm. Nu mai au instinctul de hranire, iar daca genocidul continua, si-l vor pierde si pe cel de reproductie, cati vor mai scapa de braconierii care nu mai au decat sa-i culeaga cu cosul. Am facut cateva fotografii. Le voi posta, daca voi avea timp.
Zilele astea a fost cald si relativ insorit. Am putut asista la o schimbare in comportamentul cleanului, cum nu mi-a mai fost dat sa vad pana acum. Pescuind la musca, am putut observa ca pestii sunt atata de inspaimantati de schimbarea de mediu, incat musca aterizata pe apa ii facea sa fuga panicati. Nici vorba de reactia fireasca de curiozitate, urmata de atac. Indiferent de finetea prezentarii, reactia e de panica. E normal. Imaginati-va sute de cleni, intre 15 si 50cm nevoiti sa stea pe fundul unei albii aproape secate, pe sub plauri de vegetatie in retragere, atat datorita lipsei apei, cat si anotimpului. Apa limpede nu le ofera minima protectie, apele retrase din maluri nu-i lasa sa se apropie macar de tufele de pe margini (alta data adaposturi sigure), ramase la departare de cativa metri pe uscat. Am reusit, totusi, sa prind cativa clenuti juvenili, probabil lipsiti inca de instinctul de conservare. La cei mari, nici o sansa. Se ascund si de o libelula in zbor! Mult diferit fata ceea ce se intampla cu 2-3 saptamani in urma.
Eu ma rog doar sa reziste. Altfel cleni cum sunt cei de la galerie vor ramane doar amintiri.
-
- utilizator constant
- Mesaje: 119
- Membru din: 26 Apr 2007, 19:13
- Localitate: Cluj-Napoca