Mesaj
de Radu_ » 07 Iul 2008, 18:27
multumesc pt. raspuns.
un articol interesant scris de dan pavaloiu, in 11.06.2008,
Unul dintre putinele locuri în care pescarii din Cluj mai pot sa pescuiasca la munte este lacul Belis. Desigur mai ramîn cîteva rîuri de munte depopulate si lacul Tarnita, dar acesta din urma cu greu mai poate fi catalogat altfel decît o latrina.
Pescuitul în apele de munte se deschide în data de 1 Mai. Pe vremuri pescarii asteptau cu înfrigurare aceasta zi pentru ca, efectiv, pastravul manînca bine în aceasta perioada. Cei împatimiti, în fiecare an, urcau la Belis cu lansetele si îsi aruncau nalucile în apa înca rece a lacului. Doar putini erau cei ce se întorceau acasa fara dobînda. Cu timpul, lacul odinioara vestit pentru bogatia în pastrav de lac si lostrita a devenit mai degraba un paradis al cleanului si bibanului. Saptamîna trecuta, Romsilva a facut un pescuit de evaluare pentru a vedea raportul de specii din lac. De buna seama balanta nu înclina în favoarea salmonidelor. Prin urmare probabil lacului i se va retrage statutul de apa cu salmonide si va fi populat cu stiuca nordica. Initiativa este laudabila, stiuca avînd aici conditii bune de dezvoltare - dealtminteri în SUA toate lacurile de munte "tin" acest peste în numar mare, chiar coexistînd în acestea mai multe specii: stiuca europeana, chanell pike si muskellunge ( o specie enorma). Din pacate al doilea efect al retragerii statutului de apa cu salmonide va fi permiterea accesului pe luciul apei a ambarcatiunilor cu motoare termice (nu ca acum lacul nu ar fi plin de barci cu motor). În opinia mea noul statut al lacului îi va aduce si pieirea, Belisul urmînd sa se transforme într-un fel de Lake Placid brazdat permanent de bolizi înzestrati cu cel putin 50 de CP. Stabimea locala si nu numai, considera ca a parcurge cu un motor electric sau la vîsle distante de pîna la 5-6 kilometri este plictisitor. Mai apoi este cunoscut faptul ca un motor care nu face zgomot nu arata nici adevarata dimensiune a averii proprietarului. În sfîrsit, se pare ca partea feminina a unui cuplu apreciaza barbatia unui domn în functie de numarul cailor putere care-i stau sub fund.
În timpul saptamînii poti sa mergi la pescuit. Mai ales pe cozile de lac e liniste. Prinzi nu prinzi, nu are importanta prea mare - te umpli de aer curat, de liniste, de verdele brazilor si unde e cazul, adica în golfuri, de privelistea sutelor de peturi cu care localnicii contribuie la peisajul local. Totusi, înca lacul are "lipici" pentru iubitorii de natura. Cît timp, nu stiu. Stiu doar ca acum 3 ani înca vedeam în poieni capriori, cerbii veneau sa bea apa din lac si colegul meu, Marcel Fetu (întrebati-l daca nu credeti) a vazut un urs care traversa lacul la 100 de metri de el. Ceea ce stiu este faptul ca peste maxim 5 ani nimic din toate acestea nu vor mai exista. Atunci drujbele îsi vor fi desavîrsit lucrarea, pastravul si lostrita vor fi o amintire, damele se vor bronza pe prove de yacht, Jandarmeria Montana o va rupe pe englezeste, iar pe malurile unde mari vile se învecineaza cu lacul, seara, se vor organiza "pajama party-uri" în ritmuri "rave". E mersul firesc al lumii sau prostie omeneasca? Cred ca amîndoua si conlucreaza perfect! Mor încet Apusenii, asa cum moare tot ceea ce a avut valoare în tara noastra... Noroc ca ne ramîn guvernantii!