raurile mari = satisfactii mari?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
raurile mari = satisfactii mari?
mi sa intamplat si nu o data, sa pescuiesc pe somes, si sa nu iau mare lucru munca in zadar, rezultatele nedorite, cum tot coboram am observat raulete mici care veneau direct pe somes, intr-o zi am spus ca urc si pe ele sa vad ce se intampla cu rauletele astea, am observat ca la vreo 2-3 km de somes formau niste baltoace de vreo 16 mp2, am dat de curiozitate, am scos cleni care nu am prins de cand am pescuit pe somes, acum intreabrea este se aplica lucru asta la majoritatea raurilor mare, adica nu se intampla cumva ca cleni cei mari sa urce pe rauletele mici si sa ramana blocati acolo..pentru ca scade apa prea mult? Vi sa' intamplat shi voua acelasi lucru?
daca ma gasesti singur pe o insula pustie.....inseamna ca am plecat la pescuit
-
- veteran
E greu de raspuns la intrebarea ta. In mod normal, clenii cand se reproduc nu urca in amonte ca pastravii, spre izvoare, dar cauta locuri ceva mai ferite, fara multi pradatori. Nu stiu daca acei cleni mari prinsi pe micile paraie au migrat acolo fiind deja adulti sau provin din populatii locale de clean. In mod normal intre raul principal si afluenti e un du-te vino neincetat, deci orice e posibil. Gahdeste-te insa ca pe micii afluenti sunt mai putini pradatori, viiturile nu au forta mare, hrana e destula desi mai putina ca pe rau. Cleanul e mare devorator de broscute si mormoloci, lipitori, dar si diverse plante, fructe, asadar are ce manca pe paraie. La pastrav nu se intampla asa. E cvasi imposibil sa prinzi sa zicem unul de 500 gr-1 kg pe un paraias pe cand in raul principal sa fie de 200-300 gr! Cei mari cauta hrana mai multa si coboara in rauri, iar ca sa se fereasca de pradatori devin nocturni! Cleanul din cate stiu e diurn, deci prefera locuri mai retrase.

Sincer am prins si eu cleni mari de pe ramificatiile unor rauri mai exact cum ai patit tu fix pe somes cred ca au migrat acolo si conditiile favorabile ii fac sa ramana , is mai putini si concurenta nu este asa mare desi nu poti spune ca sunt cleni mai mari acolo ca pe rau ca si aia tot de acolo vin ,eu am prins clean de 55 de cm de pe somes deci este , nici pe rauletele ( "vai" cum le mai zice) nu mi-a fost rusine.. Salut

-
- veteran
"Nu te lua dupa "nebunu"! Teoriile lui peste!"
Mihai, am impresia ca iti dau frisoane, nu? Daca ai stii tu cata experienta am eu la "gajbirea" pastravilor si clenilor din paraie! Teoria pestelui (sau...a lui peste) e si ea o derivatie din teoria lui Pitagora cu specific pescaresc: daca 3 pastravi stau in forma de triunghi si un unghi e de 90 grade, atunci pastravul care se afla pe catena unghiului de 30 va fi egal jumate din ipotenuza. Vezi, e simplu?
Mihai, am impresia ca iti dau frisoane, nu? Daca ai stii tu cata experienta am eu la "gajbirea" pastravilor si clenilor din paraie! Teoria pestelui (sau...a lui peste) e si ea o derivatie din teoria lui Pitagora cu specific pescaresc: daca 3 pastravi stau in forma de triunghi si un unghi e de 90 grade, atunci pastravul care se afla pe catena unghiului de 30 va fi egal jumate din ipotenuza. Vezi, e simplu?
-
- veteran
[quote="Fario_nebunu] .... atunci pastravul care se afla pe catena unghiului de 30 va fi egal jumate din ipotenuza. Vezi, e simplu?[/quote]
parca era cateta nu catena
si pastravul ca sa fie egal cu jumatate din ipotenuza trebuie sa fie pe cateta opusa unghiului de 30 grade...parca asa ziceau "unii" cand ma mai duceam si eo pe la scoala
"cat despre rauri, mari satisfactii mari"; uneori o apa mare iti poate da impresia ca tine si peste mare...
in 99.9% afirmatia este adevarata; acum freo 2 ani daca imi aduc bine aminte pe bistricioara am vazut o lostrita de freo 3kg prinsa de un localnic
si raul acela il poti trece cu piciorul
eu prefer sa pescuiesc pe dunare nu din motivul ca are "monstrii", ca oricum daca iti da o torpila de pe mal ii zici pa si il pupi de la capatul firului
....pestele este mai bataios, mai greu de gasit
in plus vezi si natura si aer curat...cel putin prin zonele in care merg eu 
parca era cateta nu catena

"cat despre rauri, mari satisfactii mari"; uneori o apa mare iti poate da impresia ca tine si peste mare...

-
- veteran