MihaiV scrie: cred ca Muresul e mai tare, si asta tocmai datorita lipsei barajelor. Am vazut mult mai mult peste pe Mures decat pe Olt.
absolut de acord...
odinioara oltul fara baraje era un rau cu un potential net superior muresului...cine l-a apucat isi mai aduce aminte probabil de culoarele mrenelor imense ce urcau in fiecare an din dunare pana dincolo de valea oltului, sau de locurile de clean si stiuca, ca sa nu mai vorbim de scobarii cocosati ce se prindeau la tot pasul, pe meandrele naturale ale oltului de la sebes olt si pana la arpas, si pe toata valea oltului...
astazi oltul este o salba de balti (lacuri

),una intr-alta, cu zeci de km de mal indiguit, fara meandre, in multe locuri cu zone colmatate, cu foarte putine portiuni de curs natural, iar repezisurile au devenit o raritate...
debitul fluctuant al oltului care creste si scade cu 1m zilnic la ore ce depind de harnicia barajistilor completeaza tabloul....
numai celui care nu l-a cunoscut cum era inainte poate sa-i placa cum e oltul acuma...
muresul pe tot parcursul lui, inca din defileu are un curs frumos, natural plin de locuri, maluri naturale, meandre, pestii circula in voie, pescarii asisderea,... nu e nevoie sa se inghesuie toti intr-o coada de lac, unii peste altii, de n-ai unde sa plimbi un vobler sau o lingura prin padurea de plute sau de fire care impanzesc locul
cred ca muresul are si o capacitate de regenerare mai mare decat oltul datorita cursului natural, (barajele fiind adevarate bariere in calea pestilor), dar si datorita afluentilor sai importanti...
intre brasov si valcea oltul nu primeste nici un afluent de talia tarnavei sau a sebesului si streiului, ...nu sunt decat afluenti (multi e adevarat) cu debit mic, neinsemnat pentru o populatie piscicola colinara...
ca sa nu mai zic ca si acestia se varsa de multe ori pe cursuri regularizate, ...tot in baraje,...nu exista confluentele de pe mures, locurile alea mirifice unde se aduna pestii...
as putea sa mai zic, despre balastiere, plasari, braconieri, combinate chimice (desi astea din urma nu prea mai conteaza) etc...dar ce rost are ?...
pe mures macar am vazut eu (cu satisfactie), pescari luind atitudine impotriva celor care pescuiau la grebla, ...pe olt...e invers...