La pescuit in neamt
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Prohibitia la pastrav incepe pe 15 septembrie deci mai e putin ...
Oricum cei care au premis luat de la AJVPS Neamt pot pescui cand vor, cat vor, cu cate carlige vor, pot lua peste acasa fara limita (asa li s-a spus cand li s-a eliberat carnetul de membru + permisul). Stiu asta de la un detinator de carnet de membru.
Legat de lipan nu am auzit nimic sincer ..
Oricum cei care au premis luat de la AJVPS Neamt pot pescui cand vor, cat vor, cu cate carlige vor, pot lua peste acasa fara limita (asa li s-a spus cand li s-a eliberat carnetul de membru + permisul). Stiu asta de la un detinator de carnet de membru.
Legat de lipan nu am auzit nimic sincer ..
www.pentrupescuit.ro
Eu anul asta din pacate nu am ajuns decat in 4 weekenduri la pescuit pe acolo, din cauza ca m-am angajat la 1 iulie si canci concediu
. De obicei pescuiesc pe Bistrita, in comuna Tarcau, in zona dintre confluenta cu raul Tarcau la vale pana in zona Stejaru si dau doar la spinning, indifirent de ce se intampla. Anul asta, cum am mers doar 2 zile pe saptamana (cu trenul, noaptea, luni la serivici e dezastru) nu am pescuit asa intens ca in alti ani, dar totusi am reusit sa parcurg zonele care altadata tineau peste. In primul rand, pescari ca la balamuc (cred ca de cand eram mic nu am mai vazut asa) dar mai nimeni nu prindea nimic serios. Clean la greu, dar foarte mic fata de alti ani, cred ca o singura captura de 300 de gr in rest numai sub, am prins chiar unul de circa 10cm la cosma de 3cm
. Partea buna e ca pentru prima data in viata am prins clean la vobler, lansand un nou standard in spinning in zona
. In rest, tata care a stat in concediu 3 saptamani acolo si a fost 2 zile la peste a prins un pastrav cam la 300 de gr chiar in zona de confluenta Tarcau-Bistrita. Scobar mult ca de obicei in ultimii 10-15 ani, insa si ala mai mic ca altadata, si au aparut iar 2 specii disparute in ultimii 5 ani: mreana si boisteanul. Probabail ca urmatorii 2-3 ani vor fi mai roditori, avand in vedere abundenta de puiet din speciile clean, mreana si scobar. Pe Tarcau din pacate nu am ajuns anul asta, daca insa a urcat bibanul pana acolo e dezastru
. Stiu ca in alti ani se prindea clean pana la Ardeluta iar un prieten a prins la rotativa un scobar inainte de o furtuna
. Cu pastravul nush cum mai e, probabail ca mai sunt rataciti cate unul pe km. In rest, sper in toamna asta sa mai fac o plimbare -2 tot asa de weekend, poate pica vreo piesa mai de Doamne ajuta cand se raceste apa si se mai raresc scaldatorii si pescarii care cel putin in weekend asediaza garla. Am ajuns in 2 zile si la Bicaz si Pangarati cu rezultate din parti. In Izvorul Muntelui se facea baie ca pe litoral, iar la Pangarati, din cauza bradisului nu am reusit sa pescuiesc decent decat in zona canalului de iesire, fara sa am insa vreo trasatura.
Altfel, o ocazie deosebita de testat noua lanseta UL de spinning adusa din SUA special pentru pescuitul la clean
si un nou tip de rotative (Virek-o imitatie de model DAM Effzet cu dungi rosi) precum si voblere Cosma. Am mai prins la traditionalele Mepsuri Comet cu puncte rosi la care dau de circa 6-7 ani. Din cauza faptului ca apa e destul de mica cam peste tot si limpede, da rezultate mai bune stilul de pescuit la pastrav in ape de munte -lansat naluca in amonte si recuperata aproape de fundul apei in cursul natural pe care o aduce apa. La cat de tra-la-la sunt e posibil ca vara viitoare sa ma apuc de dat la musca artificiala
, raul devenind tot mai predestiant stilului asta din cauza scaderii nivelului de adancime a apei si extinderea zonelor de curent mediu-puternic.

Altfel, o ocazie deosebita de testat noua lanseta UL de spinning adusa din SUA special pentru pescuitul la clean

Daca urmariti treoferul mustad in revista aventuri la pescuit (nu stiu daca am voie sa fac "reclama") la multe categorii pestii cei mai mari sunt prinsi in judetul neamt :
Stiuca - 5.6 kg - 88 cm - raul bistrita - oscilanta
Biban - 1.360 kg - 42 cm - lacul izvorul muntelui - rotativa
Pastrav de rau - 3 kg - 71 cm - raul bistrita- vobler
Pastrav de lac - 2.4 kg - 68 cm - canalul de fuga bistrita (savinesti)-vobler
Clean - 2 kg - 52 cm - raul bistrita - vobler
Platica - 2.75 kg - 48 cm - lacul izvorul munteului - viermusi
Deci peste este in judetul Neamt.
O sa fac maine o iesire la Tarcau sa vedem care e miscarea si revin cu detalii
Stiuca - 5.6 kg - 88 cm - raul bistrita - oscilanta
Biban - 1.360 kg - 42 cm - lacul izvorul muntelui - rotativa
Pastrav de rau - 3 kg - 71 cm - raul bistrita- vobler
Pastrav de lac - 2.4 kg - 68 cm - canalul de fuga bistrita (savinesti)-vobler
Clean - 2 kg - 52 cm - raul bistrita - vobler
Platica - 2.75 kg - 48 cm - lacul izvorul munteului - viermusi
Deci peste este in judetul Neamt.
O sa fac maine o iesire la Tarcau sa vedem care e miscarea si revin cu detalii
www.pentrupescuit.ro
Capturile care au fost prinse pe Bistrita au fost in Piatra-Neamt (am uitat sa specific).
Exista poza in revista cu acea captura. Chiar asteptam sa apara luna asta in revista poza pentru ca imi spusese un prieten de aceasta captura (chiar l-a si vazut). Intamplator cunosc si persoana care l-a "capturat". Drilul a durat 20 de min.
Exista poza in revista cu acea captura. Chiar asteptam sa apara luna asta in revista poza pentru ca imi spusese un prieten de aceasta captura (chiar l-a si vazut). Intamplator cunosc si persoana care l-a "capturat". Drilul a durat 20 de min.
www.pentrupescuit.ro
pastravul de 3 kile si eu cred ca e posibil...sunt niste baieti din piatra care au si un site...parca fisherman. ro...
legat de conditiile permisului AJVPS....mi se pare cea mai mare magarie posibila.... am si eu carnet de membru...dar nu mai cotizez la ei nici daca ma bate careva.
in rest...ce sa zic, sunt locuri si se prinde peste prin zona...dar daca nu le stii exact, perii apa cu succes zero
legat de conditiile permisului AJVPS....mi se pare cea mai mare magarie posibila.... am si eu carnet de membru...dar nu mai cotizez la ei nici daca ma bate careva.
in rest...ce sa zic, sunt locuri si se prinde peste prin zona...dar daca nu le stii exact, perii apa cu succes zero

Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
-
- veteran
Eu am fost 4 zile in iulie pe raul Tarcau la o pensiune si am adus ca de obicei un snop de lansete cu mine!
Pensiunea era cam la 15 km amonte de orasul Tarcau deci in aval cu vreo 10 km de Ardelutza. Am pescuit zilnic cate 3 ore fie dimineata fie seara. Vreau sa spun ca de regula nu am prins sau am avut doar tac-uri fara urmare - pescuiam la naluci si mai rar la muste cu buldo - doar intr-o dimineata am prins grupat 3 pastravi de 20-25 cm plus unul scapat. Desi apa era cam tulburica (usor opaca) iata ca e pastrav si aval de Ardelutza. In schimb nu am vazut cleanul la fatza si daca era acolo imposibil sa nu sara la voblere si rotative sau la musca! Un localnic a prins o mreana frumoasa chiar in bulboana unde eu dadusem la rotativa fara nici un rezultat! Iar baiatul care ingrijea vila mai baga noaptea pripoane si zicea ca a prins si un pastrav de 1,5 kg! Uite cine prinde pastravii capitali! E vina lor ca musca doar noaptea!
Am mai vazut pescari pe raul Bicaz, chiar in cheile Bicazului! Nu stiu daca mai e pastrav acolo si daca e permis pescuitul dar erau ff linistiti cu totii! Apa era limpede, curata, mai curata decat Tarcaul! Cam asta e, la anul mai revin propabil pe Tarcau dar mai in amonte, spre Ardelutza. Sa nu uit - ziceau localnicii ca degeaba ma duc la ocolul silvic Tarcau sa iau permis ca aia nu dau, fiind Tarcaul apa oprita! OK, atunci am pescuit cu permis ANPA si nu a venit nimeni sa ma intrebe...Voi ce stiti, chiar e interzis acolo?

Am mai vazut pescari pe raul Bicaz, chiar in cheile Bicazului! Nu stiu daca mai e pastrav acolo si daca e permis pescuitul dar erau ff linistiti cu totii! Apa era limpede, curata, mai curata decat Tarcaul! Cam asta e, la anul mai revin propabil pe Tarcau dar mai in amonte, spre Ardelutza. Sa nu uit - ziceau localnicii ca degeaba ma duc la ocolul silvic Tarcau sa iau permis ca aia nu dau, fiind Tarcaul apa oprita! OK, atunci am pescuit cu permis ANPA si nu a venit nimeni sa ma intrebe...Voi ce stiti, chiar e interzis acolo?
Ca unul care a invatat tot ce stie despre pescuit pe apele alea, iti zic ca nu a fost niciodata si nu este interzis pescuitul pe raul Tarcau. Pe afluenti insa da, si stiu cazuri in care s-au facut controale cu jandarmii, nu multe, dar e de ajuns sa ai ghinion sa fie tocmai cand mergi tu. Referitor la ocoalele silvice, exista 2 in comuna (e comuna, nu oras
). Unul din ele, ocolul silvic Tarcau, se afla chiar la bifurcatia pe care ai intrat din soseau principala ca sa mergi spre Ardeluta. Ei se ocupau cu controalele pe Bistrita (cand nu erau la bar) dar acum nu cred ca ii mai intereseaza. Cel putin in ultimii 2 ani, eu am fost destul de des si nu am auzit sa mai fi facut controale. Al doilea ocol silvic, este un un pic mai departe, si anume , cand ai intrat in comnuna si ai trecut podul peste Bistrita, pe urma pe langa fabrica de cherestea si dupa inca vreun km este o urcare in forma de S iar pe partea stanga e ocolul silvic Brates, care se ocupa de raul Tarcau si afluenti (bineinteles, cand locurile de la bar erau ocupate de colegii de la celalalt ocol silvic
). Nici ei nu cred ca mai fac controale,desi in utlimii 10 ani s-au laudat cu cateva populari de pastrav, dar care nu isi vad rezultatul decat intamplator. Ei dadeau autorizatii pentru ape de munte separat inainte sa apra permisele ANPA, dar acum in mod normal alea sunt valabile si pe Tarcau si afluenti (doar acestea sunt considerate ape de munte, Bistrita este considerata apa colinara in zona aia). Am inteles ca mai fac controale cei de la filiala AJVPS Piatra Neamt dar doar in perioada de prohibitie si cand urca scobarul pentru depunere ca atunci se lucreaza la carbid, taparina si undita electrica
. In rest, pauza. Rezultatele la pescuit nu ma mira, in conditiile in care nici eu nu am facut mai nimic anul asta, spre deosebire de alti ani cand prindeam peste mai mare si mai mult. Sunt totusi spreante ca in urmatorii ani situatia sa se imbunatateasca, daca pestele va fi lasat sa creasca. Din pacate, cand am fost in august am vazut pe cineva care prinsese cam 30 de clenuti de 10 cm maxim la cosas si ii bagase in punga pe toti