Wobler Building

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Iun 2011, 12:19

pikeman scrie:gigi, vad ca nu apari la interval :lol:
uite, am reinviat un topic pentru tine, astept intrebari :) materiale, metode, timpi de executie, ce te intereseaza...mai putin raspunsuri la intrebari de genu "cum pun barbeta la un vobler floating, sau unde lestez nush ce..." la astea nu se raspunde pe net, ci in practica, la cada + pe apa...nu exista formula magica pentru forma+lest+barbeta = evolutie :wink:

Pe mine ma intereseaza altceva..Oricit de maiestru ai construii un vobler apare o mare problema:cum faci altul identic daca il pierzi...

Am inceput sa fac voblere acu vreo 15 ani.Am avut citeva extrem,extrem de prinzatoare...Citeva le-am pierdut...Am zis atunci ,lasa ca imi fac altul...Si pina ii lumea nu am mai facut unul identic ca si forma si vibratie..

Acuma ma muncesc sa-mi fac o masina de frezat ,care sa-mi scoata blancuri identice...

Asadar stie careva cum se face un CNC,homemade ,capabil sa frezeze in lemn piese de mici dimensiuni??
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 21 Iun 2011, 13:02

he he, am cochetat o vreme cu ideea asta, sincer nu cred ca se poate sub 5 cm face ceva, plus ca e misto si cioplitu...asta cu identice se bazeaza pe mana si sabloane, cu cat exersezi mai mult, cu atat vei avea spor siabilitate mai mare
balsa e un lemn fragil si nu cred ca poti obtine ceva care sa iti copieze o forma la dimensiunile astea mai ales homemade insa cred ca poti scoate din ecuatie cativa pasi cu diverse unelte.
credema,cioplitu manual este solutia, plus ca daca iti faci sabloane cum trebuie si diverse lucruri (teava de plastic taiata longitudinal cu smilgher gros pe ea) ajungi unde vrei

daca privesti lucrurile ca pe un busines, sau bani de buzunar , calculand raportul timp-material-munca / pretul final , vei realiza ca se pot face ceva banuti in timpul liber din asta...cat sa iti acopere iesirile la pescuit(eu facm cam 160km dus-intors pe partida), un fir, niste gume, etc, si un alt beneficiu este ca ai in trusa voblere proprii, numai dai bani pe ele

spor la cautat

gasesti pe youtube si pe forumuri CNC homemade daca , cauti

o chestie interesanta esti si asta

http://www.youtube.com/watch?v=8oSMf_1nLqE

demonstratia unei idei, oricum lemnul este de esenta tare

adrignat
veteran
veteran

Mesaj de adrignat » 21 Iun 2011, 13:57

semlecangheorghe scrie:
pikeman scrie:gigi, vad ca nu apari la interval :lol:
uite, am reinviat un topic pentru tine, astept intrebari :) materiale, metode, timpi de executie, ce te intereseaza...mai putin raspunsuri la intrebari de genu "cum pun barbeta la un vobler floating, sau unde lestez nush ce..." la astea nu se raspunde pe net, ci in practica, la cada + pe apa...nu exista formula magica pentru forma+lest+barbeta = evolutie :wink:

Pe mine ma intereseaza altceva..Oricit de maiestru ai construii un vobler apare o mare problema:cum faci altul identic daca il pierzi...

Am inceput sa fac voblere acu vreo 15 ani.Am avut citeva extrem,extrem de prinzatoare...Citeva le-am pierdut...Am zis atunci ,lasa ca imi fac altul...Si pina ii lumea nu am mai facut unul identic ca si forma si vibratie..

Acuma ma muncesc sa-mi fac o masina de frezat ,care sa-mi scoata blancuri identice...

Asadar stie careva cum se face un CNC,homemade ,capabil sa frezeze in lemn piese de mici dimensiuni??
se pot face si de mana....reusesc sa pastrez forma dimensiunile,greutatea si evolutia la vreo 4 modele de vreun an.
doar din cioplit,sabloane,poze cu etapele constructiei si macar 1 vobler finalizat ca si model.
dar de atatea ori le-am facut incat stiu exact ce trebuie sa fac pas cu pas.dupa o anumita cantitate devine rutina.si sa zic ca la un lot de 10 voblere din acelasi model 1 din ele nu bate 100% ca si celelalte.
dar pana la urma tocmai asta e farmecul lurebuildingului.diversitatea!
mie cea mai mare problema la chestia asta,nu mi se par forma si dimensiunile bucatii de lemn cioplit.ci densitatea lui.
de aici imi ies si diferentele la al 10-lea in mare parte.
gasesc cate un lot de balsa moale ca untul.iar altul de efectiv muncesc ceva ca sa nu il aschiez aiurea sau sa ii cioplesc curburile cum trebuie.
e clar ca aici nu o sa mai semene un vobler cu celalalt ca si evolutie.
uita-te la ugly duckling ca au aceleasi probleme.sunt diferente sesizabile de evolutie intre voblere din acelasi model.plus ca sunt multe cu barbeta lipita aparent stramb dar totusi functioneaza corect.diferentele astea de echilibrare trebuie sa apara de undeva.si in general apar daca lucrezi (ca si mine) cu voblerul din 2 bucati(metoda japoneza).
si ai o jumatate poroasa si moale,si ai o jumatate densa si dura.....clar flotabilitatea e afectata.
dar daca vrei sa le faci "la norma" gandeste-te si la alternativa spuma
:wink:

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 21 Iun 2011, 14:09

adrignat scrie: se pot face si de mana....reusesc sa pastrez forma dimensiunile,greutatea si evolutia la vreo 4 modele de vreun an.
doar din cioplit,sabloane,poze cu etapele constructiei si macar 1 vobler finalizat ca si model.
dar daca vrei sa le faci "la norma" gandeste-te si la alternativa spuma
:wink:
da ba Ignate, da sti ca ni lene :lol: ce te tot aberezi acolo, ca dupa vro 10 ciopleli ca si mine iei pauza 4 luni :lol: :lol: :lol:

cred ca Gigi vrea sa pastraze savoare si naturaletea lemnului, nu prea il incanta varianta spuma

Bogdan_Alex
veteran
veteran

Mesaj de Bogdan_Alex » 21 Iun 2011, 14:19

semlecangheorghe scrie:

vezi AICI !

Eu pe asta l-am facut si merge...cu partea mecanica e mai greu....precizia e data de cati bani esti dispus sa investesti pt materiale de calitate.
Fara pescuiala viata e pustiu

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 21 Iun 2011, 14:39

pare interesant
se programeaza pe portul LPT? sau foloseste microcontroler pentru ca nu imi dau seama din poza ce sunt cele doua integrate cu multi pini
cam la ce precizie ai adus jucaria? chiar poate fi folosita in 3D?

merci de rsp

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Iun 2011, 14:54

Interesant...Vreau sa fac in special cranck-uri ,nu neaparat modele mici de clean..

.

Bogdan_Alex
veteran
veteran

Mesaj de Bogdan_Alex » 21 Iun 2011, 18:20

pikeman scrie:pare interesant
se programeaza pe portul LPT? sau foloseste microcontroler pentru ca nu imi dau seama din poza ce sunt cele doua integrate cu multi pini
cam la ce precizie ai adus jucaria? chiar poate fi folosita in 3D?

merci de rsp

cele 2 integrate sunt niste circuite logice, astfel se evita programarea. exista programe free cu care se poate actiona jucaria. Nu este pe portul LPT ci pe COM .
Momentan nu stiu ce precizie are ca n-am terminat partea mecanica :) . E aproape gata dar nu am timp momentan sa-l termin. Din ce imi dau eu seama nu cred ca pt aplicatia asta (voblere) trebuie o precizie f buna (comparativ cu alte aplicatii la care se foloseste CNC-ul ) .
Fara pescuiala viata e pustiu

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Iun 2011, 18:32

Cam cit trebuie investit in asa o jucarie din asta??

.

adyy
junior
junior

Mesaj de adyy » 22 Iun 2011, 11:32

pikeman scrie:.......

da ba Ignate, da sti ca ni lene :lol: ce te tot aberezi acolo, ca dupa vro 10 ciopleli ca si mine iei pauza 4 luni :lol: :lol: :lol:
........
mah, dar leneshi mai sunteti. eu cioplesc cate 2-3 in fiecare seara.

Scrie răspuns