semlecangheorghe scrie:pikeman scrie:gigi, vad ca nu apari la interval
uite, am reinviat un topic pentru tine, astept intrebari

materiale, metode, timpi de executie, ce te intereseaza...mai putin raspunsuri la intrebari de genu "cum pun barbeta la un vobler floating, sau unde lestez nush ce..." la astea nu se raspunde pe net, ci in practica, la cada + pe apa...nu exista formula magica pentru forma+lest+barbeta = evolutie

Pe mine ma intereseaza altceva..Oricit de maiestru ai construii un vobler apare o mare problema:cum faci altul identic daca il pierzi...
Am inceput sa fac voblere acu vreo 15 ani.Am avut citeva extrem,extrem de prinzatoare...Citeva le-am pierdut...Am zis atunci ,lasa ca imi fac altul...Si pina ii lumea nu am mai facut unul identic ca si forma si vibratie..
Acuma ma muncesc sa-mi fac o masina de frezat ,care sa-mi scoata blancuri identice...
Asadar stie careva cum se face un CNC,homemade ,capabil sa frezeze in lemn piese de mici dimensiuni??
se pot face si de mana....reusesc sa pastrez forma dimensiunile,greutatea si evolutia la vreo 4 modele de vreun an.
doar din cioplit,sabloane,poze cu etapele constructiei si macar 1 vobler finalizat ca si model.
dar de atatea ori le-am facut incat stiu exact ce trebuie sa fac pas cu pas.dupa o anumita cantitate devine rutina.si sa zic ca la un lot de 10 voblere din acelasi model 1 din ele nu bate 100% ca si celelalte.
dar pana la urma tocmai asta e farmecul lurebuildingului.diversitatea!
mie cea mai mare problema la chestia asta,nu mi se par forma si dimensiunile bucatii de lemn cioplit.ci densitatea lui.
de aici imi ies si diferentele la al 10-lea in mare parte.
gasesc cate un lot de balsa moale ca untul.iar altul de efectiv muncesc ceva ca sa nu il aschiez aiurea sau sa ii cioplesc curburile cum trebuie.
e clar ca aici nu o sa mai semene un vobler cu celalalt ca si evolutie.
uita-te la ugly duckling ca au aceleasi probleme.sunt diferente sesizabile de evolutie intre voblere din acelasi model.plus ca sunt multe cu barbeta lipita aparent stramb dar totusi functioneaza corect.diferentele astea de echilibrare trebuie sa apara de undeva.si in general apar daca lucrezi (ca si mine) cu voblerul din 2 bucati(metoda japoneza).
si ai o jumatate poroasa si moale,si ai o jumatate densa si dura.....clar flotabilitatea e afectata.
dar daca vrei sa le faci "la norma" gandeste-te si la alternativa spuma