treaba cu elicele e destul de stufoasa de rezolvat ...
am avut si eu un yamaha de 6cp, la care plaja de turatie, producatorul o recomanda intre 4000-5000 rot / min.
ce ma nemultumea ... viteza mica.
scotand din calcul variatia greutatii (adica pt aceeasi incarcatura in barca), cresterea vitezei se poate face prin marirea rpm.
dupa o gogalire temeinica, am inteles ca pt acelasi diam al elicei, cresterea/scaderea pasului elicei cu un inch produce o scadere/crestere a rpm cu aprox 200 rpm.
daca scazi pasul elicei cu 1 inch (de la 7 la 6), turatia va creste cu aprox 200rpm, puterea la elice creste si implicit barca se va ridica din apa mai rapid, iar viteza va creste cu ceva ...
acum rationamentul nu este valabil la infinit, pt ca la un moment dat, cu toate ca pasul elicei a scazut mult, turatia nu mai creste, pt ca motorul a ajuns la capatul puterilor ...
invers, daca cresti pasul, va scadea nr de rpm, puterea la elice va scadea, si vei merge mai incet.
exceptie : vei avea o viteza finala ceva mai mare in situatia a doua numai cu greutati/incarcaturi mici.
din fabrica motorul vine cu elicea coresp. pt ce a fost facut motorul :
daca este motor de thrust, va avea o elica cu pasul mic
daca este dual thrust, va avea o elica in consecinta (portanta mare atat la inainte cat si la reverse)
daca este normal, va avea o elica normala, dimensionata pt a fi "intre" cele 2 situatii de mai sus, pt o incarcatura medie.
daca ai luat motorul sh, poate a fost schimbata elica ...
altfel, poate ai o problema la motor ... mergi la service ...
vei obtine ceva variatii de viteza, din jocul cu elicele, dar parerea mea ca nu se merita, mai ales pt puteri mici (sub 9.9 cp)
nu se merita financiar : o elica noua este de la 400 ron in sus, de la reprezentanta (am una de yamaha 8 1/2 x 7 1/2 nu o cumpara nimeni?)
daca vrei o incercare, fa rost de una cu pasul mai mic (una imprumutata), si vei vedea ce viteza suplimentara obtii ...
DAR, daca schimbi greutatea incarcaturii se schimba si rezultatele
de curiozitate la suzuki ai turometru pe motor ?
cum ai vazut tu ca sunt 5000 rpm la full throttle ?
si tot de curiozitate, unde te dai cu barca ?
ca pe distante mici, nu cred ca mai conteaza atat de mult ...