"Tippet material" la spinning?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
aditud
senior
senior

"Tippet material" la spinning?

Mesaj de aditud » 16 Mai 2010, 04:57

Salut! Catre cei care se pricep si la fly si la spinning: am remarcat ca firele de "tippet" pentru fly au un raport mult mai mare "pound test/diameter" decat firele oferite in comert in role de la 100m in sus ca linii principale la spinning. De exemplu, un Climax 6x are 0.13mm la 3.8lb (1.7kg) si e copolimer...cele de fluorocarbon au raport si mai bun dar nu ma refer la ele pentru ca-s cam sarmoase pentru ce am eu de gand (sau poate ca nu la grosimile astea). Intrebarea mea ar fi: a incercat cineva sa foloseasca asemenea fire ca linii principale la spinning (clean, pastrav etc)? Din pacate, dat fiind rostul lor (sau, poate, si pretul, o rola de 300m ar costa cam $35-40, proportional vorbind), se vand in role de 30m (rar mai mari) dar asta nu ma deranjeaza pentru ca am in vedere naluci de la 0.5g-1g asa ca nu ma astept sa lansez mai departe de 15-20m si, oricum, nici nu am nevoie. Da, nu ma laud, dar cu un Spinmatic Tuflite de 2.10m si cu fir 0.12mm (Sunline Troutist Area 2.5lb) arunc un Trout Magnet de 1/64oz (cca 0.7g, jig cu silicon cu tot) peste 15m! Problema este ca linia de 2.5lb imi da emotii mari in permanenta si stau numai cu grija agataturilor. Deci, vreau maximul de performanta "pound test/diametru+castability" pe care un fir mi-l poate oferi, nesocotind multifilamentele (care ma cam enerveaza, nu-mi plac). Tippet-urile astea par a fi ce-mi trebuie, dar e ceva ce ar trebui sa stiu despre ele? Au anumite caracteristici care le fac inutilizabile ca linie de spinning? Am un Cortland Precision 5X (0.15mm de 4.9lb!!!) care mi se pare chiar foarte moale si "castable"...
Ceva sfaturi? Merci!

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 16 Mai 2010, 07:28

Tu te referi la snurul propriuzis, sau la terminal?
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 16 Mai 2010, 14:04

semlecangheorghe scrie:Tu te referi la snurul propriuzis, sau la terminal?
La terminal, bineinteles. Nu cred ca exista snur asa subtire, nu?!

Scrie răspuns