discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
@ndrey
- utilizator constant

este adevarat k din cauza rigiditatii firelor textile scade numarul de capturi

?
si din cauza asta trebuie folosita o struna de mono?asta la pescuitul cu voblere k la cel cu jiguri textilu e indispensabil
-
Tavi
- veteran

Unii zic ca da, altii zic ca ba.
Eu zic ca depinde

.
Struna de mono sau mai bine de fluorcarbon se pune mai ales pt. reducerea vizibilitatii firului sau pt. rezistenta la abraziune. Daca vrei elasticitate, tre sa pui un leader sau struna de mono ceva mai lunga, fo 2 m sau mai mult.
-
Sorin
- Moderator

@ndrey scrie:este adevarat k din cauza rigiditatii firelor textile scade numarul de capturi

?
si din cauza asta trebuie folosita o struna de mono?asta la pescuitul cu voblere k la cel cu jiguri textilu e indispensabil
gurile rele.....nu are nici o legatura
leaderul de mono foloseste pt o portanta sporita si o vizibilitate redusa ....da pe subiectu asta s-a scris o gramada
si nu e indispensabil textilul la jig.Depinde de conditii
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
-
jonah
- veteran

@ndrey scrie:este adevarat k din cauza rigiditatii firelor textile scade numarul de capturi

?
nimic mai neadevarat!din contra cel putin la mine numarul rateurilor s-a micsorat vizibil!acum na ce sa facem ,vorba aia :cite capuri atitea pareri
p.s.:m-am referit doar la prima intrebare
-
onesti
- veteran

Salut!
Discutam despre tipul de fir textil, mono sau flurocarbon doar in combinatzie cu tipul de batz mai precis cu actziunea sa. Intr-un fel actioneaza un sistem compus din textil plus un extra-fast iar altfel acelasi textil cu un batz cu actiune slow. Si n-am introdus in ecuatzie reglajul franei si nici agerimea si tipul carligului.
Deci nu e bine sa vorbim de componente ale unui intreg ca parti separate ci ca un sistem.
Acest sistem iti da posibilitatea sa faci diferite combinatzii in functie de cerintzele de moment.
Cu bine!
-
onesti
- veteran

@ndrei:
la cel cu jiguri textilu e indispensabil
Nu tre' sa fim asa transantzi.
Textilul a intrat pe piatza din Romania relativ recent, sau mai precis se foloseste ca fir principal nu de foarte mult timp. Imi amintesc cu ani in urma pe canalele de fuga de pe Siret, pescarii ce foloseau braided ii puteai numara pe degetele de la o mana ale unui drujbar neatent. Si se prindea salau cu mono la jig (dar si populatzia de peste era mai mare).
In state de ex multzi pescari de walleye pescuiesc la jig cu echipament de casting si fire de fluorocarbon tocmai pt ca acest fir are elasticitatea redusa comparativ cu nylonul, dar si rezistentza la abraziune superioara si grad sporit de "invizibilitate". Dar totusi e un fir mai nepotrivit pt mulinetele de spinning pt ca e cam dur pt tipul de tambur fix al mulinetelor de spinning. Exista totusi un fir care nu-i fluorocarbon 100% ci e un melanj de fluoro si nylon intr-o anumita dispozitzie dedicat spinningului:Yo-Zuri Hybrid Ultra Soft. Memoria sa redusa il aseaza mai bine pe tamburii de spinning si implicit acuratetzea aruncarii e superioara.
Sunt de parere ca totusi un textil de calitate e mult mai potrivit pt pescuitul salaului cu jiguri decat alte tipuri de fire. La stiuca, par contre, cred ca se poate pescui eficient si cu un nylon bun, evident cu o struna metalica adecvata.
Pe curand!
-
adiwolf
- veteran

?
sincer,nu cred asta.
am inceput pescuitul cu textil,dar apoi am incercat si cu mono insa am renuntat repede deoarece datorita elasticitatii am avut o gramada de rateuri,pe cand la textil aproape ca nici nu mai e nevoie sa intepi fiindca se inteapa singur pestele din furia atacului.
cel putin asa functioneaza la mine cu un bat fast.
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.
-
dan popa
- senior

N-am folosit niciodata textil ....eu dau cu un mono de 0.22 care se comporta foarte bine si nu am avut nici un rateu.
Cand a dat , am luat de fiecare data

-
jonah
- veteran

-
cipic
- veteran

bine ai zis jonah!Si eu foloseam numai mono si cand am trecut la textil simteam si si cea mai mica atingere ceea ce la mono nu ai nici cea mai mica sansa sa simti!