discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
MRobert
- utilizator constant

Salut..Am o nelamurire.Ma gandeam sa-mi cumpar fir textil si exact cand ma hotarasem dupa variantele propuse tot de voi am citit o alta chestie...Eu pana acum credeam ca leg voblerul direct de textil dar vad ca multi zic ceva de inaintas de fluoro.Daca textilul este de 0.14 de exemplu,fluoro de ce dimensiune trebuie sa fie?tot 0.14?Si cati cm/m sa aiba inaintasul de fluoro?Si ca sa nu deschid topic nou...imi recomandati un fluoro

-
costi
- veteran

Poti da si direct cu textil insa textilul e groaznic la abraziune.. e varza rau de tot. De accea prefer inaintas de florocarbon.. sau varianta ieftina... un mono rezistent la abraziune....
Daca ai textilul de 0.14, si care sa zicem ca e dat la o rezistenta la rupere de aprox. 4 kile, pune un leader cam cu aceeasi rezistenta.... adica ceva care tine cam tot pe acolo chiar daca e mai gros ca textilul.
-
MRobert
- utilizator constant

si cam ce lungime sa aiba inaintasul?Si o marca buna de fluoro imi puteti recomanda ?Saru'mana

-
mihaif99
- senior

De ce trebuie de acceasi rezistenta?
Eu aleg textilul in role de 150 yd de un diametru care sa umple mulineta ca sa nu ma mai chinuiesc cu backing si alte alea. Diametrul redus care era esential in cazul mono devne un dezavantaj in cazul textilului. Adica un textil de diametru un pic mai mare se descarca mai bine de pe mulineta (nu se ingroapa), nu face noduri de vant, etc.
Asadar sa presupunem ca am o mulineta Shimano marimea 2000. Aceasta se va incarca perfect cu o rola de 150yd de Suffix 832 de 20 lb. Acuma, daca vreau sa dau la montura Texas dupa un peste ca Bass-ul smalmouth, unde un exemplar de 2kg e rar voi alege un leader de fluoro de cel mult 8 lb (mai bine 6 lb) si lungime egala cu partea corespunzatoare monturii - 80cm-1m.
Pentru un Lindy rig, voi folosi tot un leader de fluoro de vreo 1.50-2m tot la 8-10 lb, ca sa mearga frumos montura.
Daca as folosi leadere de 20 lb, ar fi prea groase. Bune eventual de jigging pe Dunare cu jig-uri serioase. Dar si in acest caz, as folosi 15lb pentru ca ce e mai bine, sa pierzi jig-ul sau mainline-ul?
Pe langa monturi de finete un leader mai subtire iti permite sa pierzi montura in cazul agataturii, si sa ramai cu mainline-ul intreg.
Poate gresesc...
Un sfat bun e un sfat bun, chiar daca e neplacut.
-
crystianoo
- veteran

Eu dau pe balta cu textil powerpro de 8lbs si pun inaintas mono de 0,28mm Maver Dualband,de fiecare data s-a rupt de la jig niciodata de la nodul intre mono si textil,adevarat este ca fac si nodul de la jig un pic mai slab insa destul de tare sa nu cedeza in peste,pe dunare folosesc 10 lbs tot powerpro insa aici pun inaintas de 0.32mm tot maver,la fel mereu se rupe de la jig cu acelasi nod.In ambele cazuri folosesc maxim 1,5m de inaintas
Eu unul prefer sa pun inaintas si pe balta si pe dunare deorece am impresia ca bucata aia banala de inaintas prezinta mult mai bine naluca si plus de asta lungeste viata firului textil deoarece numai trebuie sa tai mereu cand vrei sa schimb...este doar parerea mea...
http://www.totalfishing.ro/fir-monofila ... -7019.html