discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
THE-_CROW
- utilizator constant

....Vin cu o noua intrebare...

...Cum adunati textilul pe tambur.....strans tare sau ......mai putin tare.....

...
-
mihaimircea
- veteran

-
nici prea prea nici foarte foarte.
Cand incepi bobinarea il strangi tare. Apoi mai moale.
Daca nu e bine strans, cel putin langa tambur se va invarti mosorul de textile pe tambur. Daca e prea strans in ultimii metrii - adica cam cat lansezi tu plus 30-40% si mulinete nu pune firu in X atunci faci peruci la lansare.
Eu bobinez firul foarte strans la inceput (primii 20m sa zic) iar apoi il las doar tensionat putin. In drill firu se va tensiona destul de ok pe tambur. Daca ti se intampla sa ti se invarta firu pe tambur in gol (ca si cum nu ai avea frana) fa o lansare cat poti de lunga si mulineaza firul tensionat ai se rezolva.
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.
-
Tavi
- veteran

Eu pun pe tambur cativa metri(buni) de mono si dup-aia textil.
Asa nu vei mai avea problema invartirii firului pe tambur.
-
razvan m.
- veteran

-
Eu pun ata de cusut. Cat sa acopere metalul. Asa nu mai aluneca textilul pe tambur in veci.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
-
vasivoicu
- utilizator constant

tot mono pus inaintea textilului mi se pare cea mai buna solutie, eu am tamburi mari 2500 si 3000 si bag aproape 100m de 0.28 sau 0.30
-
Michael
- Moderator

solutie pentru a nu se invarti "mosorul" de textil pe tambur poate fi si legarea stransa a unui latz de textil pe tambur inainte de a incepe bobinarea,dar mi s-a intamplat ca vara sa nu "patineze" mosorul si iarna,prin contractarea tamburului din metal,mosorul de textil sa devina mai larg si sa se invarta.In acest caz,am descarcat vreo 20-25m de textil,am bobinat cativa m cu mana,astfel incat sa ingrop niste spire,apoi am mulinat reincarcand mulineta si nu s-a mai invartit mosorul.
probabil e ok sa bobinezi niste monofilament inainte de a incarca textilul,despre ata de cusut...nu stiu cat e de bine ca aceasta sa se tot incarce si sa retina apa sub textil.
-
Adi_
- veteran

mono e cel mai bun pt ca datorita elasticitatii, il poti infasura mult mai tensionat si pt ca se intinde, nu vei avea probleme nici iarna.
oricum, dupa ce pui textilul pe tambur, ai grija la prima lansare sa nu faca peruci. ar fi bine sa folosesti un plumb ceva mai greu sau un vobler cu barbeta mai marisoara, in curent. prin recuperare firul va fi adunat bine tensionat. mai faci cateva lanseuri, dupa care problema problema e rezolvata.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
THE-_CROW
- utilizator constant

....Am inteles,,,,,faza asta cu invartitul firului iarna pe ambur am patit-o si eu....si nu stiam ce are.....tot strangeam pe fir la greu....deci trebuie sa pun mono la inceput....

....hmmmm.....

.....nici o sansa nu le dau la stiucane in primavara asta.....

..