Stiuca - inaintas fluorocarbon sau struna din fluorocarbon

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Stelif
junior
junior

Stiuca - inaintas fluorocarbon sau struna din fluorocarbon

Mesaj de Stelif » 20 Feb 2010, 11:32

Salutari,
Stiu ca acest subiect a fost discutat si rediscutat pe parcursul timpului dar eu nu-s chiar lamurit:
Situatie concreta - vreau sa folosesc la stiuca fir textil stroft nr 3 (galben fluo) si o struna din fluorocarbon de 25-30cm.O sa influenteze atacurile cumetrei faptul ca textilul este relativ aproape de naluca?Ar fi mai bine sa pun un leader de fluorocarbon mai lung?Daca dau cu marker negru pe textil 1-2 metri rezolv problema?

astept opinii,pareri,critici,sfaturi etc. :D

Mersi

evin
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de evin » 20 Feb 2010, 11:56

Eu nu cred ca influenteaza, in plus stiuca ataca de obicei de jos in sus si un fir deschis la culoare este mai putin vizibil decat unul negru. (in apa mica unde ataca la acelasi nivel nu are timp sa analizeze)

zander
veteran
veteran

Mesaj de zander » 20 Feb 2010, 11:58

Salut, cea ce vrei sa faci tu este perfect ok , si mai ok ar fi folosirea liderului de fluorocarbon, dar ar fi o problema, daca dai la stiuca indiferent ca dai cu marker pe textil sau folosesti lider vei avea probleme cu taieturile cumetrei, cel mai bine este sa folosesti strune finute......
Cea ce vrei tu poti aplica perfect la salau...
Bafta si fire intinse....

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 20 Feb 2010, 12:13

@zander

singura data cand am avut probleme cu leaderul fluorocarbon la stiuca a fost la sarulesti. In rest nu am avut probleme, folosesc un seaguar leader material 30lbs. In alta ordine de idei eu nu dau cu struna, si am observat ca daca pui shad mai mic 3-5cm vei avea mai putine taieturi...

totusi indicat ar fi sa folosesti strune kevlar - wolfram

Stelif
junior
junior

Mesaj de Stelif » 20 Feb 2010, 12:15

zander scrie:Salut, cea ce vrei sa faci tu este perfect ok , si mai ok ar fi folosirea liderului de fluorocarbon, dar ar fi o problema, daca dai la stiuca indiferent ca dai cu marker pe textil sau folosesti lider vei avea probleme cu taieturile cumetrei, cel mai bine este sa folosesti strune finute......
Cea ce vrei tu poti aplica perfect la salau...
Bafta si fire intinse....

Dupa parerea ta combinatia Struna metalica finuta + fir textil fluo nu-mi va influenta rata capturilor la stiuca?
am prins salau cu textil fluo fara struna,nu mi-a taiat firul niciodata

evin
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de evin » 20 Feb 2010, 12:20

@ ionut
E destul sa pierzi o stiuca peste 10 kg cu care te intalnesti o data la 20 ani.
Stiu pe cineva care a scapat o stiuca estimata de privitori la 14-15kg, pe o balta mica (30-40ha), dupa care a mai incercat doi ani pe balta aia, in fiecare zi si nu a mai agatat-o, desi a mai vazut-o de cateva ori.
Marlitele, intr-adevar, taie foarte rar florocarbonul, daca le fortezi tare.
Cu alea capitale e problema!

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 20 Feb 2010, 12:22

la stiuci >5kg tre sa ai si ceva bulan :D spre exemplu la sarulesti acum 2 ani captura (101cm, 9...kg) s'a luat la un shad de 5cm.... cu mono de 0.16... so :D daca e sa fie a ta... e oricum!

zander
veteran
veteran

Mesaj de zander » 20 Feb 2010, 12:45

Salaul nu taie ori cu ce ai da, eu nu am avut taieturi decat de stiuca , nici macar nu am vazut sa se uzeze firul in zona care intra in gura la salau...
Intradevar si la siuca am reusit la Sarulesti sila Darvari capturi de stiuca in jur de 1 m doar cu fir textil de 12 lb si cu shadul in gat dar a fost bulan total, la fel de bine cum in toamna am avut o taietura chear dupa atac peste struna de 20 cm.. :cry:
Parerea mea este cand urmaresti stiuca trebuie struna, si eu dau cu strune finute si asta nu a impiedicat sa intre nici salaul si nici somnul.

Stelif
junior
junior

Mesaj de Stelif » 20 Feb 2010, 14:11

ok...mersi...o sa folosesc struna la textil in loc de fluorocarbon...daca o sa am indoieli referitoare la culoarea firului :? ..schimb cu un fir textil de alta culoare si pe cel galben in folosesc la numai la salau :lol:

costin_s
veteran
veteran

Mesaj de costin_s » 20 Feb 2010, 14:23

multi spun ca la stiuca culoarea firului nu prea are importanta. am pescuit jumatate de sezon cu fir fluo si atacurile erau din ce in ce mai putine.
asta pana cand, intr-o zi, cineva langa mine prindea bine de tot si eu ma uitam la el. am schimbat tamburul, si, in acelasi loc in care timp de aproximativ doua ore nu am avut atac am luat doua stiuci de toata frumusetea. de atunci nu am mai folosit fire fluo la stiuca.
in privinta strunelor le prefer pe cele din wolfram cat mai lungi.
fire zbuciumate!

Scrie răspuns