ma tot documentez de cateva saptamani despre sonare, cum functioneaza ele, si care sunt mai bune, si nu am gasit nicaieri o explicatie amanuntita a functionarii unui sonar.
Stiu ca traductorul primeste un semnal electric, il transforma in sunet, acesta reflecta de pe orice corp si este citit de traductor in functie de cat e de mare corpul si cat suet absoarbe.
Dar eu imi inchipuiam ca, stand in barca ancorata, sonarul imi va reda toata portiunea de structuri de pe fundul apei cuprinsa in raza acestiua (a conului). si , stand pe loc voi vedea cum arata fundul apei in acea zona acoperita de con.
Dar am citit undeva ca nu e tocmai asa ... si ca sonarul imi va reda o linie dreapta daca barca nu se misca, linie care reprezinta citirea la nesfarsit a adancimii de sub barca, si, ca un peste care ar sta sub barca va fi reprezentat printr-o liniuta continua de-a lungul ecranului din aceleasi motive si nu printr-o semiluna cu raza in sus cum e normal
Explica acolo ca daca sunt la jumatatea unei pante a fundului apei de 10m, sonarul imi va arata o linie continua la adancimea de 5m in cazul in care barca sta, nu o reprezentare a pantei respective
In viziunea mea ... asta inseamna ca traductorul citeste doar intr-un punct sau zona foarte mica sub barca, atunci ce e cu conul si diferitele lui marimi oferite de tot felul de traductoare

Imi poate explica si mie cineva cu experienta in asa ceva, cum si daca se poate citi un sonar stand ancorat si cum functioneaza de fapt?
Merci