SONARUL - cum functioneaza

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Pa00lsc
utilizator nou
utilizator nou

SONARUL - cum functioneaza

Mesaj de Pa00lsc » 09 Mar 2014, 23:02

Salut tuturor,

ma tot documentez de cateva saptamani despre sonare, cum functioneaza ele, si care sunt mai bune, si nu am gasit nicaieri o explicatie amanuntita a functionarii unui sonar.

Stiu ca traductorul primeste un semnal electric, il transforma in sunet, acesta reflecta de pe orice corp si este citit de traductor in functie de cat e de mare corpul si cat suet absoarbe.

Dar eu imi inchipuiam ca, stand in barca ancorata, sonarul imi va reda toata portiunea de structuri de pe fundul apei cuprinsa in raza acestiua (a conului). si , stand pe loc voi vedea cum arata fundul apei in acea zona acoperita de con.
Dar am citit undeva ca nu e tocmai asa ... si ca sonarul imi va reda o linie dreapta daca barca nu se misca, linie care reprezinta citirea la nesfarsit a adancimii de sub barca, si, ca un peste care ar sta sub barca va fi reprezentat printr-o liniuta continua de-a lungul ecranului din aceleasi motive si nu printr-o semiluna cu raza in sus cum e normal
Explica acolo ca daca sunt la jumatatea unei pante a fundului apei de 10m, sonarul imi va arata o linie continua la adancimea de 5m in cazul in care barca sta, nu o reprezentare a pantei respective

In viziunea mea ... asta inseamna ca traductorul citeste doar intr-un punct sau zona foarte mica sub barca, atunci ce e cu conul si diferitele lui marimi oferite de tot felul de traductoare :wallbash:

Imi poate explica si mie cineva cu experienta in asa ceva, cum si daca se poate citi un sonar stand ancorat si cum functioneaza de fapt?

Merci

Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant

Re: SONARUL - cum functioneaza

Mesaj de Zoran Wiener » 10 Mar 2014, 19:37

Buna Pa00lsc,
hai ca incerc eu...
Un sonar emite sunete, care sunt respinse de obiectele din apa: pesti, crengi, fundul apei...
Emisia sub forma unui con, care acopera o portiune 3-dimensionala. Receptia este insa transformata in 2D, astfel informatia 3D nu se poate reda 100-la-100.
Adica, daca stai ancorat si intra un peste prin con, se deplaseaza si nu se opreste, tu vei vedea pe ecran acea semiluna. "Normala". Daca insa intra in con si se opreste acolo, atata timp cit sta in con, emisia il loveste in permanenta, iar receptia il capteaza, aratatanduti in prmanenta pestele pe ecran. Astfel se formeaza o dunga continua la adancimea unde e pestele. Si aceasta imagine este normala, chiar mai normala decit semiluna care se formeaza doar in cazuri ideale.

Daca stai ancorat pe o panta, iti va arata pe ecran exact adancimea de sub barca.

==============================================

Daca poti si nu locuiesti prea departe, pe data de 24.04. se va desfasura o intalnire pescareasca la Timisoara unde se va tine si o prezentare despre cum functioneaza sonarul: 2D, DI, SI si GPS. Cred ca este exact ceea ce ai nevoie!

Dar si aici, daca mai ai intrebari, voi incerca sa ti le raspund. Imagine
Salut si fir intins,
Zoran Wiener
--------------------------------------
http://www.pescuit-la-somn.com/

sosoktm
veteran
veteran

Mesaj de sosoktm » 11 Mar 2014, 15:08

Zoran, daca exista materiale pe care urmeaza sa le folositi la aceasta "instruire sonaristica", posteaza si aici, cu siguranta vor fi destui colegi pentru care vor fi utile.
Multumesc

Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zoran Wiener » 11 Mar 2014, 15:16

Materialele sunt deocamdata in lucru, si sti cum e, nici 1 ora inainte de prezentatie nu vor fi 100-la-100 gata. Eventual dupa aceea vom face un rezumat multumitor pt forum sau chiar youtube.
Salut si fir intins,
Zoran Wiener

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 11 Mar 2014, 15:55

Pa00lsc,

in principiu ce ti s-a spus este corect, la fel cum este si corect faptul ca un unghi de con mai mare iti va acoperi o zona mai mare
in afara de reflexia si receptia undelor, gandeste-te ca sonarul are un soft programat sa-ti afiseze o interpretare
ref la momentul in care stai pe loc, intr-adevar iti va arata o lineie continua, stabilita la punctul in care gaseste cea mai puternica reflexie
deci da, daca stai pe un prag, iti va arata o linie continua la punctul maxim de inaltime, ce e mai jos de el intrand in ceea ce se numeste unghiul mort
daca vei sta deasupra unei craci foarte groase intre ape, exista chiar posibilitatea ca softul sonarului sa stabileasca ca acolo este fundul si sa ti-l arate ca atare
cand stai pe loc, un peste care tree pe sub tine va fi definit ca o dunga, cu cat reflexia mai puternica cu atat mai groasa
la fel iti va arata orice altceva trece pe sub tine, carpa, craca etc
acel "arc" nul vei vedea decat in rare cazuri in care te deplasezi si treci cu barca peste obstacole
cele exprimate mai sus nu sunt in contradictie cu notiunile de unghi de con si zona de acoperiree, cu cat unghiul este mai mare cu atat zona acoperita este mai mare
de fapt, pe ecranul sonarului tu nu vezi exact ce ai sub tine, tu vezi o interetare a ceea ce s-a receptionat, care include si parametrul timp, intrucat sonarul iti deseneaza pe ecran o istore a ceea ce a receptionat si nu ceea ce receptioneaza 100 % in acel moment
exceptie fac sonarale care au fereastra de timp real, o fereastra verticala ingusta in care vezi "live" ce receptioneaza sonarul intr-un anumit moment
ai vedea ce de fapt ca el receptioneaza diferite ecouri la diferite distante, pe care le afiseaza ca fiind linii de diferite grosimi sau culori, culminand cu cel mai puternic ecou pe care el il afiseaza ca fiind linia fundului apei
toate aceste lucruri sunt valabile la 2D, la 3d sau side view sau side imaging find cu totul altceva

Pa00lsc
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Pa00lsc » 11 Mar 2014, 16:33

Multumesc tuturor pentru raspunsuri, m-am mai luminat si dezamagit in acelasi timp in aceasta directie.
Eu credeam ca stand pe loc sonarul reda tot conturul fundului cuprins de con, ca si cum ai face o sectiune pe axa sondei si ai afisa-o pe ecran. Se pare ca pentru asa ceva mi-ar trebui un sonar 3D :P.
Am mai citit si pe forumul lui Zoran si am aflat ca nu se poate determina daca un obiect sau vietate e in plan mai indepartat sau apropiat.
Cu toate acestea tot vad foarte util sonarul si am pus ochii pe un Lowrance Elite 4 DSI. Ce spuneti de el (cam asta ar fi bugetul maxim rezervat) :mrgreen:
Multumesc inca o data pentru explicatii si daca voi pune mana pe sonar sunt sigur ca o sa va mai bazai cu intrebari

@Zoran, eu stau in Arad, asa ca imi face cu ochiul intalnirea pescareasca de la Timisoara

Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zoran Wiener » 11 Mar 2014, 17:30

Pa00lsc scrie:...
Cu toate acestea tot vad foarte util sonarul si am pus ochii pe un Lowrance Elite 4 DSI. Ce spuneti de el (cam asta ar fi bugetul maxim rezervat) :mrgreen:
...
Elite 4 DSI este un sonar cu GPS care nu se mai produce. Modelul actual este HDI, si acesta poate si 2D si DSI.
Pa00lsc scrie:...
@Zoran, eu stau in Arad, asa ca imi face cu ochiul intalnirea pescareasca de la Timisoara
Esti bine venit! La fel ca si toti care au chef sa participe.
Salut si fir intins,
Zoran Wiener

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 11 Mar 2014, 18:58

salut,
nici 3d-ul nu face ce-ti doresti tu, nu-ti imagina ca iti arata laive 3d ceva....
ca alternative, iti recomand fie un sonar simplu, cu un unghi mai maricel, fie daca vrei top atunci ceva care sa aiba side imaging...
ceva de genul x4 pro, cu doua frecvente
http://www.totalfishing.ro/lowrance-m-2 ... =4d&page=1

Pa00lsc
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Pa00lsc » 11 Mar 2014, 20:10

@Danr, spuneam doar asa de 3D, nu vreau sa depasesc 2000 lei pt un sonar

eu oscilam intre elite 4 DSI cu GPS (la noi inca nu am vazut HDI :?: ), si elite 4x DSI , desi nu stiu daca merita 700 lei pt gps, care il poate rezolva si o aplicatie pe smartphone. e o idee doar.
din pacate nu stiu exact cate stie sa faca nici functia GPS daca salveaza si istorie (ma refer la scanari ale unor portiuni etc) si nici down scanning imaging nu stiu exact la ce se refera decat ca are o acuratete sau o calitate a imaginii redate mai buna. si tot din pacate se gasesc foarte putine detalii pe internet. nu stiu ce pazesc producatorii dar mai mult decat sa-si laude produsul nu explica nimic din ce inseamna si cum se folosesc functiile lor. generalitati am gasit dar nu au facut decat sa imi ridice alte intrebari

noroc cu voi :respekt:

bogdanpesc
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de bogdanpesc » 12 Mar 2014, 12:24

vorbeste cu zoran sa-ti trimita filmuletul de la elite HDI 7....o sa intelegi multe din filmulet :wink:

Scrie răspuns