In 80% din cazuri pescuiesc pe rau, in speta Crisul Repede, Crisul Negru. Teoria spune ca, atunci cand pleci la peste, functie de nalucile cu care dai, alegi specia de peste careia i te adresezi. Experienta mea de pana acum spune ca, de fapt, pestii ma aleg pe mine, nu eu pe ei. Asa ca, deja obisnuit cu asta, ma duc pregatit pentru oricare din rapitorii de pe apele pomenite. Nu o data, pescuind la stiuca, am dat peste clean si avat sau invers. Poti vedea, daca doresti, in galeria mea foto cleni sau avati prinsi in timp ce dadeam la stiuca (cel putin asa imi placea mie sa cred

) , avand in vedere ca foloseam un Slider 7 de 17g, cu struna Pike Mono, St.Croix Wild River-ul MH 3/8-1 1/4 si Laguna 2500. La fel, tin minte o stiuca de 3 kg intrata la un Rapala Original de 3cm, 2g, cu Fireline 4lb si inaintas Seaguar 6lb, pe Maver Stralis Light Plus Spigot 2,40m, 5-12g, Daiwa SS Tournament 1300, in timp ce (credeam eu) dadeam la clean. Am avut un noroc chior ca am reusit sa o scot fara sa taie.
Asa ca acum am ajuns sa explorez apa cu tot arsenalul din dotare, incepand de la microvoblere, pana la slidere grele. Ideal ar fi sa folosesc cate un bat specializat pentru fiecare tip de naluca. Asa si incepusem, carand dupa mine un brat de lansete si pierzand o groaza de timp cu trecutul de la una la alta. Apoi m-am plictisit

.
Pe scurt, am inceput sa caut o lanseta care sa ma ajute sa ma descurc, chiar cu oarecare compromisuri, in orice situatie, fara insa sa-mi rapeasca placerea de a pescui cu o scula buna. Pe postul asta e acuma un Cabela's XML 703, care a inlocuit Maver-ul Skirt 2,40m 5-20g (astuia ii reprosam actiunea prea rapida), cu destul de mult succes. Pana sa iau XML-ul am tot cantarit, masurat, hotarat, razgandit, mai ales ca nu am avut ocazia sa pun mana pe prea multe bete americane. Prietenii mei posesori de asemenea bete sunt iubitori de pari, maciuci, fier-beton, etc., asa ca n-am gasit nimic pe gustul meu. In plus, incerc sa nu fiu atins de snobism sau de moda si sa merg doar pe ceea ce-mi zice subiectivismul meu.
Ca o paranteza. Un amic (patron de magazin de pescuit, dealtfel) care tocmai isi luase, mandru de el, un Kistler Helium LTX, la remarca mea ca batul are actiunea unui fier-beton, a recunoscut ca si pe el l-a surprins oarecum negativ, desi lui ii plac betele ex-fast. In schimb, razand, mi-a relatat ce ravagii face in cercul lui de prieteni cand apare pe balta cu vestitul Kistler. A crescut in ochii tuturor: are Kistler! L-am intrebat daca acum prinde mai mult peste decat cu vechile lui scule. Mi-a negat, razand, ca pestii ar fi fost impresionati. Doar oamenii din jur.
Sa revin.
Cerintele mele se cristalizasera: 2,10m, 3-5g pana la 17-20g, moderat-fast, din 2 bucati, pana in 200$, pt. ca nu voiam sa risc o suma mai mare pe nevazute. Pana la urma XML-ul 703 a fost decizia finala si nu-mi pare rau. E drept ca e prezentat ca un bat fast, dar citisem pareri (dezamagite) pe forum cum ca nu e suficient de fast. Tocmai bine. Acuma, ca-l pescuiesc, confirm: e ma degraba progresiv, ceea ce mie imi convine de minune. Batul se incarca bine cu majoritatea nalucilor pe care le folosesc, poate cu exceptia celor de la limita superioara a intervalului inscriptionat pe bat (1/8-5/8oz). Arunca zdravan si Slider-ul de 17g, dar am mereu senzatia ca se incarca la limita.
Iata de ce (in plus sunt si curios din fire) am decis sa incerc un bat dintr-o clasa imediat superioare de greutati de aruncare. Lamiglas-ul 1215 e prezentat ca fiind moderat fast, e IM6 (iar Lamiglas e recunoscuta pt. flexibilitatea deosebita a betelor sale) asa ca sper sa se descurce multumitor si cu naluci mai mici de 7g. Daca nu, am varianta pe care o foloseam pe vremea Maver-ului Skirt: Lanseta de baza in mana si batul UL in rucsac. Pentru mini si microvoblere am un Bass Pro Microlite 6'6" 1/32-1/4oz care se descurca excelent in toata aceasta gama si nu e nici exagerat de greu de purtat in carca.
De ce am ales acest Lamiglas si nu alte bete? Pt. ca n-am gasit la alte firme un bat care sa se incadreze mai strans in cerintele pomenite mai sus.
Astept sugestii, insa, pt. ca sunt convins ca asta nu va fi ultimul bat pe care-l iau.