Si totusi bat de stiuca :)

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Tavi
veteran
veteran

Si totusi bat de stiuca :)

Mesaj de Tavi » 31 Aug 2007, 14:01

Stiu ca s-a discutat si paradiscutat pe tema asta.
Vreau un batz care sa fie cam asa:
aprox 7' lungime
moderat sau mod fast, nu vreau un bat rapid
2 bucati
nici scump da nici ieftin
il voi folosi pe lac, din barca, la stiuca cu linguri si voblere uzuale pt. Ro, adica pana-n 20 de grame
de fibra de sticla n-am gasit decat E-glass de la Cabelas dar mi se pare suspect de ieftin:
Asta ar suna bine:
S702MH 7' MH 10 - 20 lb. 3/8 - 1 oz. , Sale: $14.99 :shock:

Cel care suna cel mai bine ar fi:

Lamiglass G1215, 7’, 2(buc), 1/4-3/4, 6-12 lbs, Mod/Fast, Med, $168,

Pareri, sugestii, altceva?
Fericitu care a pescuit cu asa ceva are nenumarate beri de la mine :lol:

P.S. stiu ca tre sa pun mana pe inainte sa-l cumpar dar cum?

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 31 Aug 2007, 15:38

E-glass-urile de la Cabelas,am auzit ca sunt foarte grele,iar inelele lasa de dorit.

Lamiglass-ul indicat de tine mi se pare cam usurel pe pt stiuca,mai ales ca suporta dupa specificatii linii pana in 12lbs.

ca sugestie-shimano compre CPS-66MH2B,sau Fenwick HMG varianta M sau H,cu toate ca sunt fast,zic ca sunt potrivite pt stiuca.

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 31 Aug 2007, 16:00

Cred ca sugestiile lui Cristi E sunt bune.

Totusi eu zic ca Lamiglas-ul indicat de tine e potrivit pt aplicatzii la stiuca. Firul de 12lbs mi se pare arhi-suficient. Nu cred ca ansamblul respectiv izti va da prea multe emotzii in drill-uri cu stiuci mai rasarite.

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 31 Aug 2007, 16:10

onesti scrie: Totusi eu zic ca Lamiglas-ul indicat de tine e potrivit pt aplicatzii la stiuca. Firul de 12lbs mi se pare arhi-suficient. Nu cred ca ansamblul respectiv izti va da prea multe emotzii in drill-uri cu stiuci mai rasarite.
si mie mi se pare suficient dar pe o lanseta care suporta ex.gen 10-17lbs fire,atunci da e ok 12lbs,nu unde limita superioara e 12lbs.

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 31 Aug 2007, 16:43

Teoretic e corect ce zici tu, insa practic sculele serioase au acoperire. Acuma nu stiu daca pe batz scrie 12] sau 12) - multzimi inchise sau deschise ca-n matematica - :D
Sunt aproape sigur ca daca se pescuieste corect cu tehnica adecvata si cu frana reglata bine nu e nici un pericol de suprasolicitare.

Am prins multe stiuci de 3-5kg pe un batz light care accepta fire2-6 cu Fireline de 6. N-am avut nici o emotzie in ciuda drill-urilor prelungite mult.

Deasemenea am un batz MH de pana-n 17lbs. line pe care am un Tufline de 20lbs. (aveam o rola prin casa si ca sa nu mai dau altzi bani pe una de 15 lbs. am facut compromisul). Sunt aproape sigur ca firul e mult mai tare decat batzul dar, la fel, armonizate corect nu cred c-as rupe batzul din cauza firului prea puternic.

Odata mi s-a agatzat un Syclops de un copac de pe fundul lacului si-am tras de batz cam 5 minute fara ca nimic sa cedeze. In final am infasurat ceva fir pe o sticla de bere si cu eforturi foarte mari am reusit sa rup firul.

Deci, in concluzie, cred ca un batz serios incarcat cu un fir bun la limita lui maxima (a batzului) n-ar trebui sa puna probleme.

Musti
veteran
veteran

Re: Si totusi bat de stiuca :)

Mesaj de Musti » 31 Aug 2007, 22:21

Tavi scrie:...Cel care suna cel mai bine ar fi:

Lamiglass G1215, 7�, 2(buc), 1/4-3/4, 6-12 lbs, Mod/Fast, Med, $168,

Pareri, sugestii, altceva?
Fericitu care a pescuit cu asa ceva are nenumarate beri de la mine :lol:

P.S. stiu ca tre sa pun mana pe inainte sa-l cumpar dar cum?
Daca ai rabdare 3 saptamani iti spun eu ce si cum. Imi comand exact batul asta. Nu neaparat pt. stiuca (pt. aia folosesc un St. Croix Wild River). Au inceput sa-mi placa in timp betele moderate. Sa vedem cum e Lamiglas-ul asta. Poate imi devine lanseta universala dupa care tot alerg.
Apropos, vezi ca pe Cabela's G1215 costa acum 116,99$

Berea la urma :P ...

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 31 Aug 2007, 23:48

Multumesc pt. sugestii!
Despre fir: acum pe un tambur am mono de 10 lb iar pe celalalt textil tot de 10 si nu cred ca o sa pun ceva mai gros pt. stiuca. Aici n-ar fi problema.
La greutatea nalucii intr-adevar ar merge ceva mai tare decat 1/4-3/4, dar asta acopera majoritate nalucilor care le folosesc.
Cred ca s-a incetatenit ideea de a folosi un bat puternic pt stiuca, dar, din pacate, majoritatea capturilor sunt pana-n 2 kg si majoritatea nalucilor pana-n 15 gr. Si daca e sa fie mai mare, cu putin noroc faci fata cu echipament mediu.

Problema cea mare e actiunea. Eu vreau cel mult mod-fast. Aproape toate betele de spin sunt descrise ca fast sau extra fast.
am gasit bete speciale de crankbait moderate dar sunt de casting (bass), si dintr-o bucata :?

Musti, spui ca
Imi comand exact batul asta. Nu neaparat pt. stiuca
. Dar pentru ce ?

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 01 Sep 2007, 08:54

In 80% din cazuri pescuiesc pe rau, in speta Crisul Repede, Crisul Negru. Teoria spune ca, atunci cand pleci la peste, functie de nalucile cu care dai, alegi specia de peste careia i te adresezi. Experienta mea de pana acum spune ca, de fapt, pestii ma aleg pe mine, nu eu pe ei. Asa ca, deja obisnuit cu asta, ma duc pregatit pentru oricare din rapitorii de pe apele pomenite. Nu o data, pescuind la stiuca, am dat peste clean si avat sau invers. Poti vedea, daca doresti, in galeria mea foto cleni sau avati prinsi in timp ce dadeam la stiuca (cel putin asa imi placea mie sa cred :P) , avand in vedere ca foloseam un Slider 7 de 17g, cu struna Pike Mono, St.Croix Wild River-ul MH 3/8-1 1/4 si Laguna 2500. La fel, tin minte o stiuca de 3 kg intrata la un Rapala Original de 3cm, 2g, cu Fireline 4lb si inaintas Seaguar 6lb, pe Maver Stralis Light Plus Spigot 2,40m, 5-12g, Daiwa SS Tournament 1300, in timp ce (credeam eu) dadeam la clean. Am avut un noroc chior ca am reusit sa o scot fara sa taie.
Asa ca acum am ajuns sa explorez apa cu tot arsenalul din dotare, incepand de la microvoblere, pana la slidere grele. Ideal ar fi sa folosesc cate un bat specializat pentru fiecare tip de naluca. Asa si incepusem, carand dupa mine un brat de lansete si pierzand o groaza de timp cu trecutul de la una la alta. Apoi m-am plictisit :? .
Pe scurt, am inceput sa caut o lanseta care sa ma ajute sa ma descurc, chiar cu oarecare compromisuri, in orice situatie, fara insa sa-mi rapeasca placerea de a pescui cu o scula buna. Pe postul asta e acuma un Cabela's XML 703, care a inlocuit Maver-ul Skirt 2,40m 5-20g (astuia ii reprosam actiunea prea rapida), cu destul de mult succes. Pana sa iau XML-ul am tot cantarit, masurat, hotarat, razgandit, mai ales ca nu am avut ocazia sa pun mana pe prea multe bete americane. Prietenii mei posesori de asemenea bete sunt iubitori de pari, maciuci, fier-beton, etc., asa ca n-am gasit nimic pe gustul meu. In plus, incerc sa nu fiu atins de snobism sau de moda si sa merg doar pe ceea ce-mi zice subiectivismul meu.
Ca o paranteza. Un amic (patron de magazin de pescuit, dealtfel) care tocmai isi luase, mandru de el, un Kistler Helium LTX, la remarca mea ca batul are actiunea unui fier-beton, a recunoscut ca si pe el l-a surprins oarecum negativ, desi lui ii plac betele ex-fast. In schimb, razand, mi-a relatat ce ravagii face in cercul lui de prieteni cand apare pe balta cu vestitul Kistler. A crescut in ochii tuturor: are Kistler! L-am intrebat daca acum prinde mai mult peste decat cu vechile lui scule. Mi-a negat, razand, ca pestii ar fi fost impresionati. Doar oamenii din jur.
Sa revin.
Cerintele mele se cristalizasera: 2,10m, 3-5g pana la 17-20g, moderat-fast, din 2 bucati, pana in 200$, pt. ca nu voiam sa risc o suma mai mare pe nevazute. Pana la urma XML-ul 703 a fost decizia finala si nu-mi pare rau. E drept ca e prezentat ca un bat fast, dar citisem pareri (dezamagite) pe forum cum ca nu e suficient de fast. Tocmai bine. Acuma, ca-l pescuiesc, confirm: e ma degraba progresiv, ceea ce mie imi convine de minune. Batul se incarca bine cu majoritatea nalucilor pe care le folosesc, poate cu exceptia celor de la limita superioara a intervalului inscriptionat pe bat (1/8-5/8oz). Arunca zdravan si Slider-ul de 17g, dar am mereu senzatia ca se incarca la limita.
Iata de ce (in plus sunt si curios din fire) am decis sa incerc un bat dintr-o clasa imediat superioare de greutati de aruncare. Lamiglas-ul 1215 e prezentat ca fiind moderat fast, e IM6 (iar Lamiglas e recunoscuta pt. flexibilitatea deosebita a betelor sale) asa ca sper sa se descurce multumitor si cu naluci mai mici de 7g. Daca nu, am varianta pe care o foloseam pe vremea Maver-ului Skirt: Lanseta de baza in mana si batul UL in rucsac. Pentru mini si microvoblere am un Bass Pro Microlite 6'6" 1/32-1/4oz care se descurca excelent in toata aceasta gama si nu e nici exagerat de greu de purtat in carca.
De ce am ales acest Lamiglas si nu alte bete? Pt. ca n-am gasit la alte firme un bat care sa se incadreze mai strans in cerintele pomenite mai sus.
Astept sugestii, insa, pt. ca sunt convins ca asta nu va fi ultimul bat pe care-l iau.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 01 Sep 2007, 23:48

[quote="Musti"] Lamiglas-ul 1215 e prezentat ca fiind moderat fast, e IM6 (iar Lamiglas e recunoscuta pt. flexibilitatea deosebita a betelor sale) asa ca sper sa se descurce multumitor si cu naluci mai mici de 7g[/quote]

Am dat cu Ron Arra de 9 3/8-9 oz moderate-fast si dau cu un Tri-Flex , tot de 9 si 1-3 oz , moderate . Rotungit ar fi 10-60 d grame in primu caz si 30-90 in al doilea . Ron Arra incepe sa se incarce cu 35 grame si ii comoda cu 45 de grame , sub 35 ii par . Tri-Flex-u se incarca cu 60-65 si cu 70 merge fain . Cu 50 de grame inca ii par , da ma abtin. Cind zic par ma refer la o coada de matura , taman asta ii senzatia cu greutati mai mici , greutati care insa depasesc destul de bine minimum casting weight , in amindoua cazurile . In amindoua cazurile , daca imparti plaja dintre minim si maxim in cinci , se incarca in ultimile doua cincimi . Deci nu mi se par flexibile , desi ii un mod/fast si una moderate .
Io initial am vrut sa-mi iau Tri-Flex mod/fast , cred ca acuma stateam si ma uitam la ea sau o foloseam cu doua-trei naluci hahaha!, cautam eu una asa mai teapana , da nici chiar asa hahaha!!, bine ca am fost prevenit, oricum , nu as zice ca-s elastice .
Poate floretele alea de 7 sa fie mai moi , la mine s-a cam redus nr. de naluci cu care voiam sa dau , ma gindeam ca la 1-3 oz o sa pot da cu 30 de grame pina in 75 , acuma dau cu 50-75 , pentru alea de 30-50grame tre sa car alt bat , sau le las acasa .

Fir Intins!!!

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 02 Sep 2007, 00:46

Pai om vedea cum face Lamiglas-ul cu nalucile mici. Eu, de exemplu am o lanseta Spro 2,10m 20-40g parabolica (ranforsata cu kevlar, bla, bla...). Cu asta dau linistit cu naluci de 7-10g (chiar asa), dar si cu Slider 10 de 36g. Ba am fortat-o si cu un sinking de 46g. Cu asta din urma, ce-i drept, aruncam ca la crap, cu o miscare continua, fara smucituri si, dupa ce lanseta se incarca, arunca Slider-u' de 46g la naiba-n praznic, de nu-l mai vedeam bine.
Cunosc senzatia de imprecizie pe care o ai cand incerci sa arunci un microvobler cu un bat supradimensionat sau prea rigid. Un bat mai moale pe varf, progresiv, ar trebui sa fie, insa, mai ingaduitor, mai ales in plaja de jos a greutatilor de aruncare. Tocmai de aceea (plus inca vreo doua motive) am ajuns sa apreciez betele mai blande.
In fine, daca acest Lamiglas nu se va descurca cu voblerele mici, va face tandem cu Bass Pro Microlite-ul. Asta arunca excelent in toata plaja lui de greutati (cca 0,8-7g). Aici intervin si firul folosit si, cu voia dvs., mulineta, care au o influenta covarsitoare asupra lanseului cand dai cu microvoblere.

Scrie răspuns