Sfaturi echipament nou

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Jabba
utilizator nou
utilizator nou

Sfaturi echipament nou

Mesaj de Jabba » 12 Iun 2014, 01:30

Salut si bine v-am gasit!

Vreau intai sa zic ca citesc de ceva timp diferitele thread-uri de pe acest forum si vreau sa va multumesc pentru informatia absorbita :D.

Sa trecem la subiect: As dori sa-mi iau un mix bun calitate / pret (avand un buget destul de limitat) pentru spin, cu pestii "target" clean, biban, posibil salau. Zona unde voi pescui cel mai des este pe Arges, aproape de comuna 1 Decembrie, cat si pe Neajlov. Nu sunt chiar incepator la spinning, mi-am udat picioarele sezonul trecut. Desi n-am avut echipament tocmai bun am avut destule capturi decente de clean si biban. Pe salau nu am reusit sa-l impresionez decat la stationar cu pestisor.

Cam ce am vazut eu:

Mulineta:
Okuma Safina Pro SPA-25 FD http://xxx.ro/produse-rapitor/mulin ... 5-fd-2774#
Lanseta:
1. Shimano Alivio BX 180L http://www.totalfishing.ro/lanseta-shim ... 23014.html
2. Shimano Catana Spinning BX 210 UL http://www.totalfishing.ro/lanseta-shim ... -3631.html
Fir: Nu sunt inca sigur daca sa optez simplu pentru un monofilament decent sau sa merg pe un textil foarte subtire cu leader de fluoro / mono. Varianta cu textil ar avea avantajul ca ar fi mai bun la jigging plus lipsa memoriei si nu are stretch, dar si dezavantajul vizibilitatii in apa, de aceea am mentionat si leader. Corectati-ma daca ma insel.

Cat despre voblere si spinnere, deja am cateva micro de la Strike Pro (nu mai stiu modelul exact) si cateva Mepps de 00 si 0. Jigging nu am practicat :)

Sunt deschis oricarei sugestii legate de echipament, ca de aceea am creat acest thread. Ah, sa nu uit. Imi cer scuze daca mai era un thread similar si l-am ratat, sunt atat de multeeeeeee :|

PS: Mai multe informatii despre zona: extrem de schimbator ca culoare si adancime datorita debitului de la barajul Mihailesti. Se schimba la fiecare kilometru or so. Sunt zone late, semi-adanci (1.5 m max); sunt zone inguste, rapide si pline de vegetatie; zone adanci si pietroase. Fiecare desigur cu "gasca" de pesti specifica tipului de zona.

Va multumesc,
Jabba

:respekt:

gyrgy
senior
senior

Re: Sfaturi echipament nou

Mesaj de gyrgy » 12 Iun 2014, 07:38

Echipamentul pe care l-ai mentionat este bun pentru clean si biban nu si pentru salau. Pentru dintos iti trebuie un bat rigid (ranga) cu actiune fast si neaparat fir textil. Deasemenea, ai nevoie de o mulineta mai mare (2000 - 2500)...Prietene, nu exista inca bat universal bun la toate speciile de pesti si stilurile de pescuit...Stima.

Jabba
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Jabba » 12 Iun 2014, 10:38

Stiu ca nu exista un bat universal :) Ma gandeam poate stia cineva un bat mai versatil. Multumesc gyrgy

fsandor
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de fsandor » 12 Iun 2014, 16:09

Jabba,

Safina Pro nu te va dezamagi, am si eu 2 Okuma si sunt foarte multumit de ele. Insa inainte de a o cumpara, uita-te de exemplu la o Tica. Azi am avut ocazia sa invart o Tica GAA 3000, si m-a incantat, la un pret putem spune simbolic (in jur de 95 de roni) ofera 7 rulmenti, frana buna si o constructie solida, fara jocuri. Daca in acest moment as avea nevoie de o mulineta, as cumpara-o fara ezitare, mi-a lasat o impresie foarte buna.

http://www.totalfishing.ro/mulineta-tic ... 37495.html

gyrgy
senior
senior

Mesaj de gyrgy » 12 Iun 2014, 19:30

Buna Tica, nimic de zis, dar cam grea pentru betele alea de la Shimano...Pentru pescuit UL la clean si biban mulineta trebuie sa fie usoara (maxim 220 grame) altfel nu se echilibreaza cu batul iar pescuitul devine incomod...gandestete ca la o partida lansezi poate, de cateva sute de ori. Recomand Okuma Safina 25 sau Okuma Avenger 25A. Tica este buna pentru salau sau stiuca. Numai bine.

Stai jos
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Stai jos » 12 Iun 2014, 21:44

Poti sa vezi si Okuma Zeon fd ZN 15 sau 20 (difera doar marimea tamburului). Merge extraordinar de bine, si e destul de usoara.
In ceea ce priveste lanseta, e cam greu sa combini pescuitul la clean cu cel la salau, dar nu cred ca e imposibil. Trebuie sa gasesti ceva light si fast, zic eu. Ultra light e prea slaba pentru salau, si un medium light poate fii prea tare pentru clean/biban. Si ceva textil subtire.
Acel Shimano Alivio pare in regula ca si caracteristici, si cu o mulineta pana in 250g, poti sa rezolvi situatia (cel putin pentru clean si salau).

DEM
veteran
veteran

Mesaj de DEM » 13 Iun 2014, 09:09

Alivio si Okuma :respekt: si nu mai pierde timpul,treci la peste :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 14 Iun 2014, 12:31

Salut, pentru aplicatiile pe care le vrei si tu eu am de cateva zile un formax cortx 662m, e un light cu actiune fast, real cam 3-9gr, suficient de gros in pereti, suficient de senzitiv, maner foarte comod. Varful e vopsit in alb, nu sunt sigur daca e blector sau nu. 170ron in magazin.
Am prins clean si biban cu el, merge si la strapazani, poate unpic prea rigid pe varf pentru clean dar eu zic ca merge, mono pe un tambur pentru clean, textil subtire pe celalalt pentru biban si salau.
Eu il folosesc cu daiwa exceler 1500 si sta bine in mana.

RAFYYY91
veteran
veteran

Mesaj de RAFYYY91 » 14 Iun 2014, 14:51

vezi ca s-ar putea sa fie prea moi shimanourile alea daca vrei sa dai pe Arges cu ele, shimano astea mai ieftine, alivio, catana stiu ca erau foarte moi inainte, acuma nush daca or fi imbunatatit modelele mai noi sau nu, in bugetu asta vezi ca e si lanseta asta http://www.totalfishing.ro/lanseta-okum ... 23478.html sigur e mai buna decat alivio ala

Jabba
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Jabba » 14 Iun 2014, 16:42

M-am uitat peste mulinetele Tica, bune, dar ce e in bugetul meu (de ex GAA 4k) sunt prea grele sau inferioare Safina Pro. Cred ca voi merge pe Safina plus Shimano Alivio, un tambur cu mono de calitate 0,14 - 0,16 si al doilea cu textil de 0,06 sau 0,10 si aia e :)

Multumesc mult pentru sfaturi, fir intins!

Scrie răspuns