se poate folosi un "slow" la avat

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

SF
veteran
veteran

Re: se poate folosi un "slow" la avat

Mesaj de SF » 01 Iul 2005, 13:40

[quote="cristi"]nu stiu ce a fost in capul meu cand am luat un Quantum Kripton de 10-30 pentru avat.[/quote]

Pentru avat l-ai luat tu , da s-ar putea sa fie pentru rotativa si vobler .

Fir Intins!!!

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 01 Iul 2005, 13:48

Costica, era vorba de bucsi de carbon, nu carton. Eu nu sustin ca este solutia optima, dar daca vrea neaparat acel bat ori il foloseste ca atare ori face una din exchibitiile enuntate ca sa schimbe cit se poate schimba in ceva utilizabil.
Dady

Adi
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Adi » 01 Iul 2005, 17:25

Total de acord cu Eugen.
Dau cu un St. Croix Premier Spin de vreo 5-6 luni si am tras de el fratilor. Inca nu am reusit sa-i cuprind pe deplin caracteristicile...inca ma
mai "surprinde" placut in unele situatii.
Cristi: mergi cu el la inca 10 partide si supune-l la tot felul de teste. Vezi cum se comporta in fiecare situatie (inclusiv drill :D ) si trage o linie. Poate in perioada asta ii descoperi si posibilele aplicatii.
Daca tot nu il simti potrivit pentru ce vrei vinde-l sau fa-l cadou.
Cat despre posibilele modificari pentru schimbarea actiunii eu nu ti le-as recomanda. Din punctul meu de vedere acestea se incadreaza in categoria "inginerie inversa".
Numai bine!

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 01 Iul 2005, 19:00

Cristi,

Nu cunosc batul de care vorbesti,dar majoritatea pescarilor sunt obisnuiti mai mult cu bete cu actiune de varf ce nu e cazul la batul tau.
Nu sunt expert in bete sau in pescuitul avatului,dar pot sa-ti spun ca am pescuit si pescuiesc cu bete lungi(3-8m.).
Batul cu care pescuiesc acum cel mai mult e un bat de 3,8m.facut de mine pe blank de fly fishing ALL STAR TITANIUM.
Batul are o actiune parabolica sau semiparabolica,aproape nu simti marimea pestelui agatat,dar ai mai multe sanse cu acest bat sa aduci pe mal un peste mare(betele de crap tot de aceea au actiune parabolica).
Si crede-ma am scos destui pesti mari cu el in rau(TRINITY RIVER) cu viteza ca si Muresul la voi .
Eu pescuiesc cu FIRELINE de 4lb.(1,8kg.) leader fluorocarbon de aceeasi grosime sau mai gros si pana acum doar un peste peste 1,5m.(garr xxx ce l-am adus de mai multe ori la suprafata apei si l-am vazut cat e de mare)mi-a rupt leader-ul dupa un drill de 2,5 ore.
Cu acest bat pescuiesc la jig,vobler,rotative ,oscilante si cateodata la pluta.
Precis calitatea blank-ului pe care am facut eu batul (costa numai blank-ul $160)e superioara blank-ului de QUANTUM,dar sunt sigur ca batul tau e bun si poti prinde pesti frumosi cu el.
Insa nu pescui cu "franghia",deoarece POWER PRO de 15lb. e "franghie" pt. batul tau ,incearca sa pescuiesti cu FIRELINE de 4-6lb.sau in cel mai rau caz cu POWER PRO de 8lb.,dar intotdeauna cu leader fluorocarbon mai lung de 50cm.(cateodata si de 2m.) si vei vedea ca aproape nu vei intalni peste sa-ti rupa.
Normal ca nu vei da la somn ,sper ,cu el.
Iar daca te obisnuiesti sa pescuiesti cu fir textil,vei uita de mono,pe care il vei folosi doar ca leader.
Si ce iti spun nu e din cele citite in carti ci din experienta mea.

Diferenta e ca folosind un bat sa zic mai moale trebuie sa stii sa intepi(cateodata nici nu trebuie sa intepi),nu brusc deoarece atunci batul"saluta"datorita inertiei ci ca si cum ai ridica ceva mai repede batul.
Dar cand ai agatat un peste trebuie sa mentii batul tensionat la maxim tot timpul si vei vedea cateodata ca in mincioc carligul sare din gura pestelui cand batul nu mai e tensionat,deoarece batul mai moale nu permite intotdeauna penetrarea buzei pestelui,dar daca e tensionat cum trebuie pestele nu poate "scuipa"carligul.
Mai mult,cand pescuiesti cu un bat ceva mai moale e f. important sa folosesti carlige ascutite de cea mai buna calitate.

Iar cand se agata naluca pe fundul apei,incerca sa fortezi putin cu batul si daca nu scapa ,trage de fir ,cu varful batului in apa (sa nu-ti vina in cap naluca)si incearca asa sa o eliberezi,deoarece daca nu se elibereaza asa nici cu un bat fast nu ai alta rezolvare.

Personal prefer un bat cu actiune parabolica sau semiparabolica,unui bat cu actiune de varf,fast sau extra fast,la nevoie sunt eu inca destul de fast si nu am nevoie ca batul sa fie.
Dar ce-mi place mie poate nu place altuia,nu este o regula si fiecare trebuie sa vada cu ce bat se acomodeaza mai usor si in felul acesta sa ia decizia.

Doar la calitatea blank-ului pe care e facut batul alegerea trebuie facuta vizand o calitate cat mai mare,ce poate nu e atat de importanta la vobler,rotative,oscilante,dar e f. importanta cand pescuiesti la jig unde ca sa simti orice atingere ai nevoie de un blank cu sensivitate maxima.

Jean Scurtu

cristi
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de cristi » 04 Iul 2005, 07:24

multumesc pentru sfaturi
Pentru Dady, sfaturile tale sunt bune dar pentru mine imposibil de pus in practica. Nu contest ca se poate intari astfel un bat dar nu ma vad in stare sa fac acele operatiuni indicate.
Cum am mai spus, am schimbat inelele cu unele mai usoare si mai mici, acum este o idee mai rapid.
De pescuit, pescuiesc cu el dar fara tragere de inima. Ma duc la avat cu doua bete pentru alternanta de naluci si stil dar de cele mai multe ori Quantum Crypton nu vede apa. Nu am incredere sa dau cu el. Dupa ce am discutat pe forum, duminica am fost cu DJ Beju pe Mures. Crestea f tare asa ca, Quantum a "extras" cateva crengi ce "rulau'" sub nivelul apei. Si au fost crengi nu gluma. Surprinzator, s-a comportat foarte bine.
Probabil diseara mai ies (acum numai cu el) sa vad cum "merge" cu peste.
Oricum, nu ma asteptam la o expunere atat de lunga si incurajatoare cum am primit de la Jean Scurtu, cu siguranta privesc altfel problema acum. Am sa trec pe fir textil si mai subtire.
Mersi.

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 04 Iul 2005, 08:23

Sa sti ca ceea ce ti-a spus Jan este adevarat, Varga poate se cumporta bine la pesti mari si de regula aceste vergi pot fi incarcate cu eforturi mari. Fir subtire momentan nu are in zona. Si eu astept, asa ca daca te vei hotari poti sa iei legatura cu Jan si daca trimite ti-l poate pune in pachetul meu si eu o sa ti-l trimit ca sa fac mai ieftin transportul pentru tine. Asta daca vrei, si eu la rindul meu am fost ajutat de alta conjunctura. Problema este ca momentan mai asteptam. Totusi cred ca ar fi bine daca ai marita varga s-au ai scapa de ea. Este f. greu sa pescuiesti cu ceva ce nu-ti sta in mina, adica sa nu coincida cu ce ti-ai dorit, nu o sa-ti inspire incredere, cel putin la inceput. Taria de caracter si perseverenta de a pescuii numai cu el un timp s-ar putea sa te faca sa-l intelegi. Eu ti-am dat solutia de a face ceva, ceva dar am spus-o de la inceput ca nu reprezinta o solutie majora.Fir intins.
Dady

Scrie răspuns