Salut!!

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

tdum
veteran
veteran

Re: Salut!!

Mesaj de tdum » 03 Sep 2016, 09:32

Salut Andrei. Tocmai de aceea ti-am raspuns. Nu are rost sa mai pierzi niste ani cu experimente. Treci direct macar la 2,7m, daca nu chiar la 3m. Acesta din urma trebuie ales insa cu grija, sa fie unul cu cotor lung, ca sa contrabalanseze lungimea mare si astfel sa nu te oboseasca. De curand am dat unui prieten un bat de-al meu de 3m. Prinde asa de bine cu el, incat a tras pe dreapta vechiul St. Croix de 9 picioare. La lungimea aceasta de 3 m viteza la varf duce si la lansari mai lungi la intepari mai eficiente si la o prezentare mai buna, fiindca creste ,,pendulul" care incita la atac. Acestea au fost valabile pentru mine pt. pescuitul de pe mal. Nu stiu daca si pentru altii e la fel. Inca o data: Alegere inspirata. Rew.

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 03 Sep 2016, 10:34

Depinde unde vrei sa pescuiesti, pe ce baraj mergi, ce greutati se folosesc acolo? ? Ce adancime are apa?

Eu dau de pe mal dar nu folosesc bete asa de lungi, maxim 2,33m dar cel mai mult 2.1m. As zice ca conteaza mai mult sa joci corect naluca si mai putin cei 5m diferenta de lanseu, daca exista ( unele bete chiar si mai scurte lanseaza exceptional). Depinde si de puterea de care ai nevoie, un bat de 2m de putere MH s-ar putea sa fie prea par, un ML de 2.7m prea moale ... mai vine partea cu echilibratul care s-ar putea sa insemne un combo mai greu (mulineta mai mare) la un bat lung si intr-o zi de pescuit conteaza.

Ca exemplu concret, cu un bat de 7'6" (2,33) de putere ML, lansez cu cca 5m mai mult decat cu un bat de 6'6" (~1,9m) de aceeasi putere, cu aceeasi naluca, mulineta si fir. Testul l-am facut cu StCroix Premier ML, am schimbat mulineta de pe una pe alta in aceeasi partida si am numarat ture de manivela. Desi cel lung parea sa se incarce mai bine, efortul de lansare era mai mare pentru 3,5 -5 gr plus guma. Plus ca cel lung pica in bot.

Rareori cei 5m ar fi facut diferenta dar s-a intamplat si asta, in schimb la un combo de putere M sau MHs-ar putea ca diferenta de greutate sa fie semnificativa, vei simti nevoia de mulineta mai grea ... totul devine prea heavy. Poti echilibra si cu plumb in cotor dar iar adaugi greutate.

Sa nu crezi ca acele cateva grame in plus nu se simt, nu e o chestie de cati muschi ai, presiunea e pe incheietura mainii si oricat ar fi se simte. Te obisnuiesti si asa dar se poate si mai ergonomic putin.

In ce priveste senzitivitatea, ai suficienta cu orice bat de carbon si un fir cel mai subtire adaptat aplicatiei. De cele mai multe ori se pescuieste cu batul in lungul firului si ochii pe fir asa ca batul nu mai aduce mult in ecuatia senzitivitate, s-ar putea ca mulineta si cum e pusa mandrina sa conteze mai mult decat modulul de elasticitate a batului. E mai importanta actiunea corecta pentru aplicatia ta.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 03 Sep 2016, 11:27

P.S. Inca un argument Andrei pt. batul de 2,7 - 3 m:
Daca lacul pe care intentionezi sa cauti salaul cu twisterele este cumva unul colinar cu maluri abrupte si structuri, atunci batul lung te va ajuta sa treci razant pe deasupra lor, fara sa le agati. Cu bete scurte esti victima sigura si vei avea nevoie de o rezerva mare de jiguri si gume, timp sa le legi si nervi sa te tina. Daca insa lacul este unul de ses, cu adancime mica si substratul plat (asa cum sunt lacurile private, amenajate in general), atunci poti pescui cu lansete mai scurte, dar si cu cea lunga deopotriva. ,,Pendulul" de care iti pomeneam este un avantaj pe care il ofera doar un bat lung. Cu un bat scurt poti doar sa tragi naluca spre tine, cu o aterizare rapida inapoi pe substrat, privandu-te de acel inot tarsait, razant, lent, aproape de substrat, atat de incitant pt salau. Sa ne dai de veste ce ai ales si mai cu seama impresiile dupa primul test pe apa. Inca o data: Alegere inspirata. Rew.

Mihalcea andrei
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Mihalcea andrei » 03 Sep 2016, 15:11

Salut tdum!lacuri private dar mai ales vreau pe baraj de acumulare apa e destul de mare nu stiu adâncimea dar cred ca are 15-20m adâncime!

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 05 Sep 2016, 16:52

Pt. Andrei:
Ai acum cateva date. Oricum, ai sa vezi, daca te ,,virusezi", cu timpul vei avea mai multe bete: Pentru apa curgatoare (de pe mal), pentru apa statatoare (tot de pe mal) pentru barca inca unul sau doua (curgatoare \ statatoare) etc. Astea pt. jigging. Poate vei vrea sa incerci si drop-shot sau voblere si uite asa o sa aduni o gramada de bete. Asta cu timpul. Nu ne vindeca nimeni de asta. Numai bine. Rew.

Scrie răspuns