Pai situatia descrisa de tine nu exclude situatia mea. Acelasi lucru il pot face si eu dupa un atac ratat (adica sa nu recuperez imediat). Insa in cazul in care ma decid sa recuperez, eu recuperez mai repede naluca decat unul cu o mulineta mai lenta. Poate nu se simte imediat, dar pe parcursul unei zile eu pot avea mai multe aruncari (si de aceea poate si sanse mai multe) decat unul cu o mulineta mai lenta.tito scrie:Si uite asa iti anulezi sansele de a avea un al doilea atac. Au fost situati cand dupa o teapa ratata,imediat pe cadere sa vina un alt atac mult mai violent decat primul...da ma rog, fiecare cu tehnica lui, poate daca e avat in balta reusesti sa iei unul "pe drum".lionking80 scrie:La salau, pe lac de exemplu, nu cred ca viteza de deplasare a pestelui e importanta pentru a alege raportul mulinetei. Ci, in cazul intepaturilor ratate, sa poti recupera cat mai repede pentru a lansa imediat inapoi in "zona fierbinte". De aceea, eu as zice ca pt salau cu jig-uri (mai ales pe lac) e mai buna o mulineta cu recuperare mai rapida, mai ales ca jig-urile nu opun o foarte mare rezistenta la recuperare.
recuperare mulineta
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
- junior
Re: recuperare mulineta
Lenes am vrut sa zic..si crede-ma ca il cunosc destul de bine,scuza-mi modestia.Alex-BAV scrie:Asta e bunaalbert.C scrie:raport recuperare de 5.1 e perfect...salaul nu e un peste rapid..![]()
Fiindcă eram în căutare de mulinete, am făcut câteva comparații și am văzut nu este suficient sa mă uit doar la raportul de multiplicare, ci la lungimea firului recuperat la o tura de manivela.
Pentru exemplificare, stela fi 2500 cu raportul de 5,3 recuperează 77 cm fir, în timp ce fi cu raportul de 6 recuperează 81 cm la o tura de manivela, ceea ce nu este mare diferență.
Pe de alta parte certate 2500 cu raport de 5,1 recuperează 72 cm, din punctul meu de vedere destul de aproape de stela și 2000 care recupereaza 69 cm la o tura de manivela.
cifrele acestea le-am adunat acum si probabil o sa le uit in urmatoarele 5 minute. Ramane ideea ca nu doar raportul de recuperare este important ci lungimea firului recuperat la o tura de manivela.
una peste alta si eu prefer mulintele cu raport de recuperare mic, finndca acea mulineta pare sa ruleze mai usor si fiindca ma mai tempereaza putin.
Pentru exemplificare, stela fi 2500 cu raportul de 5,3 recuperează 77 cm fir, în timp ce fi cu raportul de 6 recuperează 81 cm la o tura de manivela, ceea ce nu este mare diferență.
Pe de alta parte certate 2500 cu raport de 5,1 recuperează 72 cm, din punctul meu de vedere destul de aproape de stela și 2000 care recupereaza 69 cm la o tura de manivela.
cifrele acestea le-am adunat acum si probabil o sa le uit in urmatoarele 5 minute. Ramane ideea ca nu doar raportul de recuperare este important ci lungimea firului recuperat la o tura de manivela.
una peste alta si eu prefer mulintele cu raport de recuperare mic, finndca acea mulineta pare sa ruleze mai usor si fiindca ma mai tempereaza putin.
-
- junior
Stella 2500hgs (raport 6) recuperaza 88 cm maxim, nu 81. Tu te-ai uitat la alta marime si anume c2500hgs (compact) , aia fiind de fapt echivalentul marimii 2000. De la 77 la 88 e diferenta mare dupa parerea mea, daca te intereseaza sa recuperezi mai repede. Insa, dupa cum s-a vazut, totul depinde de preferinte.liviu68 scrie:Fiindcă eram în căutare de mulinete, am făcut câteva comparații și am văzut nu este suficient sa mă uit doar la raportul de multiplicare, ci la lungimea firului recuperat la o tura de manivela.
- andriipopa75
- veteran
conteaza lungimea firului recuperat la o tura de manivela, pentru a anihila burta firului si a-l avea in tensiune cat mai repede. In functie de automatismele fiecaruia la jiguit, de lungimea batului folosit, de curentii din locul de pescuit, vei vedea singur ce mulineta e mai prinzatoatore, aia care recupereaza 60 cm de fir sau aia cu cu 85 cm. 

pai tocmai aici e problema mea.urmeaza sa cumpar o mulineta si nu stiu daca sa aleg una care recupereaza mai mult fir aka raport mare sau una cu raport mai mic...andriipopa75 scrie: vei vedea singur ce mulineta e mai prinzatoatore, aia care recupereaza 60 cm de fir sau aia cu cu 85 cm.
-
- senior
Eu zic sa-ti iei una cu raport mic de recuperare pentru ca ruleaza mai fin. Iar daca vrei sa recuperezi mai mult fir iti iei o marime mai mare. Eu am o Daiwa de 3000 cu raport 4.7 si datorita tamburului mare recupereaza mai mult fir decat una cu raport mare si mai micuta. Are 310 gr ce-i drept dar nu ma incomodeaza asta.
Un post de bun simt , adica stie ce vorbeste , si-n putine cuvinte !andriipopa75 scrie:conteaza lungimea firului recuperat la o tura de manivela, pentru a anihila burta firului si a-l avea in tensiune cat mai repede. In functie de automatismele fiecaruia la jiguit, de lungimea batului folosit, de curentii din locul de pescuit, vei vedea singur ce mulineta e mai prinzatoatore, aia care recupereaza 60 cm de fir sau aia cu cu 85 cm.
Habar nu am cine esti , nu prea is atent la nickuri , insa esti pescar ! Sanatate mestere !
- andriipopa75
- veteran
plecand de la intelepciunea dictonului qui potest plus, potest minus, cauta o mulineta care sa-ti recupereze ~85 cm de fir la o tura, daca vrei mai putin recuperezi doar o fractiune de tura. In functie de batul pe care o montezi (inelul de plecare, clasa de putere) iti alegi dimensiunea tamburului si eventual greutatea, desi la greutate conteaza doar extremele, de ex. mulineta de 4000 poate avea intre 240g si 460g, normal ~280g