Proportie ulei pt motor doi timpi

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Pubertfester
junior
junior

Proportie ulei pt motor doi timpi

Mesaj de Pubertfester » 28 Noi 2007, 15:06

Salutare,
aveti idee cam ce proportie de ulei/la litru de benzina se foloseste pt motoarele in doi timpi(outboard)?~ este ulei special,sau uleiul normal dauneaza?Motorul meu functioneaza cu benzina amestecata cu ulei dar nu mi s-a spus in ce proportie( nu stia omu') :roll: , este un motor in doi timpi de 6 cp din anii 70 banuiesc...se banuieste a fi "Forelli" - exista asa ceva(firma) ca pe net nu am gasit nici o referinta..benzina trebuie sa fie cu plumb/fara plumb...
multumesc!

marcel gheorghita
senior
senior

Proportie ulei pt motoare in doi timpi

Mesaj de marcel gheorghita » 28 Noi 2007, 15:18

Nu stiu exact care e treaba cu motoarele pt barci, insa la cele pt. masini (am fost timp de aproape doi ani "fericitul" posesor al unui Trabant), proportia este urmatoarea: la 10 litri benzina (cu plumb) se pune ulei pt amestec (e un ulei special pentru amestec) in cantitate de 400 ml. Fa si tu raportul, ca pt. mine matematica e cam straina.... :wink:

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 28 Noi 2007, 15:23

Da trebuie ulei special pentru amestec in proportie de 2%. Benzina 98 fara plumb. Dar merge si cu benzina cu plumb daca nu ai fara.
Despre motor outboard vorbesc, nu despre Trabant. :lol:
Ultima oară modificat 28 Noi 2007, 15:39 de către tudor, modificat 1 dată în total.

albatrin
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de albatrin » 28 Noi 2007, 15:27

Raportul normal este de 20ml la litru adica 2%, in functie de uzura motorului se creste raportul. Eu am un Johnson de 3,5 Cp tot din 1900 "toamna" si la 4% mi-a ancrasat destul de rau bujiile. Am mers cu el in Delta timp de o saptamana pus pe o lotca de fibra de 5m si saracu' a impins-o binisor la 2% raport ulei/benzina. Am folosit ulei special pt motoare de barca iar benzina am luat-o din Crisan, fara plumb singura pe care o aveau si cu cu care nu am avut probleme.

SorinM13
senior
senior

Mesaj de SorinM13 » 28 Noi 2007, 16:14

La anul de fabricatie pe care-l ai la motorul de barca, benzina fara plumb nu era inventata. Proportia de 2% e super ok , iar daca pe apa cand alimentezi si faci proportia iti scapa ceva in plus nu-i mare problema. Din cate stiu eu chiar se recomanda un 2.5% la motoarele vechi cu uzura pe camasi.

Daca l-ai luat motorul de ocazie iti recomand sa cureti bine carburatorul, exista la magazinele de piese auto "decarborol" si sa verifici uleiul in transmisie care are surubul de vizitare pe cizma in partea de jos.

Daca mai ai intrebari care sunt off-topic despre intretinere s.a.m.d. da-mi MP

Scrie răspuns