problema ungere mulineta

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ovi_vl
utilizator constant
utilizator constant

problema ungere mulineta

Mesaj de ovi_vl » 29 Sep 2011, 11:09

daca tot am desfacut mulineta ca sa i schimb arcul de la pick up care apropo se rupsese m am gandit sa o si ung ca sa i mai prelungesc putin orele de serviciu ,problema e ca am ales ceva numit siliconic fett care banuiesc ca inseamna grasime siliconica :roll: si azi cand am fost la pescuit am observat ca merge chiar mai greu (sper ca nu e imaginatia mea) sa fie oare de la aceasta grasime siliconica? mentionez ca am folosit o ieri si la mufarea lansetei si era sa nu o mai demufez :oops: Tubu minune l am de la mama de la servici ,ea zice ca l foloseau sa etanseze sticlele alea cu dop de sticla , eprubete si mai stiu eu cu ce lucreaza ea . E cazul sa desfac iarasi mulineta ?

atasez si niste poze cu produsul minune(alb translucid de consistenta usor vascoasa )

http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 472mw.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... 0473w.jpg/

fsandor
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de fsandor » 29 Sep 2011, 12:25

S-a mai discutat treaba de nspe ori, dar repetitio est mater pescarum :)

Inainte de ungere, piesele mulinetei trebuie degresate, curatate, spalate in benzina etc.

Desi suntem tentati sa bagam o tona de vaselina in mulineta (da-i frate, sa mearga mai bine, nu-i asa...) angrenajele se ung SUBTIRE. Adica sa fie vaselina pe piese, dar sa nu inoate in grasime.

Recomand o vaselina pentru mecanisme fine, simpla, fara silicon sau alte minunatii. Daca vaselina e prea groasa, o poti indoi cu cateva picaturi de ulei tot pt. mecanisme fine (se gaseste in comert).

Experienta mea este ca pe tija principala, care sustine tamburul, si care se misca in sus si-n jos nu este indicat aplicarea vaselinei pentru ca "o prinde". Mai bine pui cateva picaturi de ulei pe langa surubul care fixeaza rotorul, o invarti, si iar pui 1-2 picaturi. Poti repeta linistit operatiunea dupa cateva partide.

Se curata si se unge si rola de la galet, si manerul (acela din plastic, lemn etc.)

modigliani
veteran
veteran

Mesaj de modigliani » 29 Sep 2011, 22:20

fsandor scrie: Recomand o vaselina pentru mecanisme fine, simpla, fara silicon sau alte minunatii. Daca vaselina e prea groasa, o poti indoi cu cateva picaturi de ulei tot pt. mecanisme fine (se gaseste in comert).
Si nu doar atat . Sunt vaseline si vaseline , lubrifianti si lubrifianti . Pentru o mulineta ce nu beneficiaza de minim doua ori pe an de ungere este nevoie de-o vaselina ( lubrifiant ) cu coeficient redus de sensibilitate termica ( vara "curge" , iarna e "marmelada" - de exemplu ) .

Mai apoi este nevoie ca vaselina respectiva ( indiferent de coeficientul de sensibilitate ) sa fie o vaselina special destinata mediilor umede ( toti producatorii au acest tip de vaselina : pentru motoare de barci , pentru motociclete dirt-track , pentru angrenaje "heavy" sau "soft" ce lucreaza in medii cu umiditate ridicata sau expuse puternic la apa ) . Indiferent de ce vaselina "smechera" ne cade-n mana nu dam repede cu ea pe mecanismele mulinetelor ( care , oricum ar fi , sunt clasate la categoria " mecanisme fine " ) indiferent ca-i grafitata , siliconica , etc .

Insa exista spray-uri lubrifianti special destinate ungerii mulinetelor , si nici nu au preturi prohibitive . 200 ml ( arhi suficient ) se pot achizitiona la preturi intre 20 si 40 ron , in functie de calitate si producator . Si se preteaza la ungere in orice anotimp .

Scrie răspuns