@Valeriu cu toată simpatia pe care ți-o port, trebuie să te pun sa revizuiești materia, ca nu treci anul

).
Când zici modele te referi la o anumita lanseta sau o serie de lansete?
Japonezii încă au lungimile oarecum standard (1.98, 2.08, 2.13, 2.18), pe când americanii tind către lansete din ce în ce mai lungi.
Nu știu pe ce modele de lansete ai pus mâna de la americani care efectiv sa te șocheze în afară de nrx (și asta a fost făcut la vreo 4 ani după ce shimano a cumpărat gloomis).
De la japonezi îți pot zice asa : daiwa steez normal și racing design, jackall shimano poison ultima și glorious, evergreen kaleido inspirare și inspirare rs, megabass super legea, evoluzion, destroyer(da ăștia au marketing mult dar si niște lansete fenomenale altfel nu ar mai vinde)graphiteleader Vigore și foarte mulți alții cu lansete dedicate de bass yamaga, major craft, tailwalk etc.
Lansete super echilibrate și inelate cum trebuie, la care sa nu mai vreau modificări.
Desigur e discutabil cât de pretabile sunt la șalău aceste lansete de bass.
O problema este ca majoritatea modelelor de peste 10-14 gr sunt de cast, fapt ce m-a determinat și le mine sa adopt acest stil.
Doar megabass are ceva modele de spinning mai puternice, destroyer onikirimaru până în 21 gr(am dat câteva mâini cu ea și m-a impresionat cum transmite) și încă una până în 32gr.
On topic, lanseta japoneză din două bucăți și care să poată fi cumpărată de la noi sau din Europa cu garanție nai greu. Cea mai bună soluție locala este matagi TR76, făcut custom si cumpărat prin Andrei Sava blankul, ca să ai garanție.
Recomandarea mea este o serie de la gloomis, GLX predator din două bucăți.
Au avut și la totalfishing un model, 904 până în 42 de gr. Și în serie mai este un 903 până în 17 gr, care s-ar preta pe ce vrei. Este foarte lăudat la rusi modelul ăsta.
Asta cu dat fum st croix este discutabil și nu înțeleg în ce sens. St croix are calitățile lui și dacă îți pică pe mână e suficient pentru șalău la noi.