priza manivela "T" sau "I"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
horiavd
senior
senior

priza manivela "T" sau "I"

Mesaj de horiavd » 22 Noi 2008, 20:45

La mulinetele pana in marimea 2000 inclusiv, priza (ce tii in mana) este in forma de I, iar la cele incepand cu 2500, priza este de tip T. Unele sunt prinse de manivela printr-un surub (cazul fericit)...iar altele par a fi capsulate sau "nituite". In cazul acesta cum se poate da jos T-ul, pentru a putea fi schimbat cu un I?
Merci

p5ih0
veteran
veteran

Mesaj de p5ih0 » 23 Noi 2008, 13:46

dupa cum cred eu , vorbesti de o daiwa :P la care model te referi ? stiu ca cele peste 200$ poti sa le tunezi cum vrei , deci nu cred ca ar fi probleme. de modelele sub 200$ nu stiu nimik asa ca nu ma bag, dar ma gadesc ca ar trebuii sa functioneze cam la fel treaba.
mai pe scurt, eu stiu ca se poate, cum se face treaba asta... habar n-am :lol:

Cristi E
senior
senior

Re: priza manivela "T" sau "I"

Mesaj de Cristi E » 23 Noi 2008, 14:18

horiavd scrie:iar altele par a fi capsulate sau "nituite". In cazul acesta cum se poate da jos T-ul, pentru a putea fi schimbat cu un I?
Merci
la cele nituite/capsulate nu prea le ai cele face, nu poti demonta knobul sa-l schimbi.
eventual incerca alta manivela de la aceasi model de mulineta cu totul care are knobul in I.

horiavd
senior
senior

Mesaj de horiavd » 23 Noi 2008, 17:24

Se pare ca solutia cea mai simpla este sa schimb manivela cu una ce are knobul in forma de I. Ar mai fi o varianta: distrugerea knobului T si modelarea direct pe ax a unuia I, din alt material.

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 23 Noi 2008, 18:55

horiavd scrie: Ar mai fi o varianta: distrugerea knobului T si modelarea direct pe ax a unuia I, din alt material.
daca distrugi knobul in T, iar profilul pe care aceasta e fixat se termina in nit, nu prea vei avea cum sa-l bagi pe cel nou, iar daca distrugi nitul nu prea vei avea cum sa-l fixezi fara sa scape afara.
eventual daca iti permite axul pe care e montat knobul sa-i faci un filet interior cu un tarod pt ca apoi sa poti fixa un surub in capat.

fara sa te prea complici eventual ai putea sa modifici pe manivela knobul initial T si sa-l aduci prin polizare, slefuire la o forma convenabila tie cea I.

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 23 Noi 2008, 19:13

despre ce model de mulineta vorbesti?
Imagine

horiavd
senior
senior

Mesaj de horiavd » 23 Noi 2008, 20:11

Modelul de mulineta este un Shimano Technium 2500 FB. Knobul este de tip T si este montat, fix, pe o "teava" care se roteste pe axul cuplat fix prin nituire/capsulare cu manivela. De remarcat si faptul ca T-ul nu are "picior", practic este un I montat, fix, perpendicular pe acea teava. M-am uitat pe net si la acest model, in toate pozele afisate, knobul este T cu picior. A mea arata cum v-am spus mai sus, adica asa, ca un FA:
http://www.kaboodle.com/reviews/shimano ... er-only-55

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 24 Noi 2008, 17:21

nu poti decat sa cumperi o manivela noua cu knobul in forma pe cae o doresti
la modelele de japonia ale shimano , mulinetele cu shalow spool chiar daca sunt de marimi de 2500 de ex, au manivela cu knob in I .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns