Parametrii lansetelor de spinning. Ce inseamna?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Parametrii lansetelor de spinning. Ce inseamna?
Salut la toata lumea!
Scuze daca informatiile astea sunt deja prezente undeva pe site; n-am dat de ele.
Care este semnificatia parametrilor "Power" si "Action" la spinning rods? M-ar interesa urmatorul bat (de 2,3 m)
http://www.tackledirect.com/shimano-css ... g-rod.html
Avand power=light, action=extra fast, intrebarea mea este: cu o mulineta usoara (sa zicem Shimano Sahara 2500 de fir intre 6-12 lb) se poate face treaba frumoasa in Romania la clean si avat (in special cleanul)? Sau e prea rigida? E cumva prea slaba pentru avat?
Merci anticipat.
Scuze daca informatiile astea sunt deja prezente undeva pe site; n-am dat de ele.
Care este semnificatia parametrilor "Power" si "Action" la spinning rods? M-ar interesa urmatorul bat (de 2,3 m)
http://www.tackledirect.com/shimano-css ... g-rod.html
Avand power=light, action=extra fast, intrebarea mea este: cu o mulineta usoara (sa zicem Shimano Sahara 2500 de fir intre 6-12 lb) se poate face treaba frumoasa in Romania la clean si avat (in special cleanul)? Sau e prea rigida? E cumva prea slaba pentru avat?
Merci anticipat.
Nu stiu daca sunt prezentate neaparat asa dar se vorbeste despre power si action mult, sub diferite forme sau in contexte. Cam de aici incepe informarea cu privire la lansete. Power se refera la greutatea nalucii pe care poti sau mai bine zis o recomanda producatorul sa o arunci iar action se refera la viteza cu care intra blancul in actiune, se incarca sau dezvolta rezerva de putere... discutia nu se complica dar se ramifica binisor, sugestia e sa mai cauti pe forum ca vei gasi.
- Mugurstefan
- veteran
@ Tristian, te contrazic un pic .
Uite aici sunt un pic explicate : http://www.fenwickfishing.com/science_technology.php !
Actiunea e legat de cum se indoaie batul - actiunea batului propriu zis. : de la Ex-fast la slow !
puterea e ...cum si zice puterea batului.. poate fi de la UL la Ex-Heavy.
Mai este puterea de aruncare a batului ..si aici se specifica o plaja intre atatea si atatea grame.
E drept ca de regula , un bat care arunca naluci usoare e si de o putere mica !
dar de exemplu Un HotShot 1021 are varful delicat si arunca naluci usoare la fel ca un bat Light si totusi e de putere medium, medium spre heavy !
De aceea se specifica separat, actiunea, puterea , puterea de aruncare a nalucilor si firele recomandate.
la cele americane. Cele europene au alte standarde...
Pe mine ma amuza cand pe marginea apei.. daca intrebi pe cineva ce actiune are batul iti raspunde ; e puternic, 10-40 gr.
A, si pescuieste la blinker... asta fiind rotativa !
Uite aici sunt un pic explicate : http://www.fenwickfishing.com/science_technology.php !
Actiunea e legat de cum se indoaie batul - actiunea batului propriu zis. : de la Ex-fast la slow !
puterea e ...cum si zice puterea batului.. poate fi de la UL la Ex-Heavy.
Mai este puterea de aruncare a batului ..si aici se specifica o plaja intre atatea si atatea grame.
E drept ca de regula , un bat care arunca naluci usoare e si de o putere mica !
dar de exemplu Un HotShot 1021 are varful delicat si arunca naluci usoare la fel ca un bat Light si totusi e de putere medium, medium spre heavy !
De aceea se specifica separat, actiunea, puterea , puterea de aruncare a nalucilor si firele recomandate.
la cele americane. Cele europene au alte standarde...

Pe mine ma amuza cand pe marginea apei.. daca intrebi pe cineva ce actiune are batul iti raspunde ; e puternic, 10-40 gr.

A, si pescuieste la blinker... asta fiind rotativa !

Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !
Mugur Dixit !
Linkul pe care l-ai dat mai face un pic de teorie, de aceea spuneam ca discutia se ramifica. Clasa de putere a lansetei este strict legata de greutatea nalucilor care se recomanda a fi lansate, deci cele doua notiuni se cam confunda desi nici ele nu sunt neaparat acelasi lucru. Sunt lansete care nu specifica in ce clasa de putere se incadreaza dar dau greutatea nalucilor lansate, pe cand specificatia singulara a clasei de putere fara recomandarea greutatii nalucilor nu te ajuta prea mult. Bineinteles, din experienta celorlalte lansete cu care ai mai pescuit, daca iei in mana una care are doar specificatia medium stii automat sau il simti, si-ti poti da seama ce poti arunca cu el si ce nu. De aceea am bagat initial in aceeasi oala cele doua notiuni. Actiunea este intr-adevar, asa cum am spus si in primul mesaj, viteza cu care intra blancul in... actiune, asta insemnand si pe intepare dar si in incarcare la lansare. O lanseta moderata se incarca pentru lansare cu o miscare mai ampla si accelerata spre final pe cand una fast poate lansa numai dintr-o biciuire sau o miscare brusca din incheietura, tocmai pentru ca, blancul se incarca mai repede sau mai incet, in functie de actiunea lui, cu puterea de care vorbeam inainte. Nu stiu daca m-am facut inteles din nou...
Ptiu...

batul acesta il am eu numa in versiunea de 8'6" line wt 8-17lb lure wt 1/4-1oz power medium action fast cu o mulineta de 2500 si cu un textil de 10lb io zic ca s-ar echilibra perfect si il poti folosi ft bine si la salau cu silicoane deoarece este ft senzitiv si o actiune rapida iar raportat la calitate pret ii mai mult decat okay am pescuit cu toate tipurile de naluci de la jig de 1.5g pana la zalt de 38g Tristian stie 

- misulian
- utilizator constant
Salutare,
Cu puterea imi este foarte clar cum este,
La actiune am o nelamurire, in functie de ce se calculeaza "indoirea" batului ?
Daca ai o naluca mai grea atunci ar trebui sa fie o actiune medium-slow, iar acelasi bat cu o naluca usoara sa aiba actiune fast ?
In link-ul precizat este desenat pe schema "Hookset", asta ce vrea sa insemne ca se agata carligul(naluca) de ceva fix si se trage de bat sa se verifice actiunea ?
Personal eu verific betele "scuturandu-le" in mana (tinute de maner cu o singura mana) , daca varful balanseaza mult, atunci consider ca este medium, daca balanseaza putin poate fi un fast.
Gresesc undeva ?, ma poate lamuri si pe mine cum este cu actiunea asta, in plus pe multe bete nu este scrisa actiunea, doar puterea, eventual caut pe net sa vad ce actiune are.
Numai Bine !
Cu puterea imi este foarte clar cum este,
La actiune am o nelamurire, in functie de ce se calculeaza "indoirea" batului ?
Daca ai o naluca mai grea atunci ar trebui sa fie o actiune medium-slow, iar acelasi bat cu o naluca usoara sa aiba actiune fast ?
In link-ul precizat este desenat pe schema "Hookset", asta ce vrea sa insemne ca se agata carligul(naluca) de ceva fix si se trage de bat sa se verifice actiunea ?
Personal eu verific betele "scuturandu-le" in mana (tinute de maner cu o singura mana) , daca varful balanseaza mult, atunci consider ca este medium, daca balanseaza putin poate fi un fast.
Gresesc undeva ?, ma poate lamuri si pe mine cum este cu actiunea asta, in plus pe multe bete nu este scrisa actiunea, doar puterea, eventual caut pe net sa vad ce actiune are.
Numai Bine !
"Somnul ratiunii naste monstrii", din pacate fara solzi.
Grecule, m... merge dar cu zaltu e cam depasit... ai vazut cu un heavy cum le arunci... zici ca incepe bombardamentul...
E bine sa nu depasesti limita maxima a greutatii nalucii indicate. Iti scurteaza lansarile si se incarca prea tare, periculos de tare... 
Misulian, treaba sta cam asa. Greutatea nalucii o alegi in functie de cea recomandata de producator si apoi, in functie de tipul nalucii te hotarasti pentru actiune. Adica linguri si crankuri merge moderate, mod-fast iar pentru jiguri si jerkuri fast, x-fast. Nici asta nu e totusi o regula si si aici mai e de discutat pentru ca de ex: premierul ML fast de aceeasi lungime cu un avid ML fast, e mai moale, tocmai din cauza compozitiei blancului.
Indoirea batului cum ai spus da practic actiunea... sau invers. Cu cat e mai fast cu atat se va indoi mai dinspre varf iar rezerva de putere va intra in actiune pe masura ce se indoaie tot mai tare. Hookset poate fi intepatura si in peste, de fapt la intepaturi in peste se refera dar e acelasi lucru.

Misulian, treaba sta cam asa. Greutatea nalucii o alegi in functie de cea recomandata de producator si apoi, in functie de tipul nalucii te hotarasti pentru actiune. Adica linguri si crankuri merge moderate, mod-fast iar pentru jiguri si jerkuri fast, x-fast. Nici asta nu e totusi o regula si si aici mai e de discutat pentru ca de ex: premierul ML fast de aceeasi lungime cu un avid ML fast, e mai moale, tocmai din cauza compozitiei blancului.
Indoirea batului cum ai spus da practic actiunea... sau invers. Cu cat e mai fast cu atat se va indoi mai dinspre varf iar rezerva de putere va intra in actiune pe masura ce se indoaie tot mai tare. Hookset poate fi intepatura si in peste, de fapt la intepaturi in peste se refera dar e acelasi lucru.
- misulian
- utilizator constant
Mersi Tristian, m-am mai luminat cu precizarile tale.
Am doar un singur bat de spin(Shimano Alivio 240 ML 5-20 g) si cand l-am cumparat habar nu aveam ce-i aia actiune, stiam doar de putere.
Dupa ce l-am cumparat si am iesit pe rau cu el (la clean, in special la rotative) mi s-a parut (si acum e tot asa) ca e bleg, moale ca se indoaie si la recuperarea roativei. Asta cred ca din cauza faptului ca are in compozitia blankului si ceva "Epoxy Glass" care il face asa moale. Cred ca mi s-ar potrivi ceva mai rigid.
Apropo (scuze de offtopic) vreau sa-mi achizitionez si un UL pt clean. M-am gandit la Shimano Catana Spinning BX 210 UL, 2-10g sau Maver Stralis Light Plus Spigot 2,10m, 3-8gr, Ce-mi recomanzi intre cele 2 variante sau altceva pana pe la 100-130 ron.
Numai bine !
Am doar un singur bat de spin(Shimano Alivio 240 ML 5-20 g) si cand l-am cumparat habar nu aveam ce-i aia actiune, stiam doar de putere.
Dupa ce l-am cumparat si am iesit pe rau cu el (la clean, in special la rotative) mi s-a parut (si acum e tot asa) ca e bleg, moale ca se indoaie si la recuperarea roativei. Asta cred ca din cauza faptului ca are in compozitia blankului si ceva "Epoxy Glass" care il face asa moale. Cred ca mi s-ar potrivi ceva mai rigid.
Apropo (scuze de offtopic) vreau sa-mi achizitionez si un UL pt clean. M-am gandit la Shimano Catana Spinning BX 210 UL, 2-10g sau Maver Stralis Light Plus Spigot 2,10m, 3-8gr, Ce-mi recomanzi intre cele 2 variante sau altceva pana pe la 100-130 ron.
Numai bine !
"Somnul ratiunii naste monstrii", din pacate fara solzi.