Opinie despre Sunline Troutist Area

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
aditud
senior
senior

Opinie despre Sunline Troutist Area

Mesaj de aditud » 30 Dec 2010, 16:41

Salut la toata lumea! In vara asta cineva mi-a trimis din Romania o rola de Sunline Troutist Area 4lb (0.148mm). Nu se importa in State, folosisem numai de 2.5lb (0.118mm) dintr-o rola de 300m pe care o gasisem pe e-bay. Insa rupturile frecvente din agataturi sau chiar de la pesti m-au convins ca-mi trebuie ceva mai "solid". In rest, firul mi s-a parut destul de reusit, chiar daca aveam ceva probleme legand ocheti pe fir asa subtire.Din cauza asta mi-l doream pe cel de 4lb.

Apoi, cineva (care m-a ajutat cu informatii si cu achizitionarea firului de la Abrevis) mi-a cerut sa povestesc aici experienta cu firul. In vara de vis a lui 2010 am avut privilegiul de a pescui vreo patru parauri/raulete din sud-vest Wisconsin. Specia cea mai raspandita: brown trout (care e acelasi cu indigenul european, numai ca aici nu-l pot numi asa, evident, deoarece a fost adus din Europa prin cca 1880). Curcubeul nu e nici el nativ decat din vestul USA, prin urmare cel din Wisconsin este tot introdus artificial, cred ca tot prin sec. XIX. Dar brown-ul s-a adaptat mult mai bine si este mult mai raspandit decat rainbow. Explicatia se pare ca are legatura cu lipsa apelor de munte (cu fund pietros), asa incat curcubeul nu se reproduce decat in cateva raulete din tot statul. Majoritatea apelor cu pastrav din Wisconsin (in special in sud-vest) curg pe strat de pietris/nisip/namol, namolul fiind cel mai frecvent. Brown-ul se reproduce fara probleme in asemenea ape de deal/podis, un mare ajutor fiind dat de faptul ca panza freatica e foarte aproape de suprafata si izvoarele sunt frecvente pe cursul paraurilor in cauza. Intr-adevar, am constatat ca si-n cele mai calduroase zile de iulie (cand afara erau 28-30C), apa nu trecea niciodata de 18-19C. In plus, dimineata iti ingheta mana in ea, efectiv. Ma rog, din cauza fundului combinat nisip/piatra/namol, vegetatia acvatica este foarte, foarte bogata. Apa era de vreo 60cm adancime in medie, alternand de la panze de 20cm pana la bulboane de peste 1m adancime. Aproape in exclusivitate am pescuit cu Trout Magnet (micro-jig de sub 0.5g), jucat din incheietura aproape de fund (de aici si multiplele agataturi), fara pluta. Cu alte cuvinte, un fel de fly-fishing cu muste ude si cu echipament de spinning (cu naluca asa usoara si pe ape mici, cateodata paraul nu avea mai mult de 3.5m latime, trebuia sa lansez in permanenta in amonte si la punct fix). Alternam intre UL (Daiwa Spinmatic Tuflite 0.7g-7g de 7'+mulineta BassPro Micro-Lite) si L (Fenwick EGTS 1.4g-10.5g de 7' + mulineta Daiwa Exceler 2000). Mult mai des am folosit combinatia Fenwick+Micro-Lite, deoarece in zonele cu curent mai puternic orice pestisor in jur de 0.5kg imi dadea emotii pe UL atunci cand tragea de fir in curent. Plus ca mulineta de la BassPro chiar daca inferioara calitativ Excelerului, e cu vreo 60g mai usoara ca acesta si asta conteza cateodata enorm atunci cand petreci de la 4 ore in sus facand wading si luptandu-te sa nu te ia apa sau sa nu te impotmolesti.

Am divagat atat cu scopul de a explica in ce conditii am pescuit firul. Acum, concluzii:
1. Firul e foarte matasos si se lanseaza perfect, chiar cu jig de sub un gram. Reuseam si lanseuri in jur de 20m, chiar cu lanseta de L.
2. E foarte bine "tras", uniform in diametru si "respira" calitate.
3. Culoarea turcoaz-verzui deschis este OK, as fi preferat ceva "mai transparent". Pe unde am pescuit eu, in general apa era ca-n fantana de limpede.
4. Raportul pound-test/grosime este superb. 1.8kg/0.148mm este impresionant pentru un nylon. Sa ne amintim ca un Berkley Trilene XL de 4lb are 0.20mm. Acesta a fost motivul principal pentru care eu "alerg" dupa asemenea fire. Imi trebuie ceva foarte subtire si matasos (sa pot lansa jiguletzele alea practic imponderabile) care sa se tina bine cand mai trag de cate o agatatura sau un pastravior de cca 1kg care fuge in curent.
5. Nodurile sunt decente. Jigul il leg cu "perfection loop" sau "kreh loop" astfel incat sa joace pe ochete. N-am avut ruptura sau desfacatura de la peste. Dar la toate testele de acasa se desfac sau se rup de la nod, niciodata nu se rupe firul mai sus, ceea ce se intample cu alte fire, lucru care mi-arata ca am invatat, in sfarsit, sa leg noduri decente de ocheti.
6. Elasticitatea este cam mare, firul are stretch, nu gluma. Asta ar cam fi un minus. Mai ales la pescuit la jig, unde ai vrea sa fii mai sensitiv, sa intepi mai repede etc. Am pierdut pesti din cauza asta.
7. In pofida calitatilor enumerate mai sus, exista o oarecare tendinta de peruci. Nu inteleg exact de ce, firul este foarte matasos, poate eu nu fac ceva cum trebuie. De exemplu, din cei 50m pe care i-am pus vara asta pe mulineta mai am vreo 25m. Mi-a facut o peruca groaznica (a doua sau a treia in doua luni) si nu l-am mai putut salva.
8. E relativ rezistent la abraziune dar n-am prea multe sa spun despre asta. Trebuie sa pescuiesc funduri mai pietroase ca sa-mi formez o opinie aici.

In concluzie: este un fir foarte bun la aplicatiile descrise mai sus si, in general, la aplicatii unde e nevoie de rezistenta, diametru mic si lansabilitate. Dar, la pretul de $12/100m este cam prohibitiv. Daca ar fi un fluorocarbon ar mai fi o chestie (l-ai putea folosi mai multe sezoane), dar cum nu e, se coace la soare si mai mult de un sezon nu vad cum ar putea fi folosit. Acum inteleg ca "popa si hotz...nu potzi" (daca ar fi fluoro nu ar fi asa matasos, de exemplu, si poate si nodurile ar fi dezastre), dar, totusi...la pretul asta ar trebui sa nu-ti dea emotii de peruci. Ma rog, mai am 50m pe care-i voi folosi in primavara pana la toamna (vorbesc de 2011, clar :D). Poate ca acum ca l-am "citit" mai bine, il voi putea stapani mai bine si nu voi mai avea probleme cu el.

La Multi Ani!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 31 Dec 2010, 02:36

Parerea mea e ca perucile alea le faci din cauza mulinetei. Mai precis din cauza tamburului. Am si eu o Microlite din asta. Dupa fiecare 10 partide trebuia schimbat firul.
Tamburul mi se pare e fi mult prea mic in diametru, drept pentru care are tendinta de a rasuci prea tare firul. Oricum, 0,15 cat are firul ala e prea gros pentru o mulineta din clasa 500. Daca era 0,12-1,13, mai treaca-mearga.

Sub clasa 1000 nu cred ca mai putem vorbi de mulinete de spinning.

Eu am retrogradat Microlite asta si am trecut-o pe un batz cu care dau la copca. De fapt un varf de lanseta, de 1 m lungime.

Hai la multi ani !
near the beer

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 31 Dec 2010, 06:58

costica_fishing scrie:Parerea mea e ca perucile alea le faci din cauza mulinetei. Mai precis din cauza tamburului. Am si eu o Microlite din asta. Dupa fiecare 10 partide trebuia schimbat firul.
Tamburul mi se pare e fi mult prea mic in diametru, drept pentru care are tendinta de a rasuci prea tare firul. Oricum, 0,15 cat are firul ala e prea gros pentru o mulineta din clasa 500. Daca era 0,12-1,13, mai treaca-mearga.

Sub clasa 1000 nu cred ca mai putem vorbi de mulinete de spinning.

Eu am retrogradat Microlite asta si am trecut-o pe un batz cu care dau la copca. De fapt un varf de lanseta, de 1 m lungime.

Hai la multi ani !
Eu am pe cea mare (MLE25F) din astea doua:

http://www.basspro.com/Bass-Pro-Shops-M ... 8/-1543389

Are tamburul mai mare ca Excelerul de 2000. Asa ca, sunt convins ca nu asta-i problema. Poate ai crezut ca vorbesc de modelul MLE05F, dar nu e asa...
Cand m-am apucat de spinning am patit si eu ce zici tu cu o mulineta Daiwa Spinmatic 500Z (clar clasa 500, cu tambur minuscul) pe care am avut proasta inspiratie de a pune Seaguar de 4lb, care pe langa faptul ca are 0.165mm diametru, mai e si fluorocarbon... Iti dai sema ce-a urmat...nu puteam pricepe cum poate un fir pe care dadusem aproape $20 pe rola de 180m sa-si bata joc de mine in halul asta :? Dar, a mai trecut timpul si m-am prins unde era eroarea :oops: Dar acum te asigur ca nu-i cazul, pe mulineta asta pot folosi linistit si fir de 0.20mm, sunt sigur.

O cauza a perucilor ar putea fi tot jigul ala foarte usor...practic eu recuperez firul netensionat, asa ca s-ar putea ca asta sa nu-i convina firului asta de aproape 0.15mm, chiar asa matasos si "bengos" cum e...

ReluOlaru
senior
senior

Mesaj de ReluOlaru » 31 Dec 2010, 07:24

Eu am constatat ca NU mulineta e de vina pentru peruci, ci numai firul. Atata timp cat nalucile si tamburii sunt mici, firul va trebui sa fie cat mai subtire si moale. Un fir rigid va face peruci pe tamburii mici, indiferent de mulineta, pentru simplul motiv ca rigiditatea combinata cu diametrul mic si greutatea mica a nalucii, impiedica asezarea corecta a firului pe tambur. Si daca spirele sunt asezate fara strangere, vor aparea peruci indiferent de mulineta.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 31 Dec 2010, 10:01

Aditud ai surprins cred f bine caracteristicile firului, multumim pt ocncluzii , imi aduc aminte de discutia initiala

am avut si eu anul asta in test un Troutist dar e modelul transparent cu o f usoara nuanta de maroniu .
- Foarte matasos si placut in pescuit
- lanseuri lungi
- are elongatie insa destul de mare motiv pt care eu il vad mai mult un fir de vobler decat de jig

respectiv la faptul ca e afectat de soare , orice mono e , motiv pt care o rola de mono oricare ar fi producatorul nu o folosesc mai mult de cateva partide .
In general daca o rola de fir o tii la intuneric poti sa o opescuiesti si dupa 1-2 ani, dar odata pusa pe mulineta si scoasa la apa , dupa cateva partide , gata....o schimb

Acuma ce ma surprinde e ca folosesti lucruri de calitate dar dai cu o mulineta de pescari de duminica ....
intamplator cunosc mulineta de la avocat , chiar daca e varianta mai mica si crede-ma , ( sper ca el nu citeste postu asta :D ) e buna de un singur lucru : scoti tamburul si axul , bagi niste boabe de piper intregi prin pinion si-l scoti perfect rasnit pe partea cealalta .
Glumesc putin , dar mulineta aia e un junk .
Oricum orice mulineta de spinning rasuceste firul . Cu fiecare lanseu firul e di ce in ce mai rasucit .
Marii producatori se sparg in figuri prin tot felul de sisteme antirasucire , galeturi destepte ....etc ....
Ele conteaza si conteaza mult , nu vor reusi niciodata sa elimine total rasucirea firului dar cu siguranta te scutesc de neplaceri
Am pescuit un an intreg cu firul si n-am avut nici o peruca
dar am ca mulineta un Shimano Twin Power model 2005 marimea 2000 , deci un tambur mic , cu sistem Super slow oscilation care pune firul perfect .
Deci in primul si primul rand schimba mulineta cu ceva cat de cat mai bun .

E posibil sa fi umplut si tamburul destul de mult in dorinta de a lansa mai mult si impreuna cu faptul ca ai mulinat firul ,,nestrans'' sa-ti fi produs perucile .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 31 Dec 2010, 10:21

ReluOlaru scrie:Eu am constatat ca NU mulineta e de vina pentru peruci, ci numai firul. .
Conteaza si mulineta, modul cum aseaza firul e f. important.
Exemplu: cu Daiwa Capricorn si Sunline Machinegun Cast de 6 lb faceam ocazional cate o peruca.
Cu Team Daiwa Advantage si acelasi fir nici una.
Pescuit pe lingura si vobler, deci pe fir intins.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 31 Dec 2010, 16:17

Sorin scrie: Acuma ce ma surprinde e ca folosesti lucruri de calitate dar dai cu o mulineta de pescari de duminica ....
intamplator cunosc mulineta de la avocat , chiar daca e varianta mai mica si crede-ma , ( sper ca el nu citeste postu asta :D ) e buna de un singur lucru : scoti tamburul si axul , bagi niste boabe de piper intregi prin pinion si-l scoti perfect rasnit pe partea cealalta .
Glumesc putin , dar mulineta aia e un junk .
OK, deci si tu ai observat cam aceleasi atribute ale firului. Oricum, una peste alta, este un fir foarte bun. Daca ar fi ceva mai ieftin ar fi ideal :)

Referitor la mulineta: sunt fan Exceler (am 2000 si 3000), pe la toate magazinele pe unde am colindat (BassPro, Cabelas, Gander Mountain) n-am vazut mulineta care sa justifice saltul peste $100. Acum, este adevarat, la cele peste $200 nici nu m-am uitat (eu mi-as lua o Fuego, care e si usoara si super-calitate, dar cum n-am niciun cont numai pe numele meu... :oops: ). Problema este ca Exceler este destul de grea, cea de 2000 are 8.5oz deja. Cum scriam mai sus, la genul de pescuit pe care-l fac, simteam nevoia de ceva usor, de carbon. La fel cum scriam mai sus, stiu ca Micro-Lite nu-i cine stie ce vedeta, dar sa stii ca am folosit-o foarte mult si nu-i chiar de aruncat. Am pus pe ea si Maxima Ultragreen 4lb (0.17mm) care este destul de sarmos si nu mi-a facut peruci...acum e adevarat ca nu l-am pescuit prea mult.

Scrie răspuns