discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
serbanhbk!!
- veteran

De cand pescuiesc la spinning( 2 ani) m-am informat despre naluci, locuri, pesti etc, dar mi-a scapat aspectul cu echipamentul. Lansetele si mulinetele pe care le folosesc le-am cumparat asa dupa "ochiometru"

.
Intrebarile mele sunt:
1.Referitor la mulinete: La ce se refera raportul de recuperare; in ce fel influenteaza acesta aspecte precum controlul nalucii,recuperarea ei etc.;
in functie de ce criterii se stabilesc cifrele alea ( ex 5:1:1)?
2.Referitor la lansete: La ce se refera actiunea lansetelor( medie,rapida);
Ex: Ce poate sa faca o lanseta rapida fata de una medie?
-
Chief
- veteran

-
De doi ani ti-au scapat cam multe, sincer, fara sa fiu rautacios... altii in doi ani au invatat aproape tot ce e de stiut, altii si mai repede, si nu erau atatea carti, forumuri... etc... e plin de topicuri cu subiectele astea si la cautari pe google gasesti rapid raspunsurile.
-
semlecangheorghe
- veteran

Raspunsul la cea de-a doua intrebare a ta, la dat Malin Musatescu,in revista Aventuri la pescuit,pe vremea cind era revista de pescuit si nu panou publicitar,pe parcursul a doua articole intitulate "lansete cu personalitate".Acolo explica clar,ce inseamna actiunea,puterea etc.Daca vrei s-o scurtezi intra pe situl st croix ,de exemplu,si daca cauti pe acolo vei gasi un desen din care reise ce inseamna actiune de la slow la extra fast.Raportul de recuperare arata de cite ori se invirte rotorul la o tura de manivela.Unele firme specifica si citi cm de fir aduna la o tura de manivela,si e bine de stiut pt ce aplicatii vei folosi mulineta.Daca dai in curent cu woblere ,,un raport 4.5-1 arata o mulineta ce aduna firul relativ incet,dar are putere mare ,din angenaj.La mina se simte ca merge usor fara efort.O mulineta cu 6.2-1 va recupera rapid firul dar nu are asa forta.Daca o vei folosi in curent puternic vei simti ca parca merge putin greu.In schimb are aplicatii la avat sau la jigging in locuri unde se impune uneori o recuperare rapida,cum ar fi zone cu agataturi etc...
-
Radu_
- veteran

serbanhbk!! scrie:
Ex: Ce poate sa faca o lanseta rapida fata de una medie?
o lanseta rapida nu este recomandata pt. naluci reactive (voblere, linguri), mai ales daca dai cu textil, pt. ca o sa ai multe multe rateuri.
-
catalin66
- veteran

Ete ca eu dau cu rapide cu voblere si linguri si nu ma plang de rateuri .
Si numa cu ata .
Numai la stuk dau cu bat o tara mai moale si pun mono .
Nimic nu-i batut in cuie .
-
Radu_
- veteran

blackmamba scrie: Nimic nu-i batut in cuie .
de acord cu tine, in fond pescuitul e o continua experimentare.
-
serbanhbk!!
- veteran

Cu lansetele m-am lamurit...Multumiri