mulineta

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 26 Iul 2004, 20:42

eugen scrie:bune sfaturi. mandy cred ca si-a reparat deja batul pana acum. sa vedem cand reapare sa ne zica ce-a iesit si cum a procedat. si eu sunt curios. nu se stie niciodata cand o sa avem probleme de genul asta.
Eugen,

Din mesajele de pe acest site am inteles ca doresti sa-ti cumperi o mulineta buna.Daca te decizi(sau altceva,dar nu volum mare)eu te pot ajuta in sensul ca iti pot cumpara de la BASS PRO SHOPS(locuiesc la cca.18 mile de shop ).Te costa pretul din catalog+taxa de 8,25%practicata in Texas.Transportul va fi gratis,deoarece 99%ca la inceputul lui august voi veni acasa pt. o luna,dar vei fi nevoit sa vi la Oradea sa ridici cele comandate.
Nu ti-am raspuns la faptul ca pescuiesti cu fir mai gros ca sa nu pierzi atat de multe jig-uri.Tot atatea vei pierde si cu FIRE LINE mai subtire daca vei folosi leader,deorece (poti folosi leader mai gros) FIRE LINE de 4lb nu se rupe asa usor rupandu-se leader-ul chiar si de 10lb.!!!!!
Referitor la nodul de imbinare cu firele impletite a leader-ului eu nu am avut probleme facand o bucla cu nod dublu pe FIRE LINE,iar de bucla atasezi leader-ul printr-un nod clinch simplu(dar cand tai firul in plus de la nod lasa o "mustata " de cca 2-2,5 cm,la fel ca la nodurile culisante, ca sa treaca mai usor prin inele) .

Jean Scurtu

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 27 Iul 2004, 10:09

jean,

multumesc frumos pentru amabilitate. daca as fi stiut un pic mai devreme as fi profitat, dar deja mi-am cheltuit bugetul de pescuit pe anul asta. ieri mi-a ajuns pachetul in tara, dar e tot pe undeva prin ardeal si va trebui sa merg sa mi le iau. sunt extrem de nerabdator, intrucat printre altele contine si o lanseta lamiglas pe care mi-o doresc demult.

in zona oradea-arad sunt cativa baieti dintre cei care intra aici. daca iti lipsesc parteneri de pescuit cat stai in tara, poti sa pui o intrebare pe aici, sunt convins ca te vor ajuta, daca nu mergand cu tine, macar spunandu-ti ceva locuri in zona. ma gandesc ca poate te-ai saturat de black bass si mai vrei si tu o stiuca cinstita. :)

despre leader, eu aplic acelasi principiu ca si tine. doar ca fireline-ul meu e de 15lbs si folosesc alte noduri. o sa renunt in curand de tot la fireline, am vazut la prieteni power pro si se comporta mai bine dupa parerea mea, plus ca permite niste noduri mai sigure decat fireline.

numai bine!

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 20 Oct 2004, 11:42

In GALERIE FOTO este o poza cu prietenele domnului Jean Scurtu, Dolly (cea in picioare) si Hazel. Intrebarea mea este: ce tip de mulineta are Dolly? Am vazut o astfel de mulineta la cineva si tare eram curios sa stiu ce are sub carcasa aceea

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 23 Oct 2004, 18:46

Paul scrie:In GALERIE FOTO este o poza cu prietenele domnului Jean Scurtu, Dolly (cea in picioare) si Hazel. Intrebarea mea este: ce tip de mulineta are Dolly? Am vazut o astfel de mulineta la cineva si tare eram curios sa stiu ce are sub carcasa aceea
Paul,

Abia azi am citit cele posate de tine si incerc sa te lamuresc.
Dolly foloseste o mulineta "spincast",nu stiu exact marca ,dar probabil o JOHNSON, iar Hazel "bait cast".
Mulinete spincast s-au gasit si in Romania cam prin anii1959-65,facute de DAIWA.
Acest tip de mulinete sant folosite mai mult de incepatori,dar sant si speciale, facute pt."matchfishing"(ABU,DAM,DAIWA etc.),adica pt. asa numitul pescuit englezesc cu plute sau fara,avand avantajul usurintii folosirii si mai putine probleme cu formarea perucilor,datorita faptului ca firul e acoperit de carcasa mulinetei si iese printr-o gaura centrala.
Pt. a arunca apesi cu degetul mare pe un buton situat in spatele mulinetei,buton ce blocheaza firul,si in acelas timp retrage un "stift" ce ajuta la bobinarea firului pe tambur,faci miscarea de aruncare si eliberezi butonul.
Prin rotirea manivelei,stiftul revine la pozitia normala preluand firul(avand aceeasi functie ca si rola de ghidare de la pick-up -ul mulinetelor de spining) si mulinand ajuta la punerea firului corect pe tamburul situat sub carcasa mulinetei.
Am incercat sa-ti explic cum functioneaza ,poate nu am fost destul de explicit, e greu de inteles pana nu vezi mulineta si nu dai carcasa jos ca sa vezi toate acestea.
Fi linistit deoarece sant mult mai bune mulinetele spining si nu cred ca ai schimba o mulineta spining pe una spincast.

Jean Scurtu

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 24 Oct 2004, 18:38

Multumesc! Interesant mecanism trebuie sa aiba si, probabil putin complicat. Banuiesc ca se merita sa ai o mulineta de aceasta macar in colectia personala.

Scrie răspuns