Mulineta-Lanseta "match"?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
aditud
senior
senior

Mulineta-Lanseta "match"?

Mesaj de aditud » 08 Dec 2008, 06:24

O lanseta UL, mai precis o Daiwa Spinmatic 7'6" (vreo 2.30m), se poate utiliza fara (mari?) probleme cu o mulineta Daiwa Regal XiA 2000 (listata pe site-ul Daiwa ca ML/L)? Am preferat sa o cumpar pe asta pentru ca, la aceeasi greutate si acelasi "drag" cu varianta 1500 (listata ca L/UL), are mosorul mai mare si ei zic ca poti pune si fir de 10lb (pe cand 1500 se preteaza numai pana la 8lb). Bineinteles ca pentru clean (motivul pentru care am cumparat lanseta) firul de 6lb e deja maricel, deci nu asta-i problema, dar am vrut o mulineta oarecum universala, care sa mearga si cu o lanseta M sau ML pentru avat si salau. Amandoua au raport 5.3:1, cea de 2000 recuperand cu vreo 20cm mai mult fir pe rotatie.

A propos, pentru aceste specii (daca vreau sa le pescuiesc la wobbler), am pus ochii pe o Daiwa Heartland ML. Dar nu ma hotarasc intre:

Power Action Length Line Lure Guides
ML R 7'6" 8 - 14 1/8 - 3/8 7
ML F 8'6" 6 - 10 1/8 - 1/2 7

Dupa cum se vede, amandoua sunt Medium-Light, dar cea mai scurta (2.3m) are actiune Regular pe cand cea de 2.6m are actiune Fast. Amandoua merg cu fir de 8 si 10lb, deci asta-i OK, nu cred ca-mi trebuie fir mai solid de 10lb--adica 4.5kg--pentru salau si avat. In schimb, a doua arunca de la 3.5g la 14g, o gama mai larga decat prima (cea mai scurta) care merge 3.5-10.5. Amandoua au 7 inele, asta cred ca-i bine--frecare mica. Sincer, daca cea de a doua ar fi cat prima de lunga, instinctul meu (care ma poate insela, fiind oarecum incepator in spinning) m-ar indemna sa o iau. Mai ales ca sigur merge super cu mulineta descrisa mai sus. Dar, la 2.6m, nu-i cam lunga? Scuze pentru ditamai litania de mesaj, dar chiar nu ma hotarasc. Si nici nu pot abuza de bunatatea consoartei luandu-le pe amandoua :) .
P.S. Daca vreti sa le vedeti mergeti pe site-ul Daiwa si cautati "Daiwa Heartland --Specialty Rods". E vorba de modelele HL-SS 762MLRS si HL-SS 862MLFS (Steelhead/Salmon Spinning).

Am omis sa scriu: va rog frumos sa ma sfatuiti! Poate acest addendum imi va aduce raspunsuri :) .

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 13 Dec 2008, 15:55

Niciun raspuns pan-acum. Macar la prima parte a intrebarii. Si nici nu am intrebat de locuri de pescuit sau cu ce naluci sa-ncerc. Dezamagitor...

DidelPro
veteran
veteran

Mesaj de DidelPro » 13 Dec 2008, 16:31

Frate ,le ai luat !?vezi ce?!cum ,alea,alea !!!!!!!!!!eu am doua miini, stingi ,cind dau la vobler,imi ,plac, zgirciurile,le simt,sunt ,pentru"je",asa ca nu astepta,informatii,eu nu sunt adeptul cartilor,nimeni nu iti va spune cum esti "TU"....................hai .........{dar ,nu acum, pe balta)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 13 Dec 2008, 20:41

Merci, DidelPro! Partial sunt de acord cu tine. Dar nu voiam sa ajung in vara in Romania numai ca sa descopar ca nu pot folosi lanseta UL cu mulineta ML/L pe care am luat-o. Ma rog, deja mi-am mai comandat inca o mulineta UL (chiar Daiwa Spinmatic Z500T--care sper sa fie "consoarta ideala" pentru lanseta Daiwa Spinmatic--numele asta indica). Si are numai 140g!!! Am gasit un deal foarte (half-price clearance) bun online si n-am putut rezista tentatiei.

Acum ramane sa ma hotarasc intre cele doua lansete ML de care-am scris mai sus. Dar nu mai sper la niciun ajutor de pe acest site...

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 14 Dec 2008, 11:32

eu am heartland si e un bat bun
aia de 8'6" care pleaca de la 1/8 cred ca va fi cam moale ( cel putin pentru gustul meu ), teoretic parametrii sunt de bat de vobler/lingura avat/pastrav si altele
aia de 7'6" ar fi ok de jigging din barca ( bat scurtut, e taricel )
e greu de dat sfaturi fara sa pui mana pe bat, si in afara de asta intervine mult gustul personal

Scrie răspuns