Motor jet (pompa)

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
mihaif99
senior
senior

Motor jet (pompa)

Mesaj de mihaif99 » 30 Iun 2009, 20:57

De mai mult timp ma tot gandeam sa pun un motor cu jet pe o barca. Motorul cu jet e un outboard normal cu cizma, numai ca in loc de cutia de viteze de la elice ("lower unit") se monteaza o pompa care suge apa de sub barca si o scuipa orizontal.

Avantajele sunt:
1- nu mai ai elice si poti trece in planaj prin apa de 10 cm
2- e singurul tip de barca cu motor cu care pot intra in rapide moderate si in whitewater

Dezavantajele sunt multe, printre care:
1- pierdere de putere de 25-30%
2- manevrabilitate stranie, dar asta nu e neaparat un lucru rau.
3- Jet-ul NU merge bine in zone infestate de vegetatie acvatica, dar de asta am motor electric.

Asadar, in primavara am gasit o Yamaha in 4 timpi de 40 CP (30 la jet), Am dat la schimb Yamaha mea in 2 timpi de 25 CP, niste bani diferenta si gata, m-am ales cu un monstru de 100 kg care astepta sa fie montat.

Barca e un Smokercraft Alaskan de 15 picioare (4.5 m) din aluminiu, cu podea de lemn si greutate de 170 kg. Montajul jet-ului necesita alinierea atenta a impellerului cu chila barcii, astfel incat sa nu fie prea sus (cavitatie) sau prea jos (dragheaza si baga stropi in barca) Dupa indelungi studii, masuratori si incercari care mi-au adus adrenalina la maximum, am montat motorul.

Cum se comporta:
Planeaza repede cu trei persoane si merge la 40-45 km/h. Consuma decent vreo 20L/100 km la full throttle. Manevrarea e absolut stranie pentru ca nu mai am piciorul motorului in apa, si nu ma am nici neutru propriu zis, ci doar un diverter, care indreapta jetul de apa in jos in neutru. Barca intoarce practic pe loc. In plus e foarte grea de spate cu motorul de 100 kg. Dar pun o baterie de 30 kg si motorul electric Minn Kota in fatza si o sa se rezolve.

Acum trebuie sa o incerc in rapide si whitewater....

romica
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de romica » 01 Iul 2009, 16:40

daca intrebai inainte te lamuream eu ca nu merita. jetul are niste aplicatii speciale si pentru a avea performantele asteptate iti trebuie o barca cu fundul putin concav ca sa-ti ajunga in sita o cantitate de apa suficienta si sa nu ai cavitatii. si consumul mi se pare mult prea mare pentru puterea obtinuta.

acum ce sa-ti zic, sa-l stapanesti sanatos si sa-l folosesti un timp indelungat

mihaif99
senior
senior

Mesaj de mihaif99 » 02 Sep 2009, 00:13

He he he

Jetul a platit pentru el
Combinatia Smokercraft Alaskan 15 (picioare)+ jet yamaha 30jet e perfecta. Planeaza cu 3 oameni + 100 kg de echipament.
Am facut excursia anuala pe un lasc uirash (Baskatong) si am avut parte numai de vreme nasoala. Vant de 100 km/h si valuri de 1m. Cum campam pe o insula la 15 km de locul de lansare, ca sa pot pleca pe un canal ferit a trebuit sa o tai 3 km peste o zona infestata cu arbori scufundati unde o elice s-ar fi facut praf :lol:

Urmeaza sa o bag in rapizi sa vedem cum se comporta...

A, sa nu uit se comporta superb pe apa agitata, si contra valirulor si cu ele, caviteaza marginal.

mihaif99
senior
senior

Mesaj de mihaif99 » 02 Sep 2009, 00:15

romica scrie:daca intrebai inainte te lamuream eu ca nu merita. jetul are niste aplicatii speciale si pentru a avea performantele asteptate iti trebuie o barca cu fundul putin concav ca sa-ti ajunga in sita o cantitate de apa suficienta si sa nu ai cavitatii. si consumul mi se pare mult prea mare pentru puterea obtinuta.

acum ce sa-ti zic, sa-l stapanesti sanatos si sa-l folosesti un timp indelungat
Merita, iti spun eu :wink:

Scrie răspuns