matrita de oscilante

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Cucu Ionel
senior
senior

Mesaj de Cucu Ionel » 24 Noi 2006, 16:24

Hm! este o idee mai simpla,intradevar,dar acum am matrita asta si n-are rost sa-mi fac altele.Cred ca ai dreptate,dupa mai multe folosiri trebuie retopita,cam asta ar fi punctul slab,dar este un lucru foarte simplu.Si eu care am lucrat la matrita cam doua luni ...

marcel v
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de marcel v » 24 Noi 2006, 16:56

cred ca alex&victo cauta ceva simplu ,dar una adevarata se face asa cum ai spus, cu ceva sudoare,si unde mai pui ca la un moment dat ai vrea si alte modele :cry: si te apuci din nou de lucru :shock: dar asta este-------"daca vrei ,poti!"
Vreme buna ,fir intins !

alex&victo
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de alex&victo » 24 Noi 2006, 19:10

multumesc pt sfaturi intradevar e destul de complicata metoda cu blocul de metal,dar dupa ce ti a reusit nu mai ai probleme cu ea.
pp ca nu i prea usor sa sculptezi si nu ai decat o singura incercare.
poate imi poti da mai multe detalii despre felul in care sculptezi si cum o splefuiesti si binenteles unde gasesti blocul de metal (si ce compotitie)
si nu prea inteleg cum faci partea din spate a linguritei.nu trebuie sa fie proeminenta ca sa indoaie tabla dupa ce ai pus o n presa.
mersi mult.cu respect Alex

Cucu Ionel
senior
senior

Mesaj de Cucu Ionel » 25 Noi 2006, 21:31

Alex,am avut un mare avantaj,natura meseriei m-a ajutat mult.Sunt lacatus intr-o intreprindere,am avut acces la un profil de fonta patrat,cu latura de 20 cm,am taiat o bucata si mi-am indreptat fetele la freza si apoi la masina de rectificat plan.Scobiturile le-am inceput cu freza,ce-a fost mai adanc,apoi am finisat cu biax-ul,cu pietre sferice.Este o munca cam migaloasa,tot slefuiesti,apoi probezi originalul si iar mai slefuiesti ...La sfarsit lustruiesti cu smirghel fin,pe panza,cam 200-400,oricum am constatat mai tarziu ca nu trebuia sa lustruiesc atat ca doar acolo indoi tabla,nu o imprim cu nimic.Pe capat,in exteriorul matritei,am dat doua gauri,in care am introdus doua stifturi,ptr.ghidare,atunci cand presez cu capacul.Sa trecem si la partea a doua,mai simpla decat prima.O bucata de metal(fier,fonta,broz,etc)de forma paralelipipedica,de dimensiuni ceva mai mari decat dimensiunea matritei,o ajustez din flex,la inceput,apoi din biax,astfel sa intre in forma pe care eu am sculptat-o,imitand forma linguritei.Pe capete,sub cota matritei,dau doua gauri care sa-mi centreze capacul pe lacasul matritei.Nu stiu sa fac desenul pe calculator,ar fi mai simplu de explicat,dar nu ma prea descurc cu tastele.Sper ca s-a inteles,cat de cat.

Dreamer
Moderator
Moderator

Mesaj de Dreamer » 25 Noi 2006, 23:10

[quote="adiwolf"]
sa nu imi spuneti de sarma dentara ,ca dau faliment :lol:
nici nichelina nu e buna,se indoaie prea usor.
quote]
Dar nichelina unde gasesti?
https://flyfishingoutlet.ro/ - Magazin online de pescuit la musca
http://www.dreamfish.ro/ - Solutii complete pentru piscicultura

marcel v
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de marcel v » 27 Noi 2006, 07:35

nichelina se gaseste in comert la mai multe diametre ,dar nu-i buna ca se indoaie fff usor .De ce nu incerci sarma de la arcuri ceva mai groase ca cele de pix? Eu am avut ocazia de a-mi procura sarma de la un atelier de matritzerie la mai multe dimensiuni .La rotative folosesc maxim 0,5mm, e otzelita si f. adesea crapa atunci cand realizez ochetul de prindere,dar e mai buna decat nimic .
Vreme buna ,fir intins !

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 27 Noi 2006, 10:05

Materialul recomandat pentru stante si matrite este otel C120.
Se prelucreaza relativ usor (pentru otel) si dupa calire se obtin caracteristici de rezistenta apropiate de ale otelurilor "rapide".

Referitor la obtinerea formelor matritei ... nu a incercat nimeni prelucrarea prin electroeroziune ? Nu stiu daca e posibila ... insa daca e posibila ar fi mult mai simpla decit prelucrarea prin frezare si rectificare. Pe de alta parte aici depinde de dotarea tehnica la care are acces fiecare ... pentru ca decit sa cauti meseriasi prin intreprinderi si sa platesti fiecare prelucrare mai bine cumperi lingurile dorite sau le faci artizanal .

marcel v
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de marcel v » 29 Noi 2006, 20:31

Revenind la matrite ,nu mi se pare atat de greu de realizat fizic o matrita ci mai degraba ajustarile care fac oscilanta sa lucreze corect .Daca oscilanta nu "bate" si inschimb se invarte ,nu-i buna de nimic. :?
Vreme buna ,fir intins !

dancj
junior
junior

Mesaj de dancj » 30 Noi 2006, 14:56

Ioan S. scrie:Materialul recomandat pentru stante si matrite este otel C120.
Se prelucreaza relativ usor (pentru otel) si dupa calire se obtin caracteristici de rezistenta apropiate de ale otelurilor "rapide".

Referitor la obtinerea formelor matritei ... nu a incercat nimeni prelucrarea prin electroeroziune ? Nu stiu daca e posibila ... insa daca e posibila ar fi mult mai simpla decit prelucrarea prin frezare si rectificare. Pe de alta parte aici depinde de dotarea tehnica la care are acces fiecare ... pentru ca decit sa cauti meseriasi prin intreprinderi si sa platesti fiecare prelucrare mai bine cumperi lingurile dorite sau le faci artizanal .
un priten mia fakut o matritza ( pt plumbi) prin electroeroziune,eu cred ca se poate face shi pt linguri
cat despre sarme.. miam reconditzionat o rotativa din sarma de inox de 0.5, am auzit ca se pot folosi shi coarzi de pian.. :shock:
amator de spinning
ca sa primesti un sarut de la o miss

Cucu Ionel
senior
senior

Mesaj de Cucu Ionel » 30 Noi 2006, 18:29

Sigur se poate face matrita prin electroeroziune,problema ptr.mine a fost ca nu posed in fabrica asa ceva,ar fi fost mai simplu.Sarmele ptr.rotative le obtin prin despletirea cablurilor de otel.

Scrie răspuns