Magnum Taper

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
anem
veteran
veteran

Magnum Taper

Mesaj de anem » 27 Mai 2009, 09:43

Salutari ...

am si eu o intrebare, nu stiu daca s-a mai discutat pe forum despre chestia asta dar cert este ca eu nu am reusit sa gasesc ...

as vrea sa stiu si eu ce ineamna exact MANGUM TAPER ... adica din cate am inteles defineste intr-o oarecare masura conicitate mare a unui bat de unde rezulta o rezerva de putere mai mare pe cotor, mult mai moale si fin pe varf ... chestie care iti permite aruncarea unor naluci chiar mai usoare decat cele pentru care a fost prevazut initial ...

daca e asa cum am scris mai sus, atunci teoretic cel putin, batul respectiv ar fi OK cu crank-uri tip minnow ... nu?

toata povestea asta cu Magnum Taper se poate zice ca e sinonimca cu Hot Shot de la Loomis sau zic o prostie? ...

multam de raspunsuri ...

numai bine ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Musti
veteran
veteran

Re: Magnum Taper

Mesaj de Musti » 27 Mai 2009, 12:50

d4md3od scrie:Salutari ...

am si eu o intrebare, nu stiu daca s-a mai discutat pe forum despre chestia asta dar cert este ca eu nu am reusit sa gasesc ...

as vrea sa stiu si eu ce ineamna exact MANGUM TAPER ... adica din cate am inteles defineste intr-o oarecare masura conicitate mare a unui bat de unde rezulta o rezerva de putere mai mare pe cotor, mult mai moale si fin pe varf ... chestie care iti permite aruncarea unor naluci chiar mai usoare decat cele pentru care a fost prevazut initial ...

daca e asa cum am scris mai sus, atunci teoretic cel putin, batul respectiv ar fi OK cu crank-uri tip minnow ... nu?

toata povestea asta cu Magnum Taper se poate zice ca e sinonimca cu Hot Shot de la Loomis sau zic o prostie? ...

multam de raspunsuri ...

numai bine ...
Magnum Taper inseamna intr-adevar conicitate mare, asa cum spuneai si tu. Rezultatul e un bat Extra Fast (de regula), cu comportamentul de care ziceai.
Am un bat Lamiglas Certified Pro X89MTS 8'9" 1/2-1 3/8 Magnum Taper. E bland pe varf, dar numai in primul sfert, dupa care devine treptat o "bestie". Incepe sa arunce rezonabil voblere de pe la 5-7gr in sus, desi e cotat la 14gr. Fiind totusi un Extra Fast de Lamiglas, trecerea de la zona blanda la cotorul extrem de puternic se face oleaca mai progresiv (totusi) decat un Extra Fast GLoomis Walleye, de exemplu, la care acesta trecere e extrem de abrupta. Am facut comparatie cu Walleye-ul pt. ca am si unul din ala. Hot Shot am "balanganit", dar nu pot spune ca-l cunosc.

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 29 Mai 2009, 09:21

deci intr-adevar are rezerva mare de putere avand in vedere ca de fapt in cazul asta doar varful lucreaza si partea inferioara este oarecum un "par" ...

dar din punctul tau de vedere merge OK cu voblere ...

ma intereseaza in mod special cu crank-uri gen Minnow ... voblere care nu opun rezistenta mare la tractiune ...

in cazul in care as pescui pe curent as avea suficienta rezerva de putere pentru a si intepa cum trebuie?

intreb chestia asta pentru ca am mai avut parte de niste surprize in care pescuiam pe curent si cand venea momentul inteparii ma trezeam ca imi este efectiv imposibil sa intep pentru ca batul era fleasca ...

merci de raspunsuri ...

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 30 Mai 2009, 08:21

Mai intai spune-mi daca pe un bat ca al meu ai pus ochii sau vorbesti despre vreun altul. Apoi ce greutati de naluci vrei sa folosesti?
Daca e sa vorbim despre Lamiglasul meu, in nici un caz batul nu e o fleasca. Nu e, in schimb, nici coada de matura. Eu ti-l pot compara, de exemplu, cu Wild River 8'6" 3/8-1 1/4oz. Asta din urma e mai dur, mai rigid pe varf. Il pescuiesc cu jig-uri in curent, de obicei. Lamiglasul e mai bland pe varf, pastrand o rezerva de putere mare pe cotor, si merge bine si la voblere, nu se face de ras nici la lingura, dar nici la jig. Varful rafinat il face foarte versatil. Ca putere nu l-am testat inca, dar e genul de bat cu care cred ca as trage linistit si de un somn, la o adica. E mult peste Wild River din toate punctele de vedere: e mai usor, mai rafinat pe varf, inelat Fuji Alconite si e foarte puternic. Bine, e si de vreo doua ori mai scump...
Bineinteles, nu e un bat cu care sa pescuiesc la microvoblere...

grecu
veteran
veteran

Mesaj de grecu » 01 Iun 2009, 16:43

batul meu are 2 inele pe primul segment lucru care parerea mea ii ofera o rezerva crescuta de putere. sau ma insel ?

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 01 Iun 2009, 16:59

Musti scrie:Mai intai spune-mi daca pe un bat ca al meu ai pus ochii sau vorbesti despre vreun altul. Apoi ce greutati de naluci vrei sa folosesti?
nu faceam neaparat referire la un anume bat ... pur si simplu intrebam de specificatia asta de Magnum Taper si in ce aplicatii se poate folosi ...

am pus ochii pe doua modele de la Lamiglas si inca nu pot sa zic ca m-am decis in privinta vreunuia ... tocmai de aceea precizam faptul ca nu nu vorbesc enaparat de un anumit bat ...

modele ar fi ...

http://www.lamiglas.com/prod_indiv.php?groupid=14 - G 1300-T

sau ...

http://www.lamiglas.com/prod_indiv.php?groupid=12 - X 86 MTC

ambele de casting ...

ma intereseaza in mod special sa il folosesc pe rauri mari (gen Dunare) cu voblere tip minnow care vor avea peste 8 grame si probabil vor urca pana la 20 ...

numai bine ....

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 02 Iun 2009, 08:48

OK. Reformulez.
La intrebarea ta daca un bat Magnum Taper oarecare merge cu voblere, parerea mea este ca nu stiu. :lol:

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 26 Iun 2009, 14:51

Musti scrie:OK. Reformulez.
La intrebarea ta daca un bat Magnum Taper oarecare merge cu voblere, parerea mea este ca nu stiu. :lol:
:lol: sper ca este suficient de "moale" pentru voblere dar si suficient de puternic pentru curent mare ...

merci oricum pentru info.

numai bine ...

Scrie răspuns