Salut,
Desi aici este siteul rapitorilor, cred ca intrebarea ta merita un raspuns:
Eu personal iti recomand sa pescuiesti la sheffield, adica la lanseta cu mulineta si montura cu pluta. Iti recomand o lanseta de sheffield de lungime standard 3,90 m, dar poate fi si de 4,20 m. Din 3-4 tronsoane mufabile, deci nu telescopica, o lanseta cat mai subtire si mai mladioasa, de preferat din carbon. Mulineta poate fi de marime medie si poti pune un fir 0,18 sau 0,20 de calitate buna pe ea. Eu iti recomand un fir Trabuco original.
Pescuind in acest stil vei putea lansa montura la o distanta mai mare de mal decat cu o undita fie ea si de 7m, iar daca intra si un crapcean mai marisor, tu ca incepator s-ar putea sa nu-l poti struni in undita. Pestele, fiind in lanseta, poate lua fir cat pofteste sau cat vrei tu sa-l lasi si nu va rupe, cum se intampla de cele mai multe ori la undita.
Pluta sa fie una stil "creion" lunga, de cel putin 20 cm pentru o mai buna stabilitate, si echilibrata prin 2 sau 3 grupuri de plumbisori dispusi la distante egale intre pluta si carlig. Pluta trebuie lestata in asa fel incat sa-i ramana afara din apa maxim 1 cm din varf, astfel vei putea sesiza si cele mai fine muscaturi si nici vantul nu va induce senzatia ca "trage" pestele.
Ca virgula carlige iti recomand carlige cu ochet, de firma, nu cele care se gasesc in mod obisnuit pe piata din Romania si pe care eu personal eu nu dau doi bani. Carligele cu ochet permit un nod foarte simplu si rezistent, poti face un searching pe net pentru noduri... Marimea carligului sa fie maxim 10, minim 12 sau 14, depinde cat de mari sau mici sunt crapusorii tai. Atentie, recomand o montura cu un singur carlig, deoarece cu 2 carlige garantez ca nu vei prinde doi crapi deodata, ci in cel mai bun caz pestele din celalat carlig reuseste sa agate carligul liber in obstacole subacvatice si sa-ti rupa "din scurt", cum se spune.
Momelile pot fi variate, cel mai bine incearca cu mamaliga, dar ia la tine si ceva boabe de porumb, cubulete de carne (de salam) si viermusi. Iti recomand ca sa legi cubul de carne sau boaba de porumb in sistem boilies (fir de par) de carlig pentru ca vei intepa sigur crapul viclean ce uneori simte carligul si scuipa repede momeala. Nadeste cu o combinatie care poate contine orice dintre urmatoarele: mamaliga, srot de floarea soarelui, boabe de porumb, de canepa, etc.
Daca pescuiesti in mai multe zile consecutive pe acelasi loc iti recomand o nadire abundenta a locului de pescuit, chiar daca rezultatele bune se vor obtine in a doua zi sau a treia de la nadire. Daca pescuiesti o sesiune de cateva ore, nadeste cu masura, la intervale de timp regulate.
Sperand ca ti-am folosit cu ceva prin acest sfat iti urez succes si mincioc ud!
Adi.