Lanseta si mulineta pentru rapitori talie mica
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Lanseta si mulineta pentru rapitori talie mica
Buna ziua, va scriu din Sibiu si ma bucur ca am gasit acest forum plin de informatii. Dupa o pauza de cativa ani(datorita unor cauze obiective) vreau sa ma "reapuc" de spinning.Am observat ca s-au schimbat foarte multe de cand nu am mai prea fost in contact cu aceasta ramura, asa ca as avea nevoie de sfaturile pertinente ale celor mai experimentati.Pe "vremea"mea mulinetele DAM faceau legea, mai aparuse de curand Abu Garcia, pe cae le vedeam rachete si era desigur Stella. As dori ajutor in achizitionarea unei combinatii bat-mulineta bune, cu care sa ma duc la rapitor gen clean , avat, pastrav pe raul Olt in principiu.Bugetul ar fii undeva la lanseta in jur de 300-350 ron si la mulineta poate 400-450ron.Momentan am o lanseta Tica de 2.74 cu putere 10-30gr,pe care o folosesc la stiuca si o mulineta Shimano sienna.Pe site-urile romanesti am vazut multe firme si cum am ramas in urma cu tehnologia,vreau sa ma ajutati:Abu Garcia, Cormoran, Shimano, Daiwa?
Apreciez orice ajutor.
Apreciez orice ajutor.
- semlecangheorghe
- veteran
Re: Lanseta si mulineta pentru rapitori talie mica
Ca si o parere personala -pentru fineturi(fire subtiri)textile ori mono, shimano pe aerowrap cu tambur shallow , si x-ship isi fac treaba cu brio.Modele ca tehnium ori ultegra sau de ce nu, un stradic isi merita toti banii.Daca are si floatingshaft pe ax e si mai bine, finetea franei e maxima..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
Lansetele de spinning sunt concepute in functie de nalucile folosite nu in functie de pestele cautat. Din ce inteleg cautati ceva din gama light si super light. Cu ce naluci o sa pescuiti cel mai des: rotative, voblere, jiguri ? In ce ape o sa pescuiti: rauri, lacuri? Ce adancimi? Exista curenti puternici? Raspunsurile la aceste intrebari o sa va duca spre tipul de lanseta potrivit. Dupa aceea depinde de dumneavoastra ce finisaje preferati, ce componente... in functie de buget. Piata ofera multe produse. Parerea mea este ca cel mai bun raport calitate - pret il gasiti la RAPTURE.
In special o sa pescuiesc la voblere si rotative mici, pe Olt si poate si in ceva lacuri.
Ce latime si ce adancime are Oltul in zona unde pescuiti? Cum sunt curenti? O sa pescuiti de pe mal? Pesti tinta: cleanul si avatul? De ce suma dispuneti pentru achizitionarea unei lansete + mulineta + fir? In functie de raspunsurile dumneavoastra o sa va fac catava recomandari daca doriti! O zi buna!
Pai voi pescui la o distanta de maxim 20m, adancimea nu o stiu exact probabil undeva intre 1 si 2 m.O sa pescuiesc si in curenti de pe mal.Pestii tinta clean, avat, pastrav.Suma ar fii undeva max 250 ron lanseta, mulineta 400 max, fir nu stiu,proobabil atat cat costa un fir bun.
Iti trebuie o lanseta cu actiune moderata, usoara si senzitiva. Eu am o lanseta Rapture Green Creek , 2m si 3-12gr putere de aruncare, pe care o recomand. Costa in jur de 200 lei. In marja asta de pret s-ar putea sa mai fie modele de la Rapture si mai nou de la Favorite. O mulineta cu un raport pret calitate excelent este Shimano Exage 1000. Costa in jur de 280m lei. Este usoara dar in acelasi timp robusta, are sistem de asezare a firului (foarte important din punctul meu de vedere). In materie de fire pot sa spun doar ca eu pescuiesc exclusiv cu textile si dupa cateva experiente neplacute am invatat ca un fir textil de calitate este foarte important, mai ales in pescuitul ultralight. Sunt doua fire de care am fost si sunt foarte multumit: Momoi Ryujin si Varivas Area Master PE. Primul este un fir pe care il folosesc la biban. Il recomand pt clean si pastrav dar cu inaintas de fluorocarbon. Al doilea este mult mai subtire in diametru si il poti folosi linistit fara nici un fel de inaintas. Este si destul de scump, rola de 75m si 6lb costa 190 lei. Eu zic ca merita. Daca pescuiesti destul de mult cu rotative eu recomand doar folosirea firului textil. Atentie si la ce fel de agrafe folosesti. Eu la clean si biban folosesc doar nr.000, cu vartej sau fara, in functie de naluca. Lanseta , mulineta si firul recomandate mai sus fac impreuna un ansamblu destul de fin si senzitiv, ideal pt genul asta de pescuit.
Avand in vedere ca printre speciile tinta se afla si avatul, mai buna ar fi o mulineta de 1500,...de la Daiwa, spre exemplu.
Trebuie sa cauti o mulineta cat mai usoara, dar in acelasi timp robusta. Avand in vedere ca lanseta o sa aiba intre 90 si 120gr, o mulineta de peste 240 gr este deja foarte grea si practic nu va forma un ansamblu fiabil impreuna cu lanseta. Parerea mea este sa ramaneti la mulineta de 1000, mai ales ca avatul, asa cum il stiu eu, este un peste foarte capricios care este prins mai mult "accidental" decat in partide dedicate. Ce vreau sa spun este ca daca pescuiti la clean spre exemplu si este si avat in zona si se intampla si ca acesta sa mamanance in acea perioada, veti prinde sigur fara echipament dedeicat avatului. In schimb daca vrei sa faci o partida dedeicata la avat succesul nu prea depinde de echipamentul folosit ci doar de capriciile si pofta de mancare ale pestelui. De aceea va sigerez sa nu va referiti la avat ca la un peste tinta, ci ca la o potentiala aparitie in timpul partidelor de clean. Oricum daca ar fi sa dati exclusiv la avat v-ar trebui si alta lanseta, cu putere mai mare de aruncare si actiune fast. In ceea ce priveste firma Daiwa pot sa spun urmatoarele: mulinetele care merita cu adevarat costa de la 150 euro in sus. Restul, chiar daca majoritatea sun bune, au un raport pret calitate destul de slab. De exemplu , vorbind de mulinete marimea 1000, corespondenta lui Shimano Exage de la Daiwa este Exceler X, care la aproximativ aceleasi caracteristici tehnice si aceeasi greutate costa cu 170 lei mai mult. Eu zic ca nu merita.
http://www.rapitori.ro/forum/mulinete-u ... 2.html-iti recomand Daiwa Regal 1000,te tine mult si bine. 

Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.