jerk & glider ...
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
jerk & glider ...
...am facut ceva "sapaturi" aleatoare in arhiva forumului (108 pagini ce includ cuvantul "jerk" ) , dar nu am gasit discutii referitoare la aceste naluci
...personal nu am folosit astfel de naluci , inafara Slider-ului de la Salmo
...ma intereseaza sa aflu la ce specii de pesti se preteaza pescuitul cu astfel de naluci ?
...daca este nevoie de o lanseta speciala ... preferabil una de spinning nu casting?
...ce tehnica de recuperare folositi functie de apa (statatoare , curgatoare) ?
...care este diferenta intre jerk si glider ?
...etc
...personal nu am folosit astfel de naluci , inafara Slider-ului de la Salmo
...ma intereseaza sa aflu la ce specii de pesti se preteaza pescuitul cu astfel de naluci ?
...daca este nevoie de o lanseta speciala ... preferabil una de spinning nu casting?
...ce tehnica de recuperare folositi functie de apa (statatoare , curgatoare) ?
...care este diferenta intre jerk si glider ?
...etc
- semlecangheorghe
- veteran
Re: jerk & glider ...
Jerkbait-urile sint un fel de combinatie glider+barbeta.
In general ,sint suspending sau slowsinking.
Barbeta ajuta la aducerea jerk-ului la adincimea dorita.Odata ajunsa acolo se aplica jerk-uri scurte sau lungi,care imprima o miscare eratica nalucii,cam ca si la glidere..Lucreaza si pe recuperari liniare,dar nu asta e scopul lui..ci miscarile eratice la o adincime dorita sau linga un obstacol..
Gliderele au miscare proprie ,obtinuta din lestare,care pe jerkuiala ,dau miscari eratice stinga-dreapta.Spre deosebire de jerkbait-uri,nu au barbeta.
Poti prinde cu ele orice specie de pe la noi..eu am prins salau,avat stiuca,somn inca nu,dar urmeaza..
In general ,sint suspending sau slowsinking.
Barbeta ajuta la aducerea jerk-ului la adincimea dorita.Odata ajunsa acolo se aplica jerk-uri scurte sau lungi,care imprima o miscare eratica nalucii,cam ca si la glidere..Lucreaza si pe recuperari liniare,dar nu asta e scopul lui..ci miscarile eratice la o adincime dorita sau linga un obstacol..
Gliderele au miscare proprie ,obtinuta din lestare,care pe jerkuiala ,dau miscari eratice stinga-dreapta.Spre deosebire de jerkbait-uri,nu au barbeta.
Poti prinde cu ele orice specie de pe la noi..eu am prins salau,avat stiuca,somn inca nu,dar urmeaza..
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
Sincer din cate stiu eu jerkbaiturile nu toate, dar majoritatea lor sunt fara barbeta
) si jerkbaiturile sunt alea care au o miscare stanga dreapta........ salmo slider e un exemplu de jerkbait, strike pro baby buster, savage gear deviator si altele... cele la care se refera Gheorghe probabil sunt jerkbaiturile de la rapala, dar in general jerkbaiturile sunt fara barbeta si au ca tinta la noi stiuca,somnul,salaul , dar stiuca in mod special.

Acum am citit si despre glidere si am impresia ca gliderele sunt jerkbaituri care au o actiune stanga dreapta adica ... Nu cred ca sunt jerkbaituri si glidere separat deoarece am vazut si pe alte siteuri si pe youtube chiar ca denumesc unele jerkbaituri de exp : ,,Cruiser Perch 140 Jerkbait Glider". Cred ca se face o comfuzie cu aceste denumiri. Daca intrati pe site la salmo veti observa ca la rubrica products au Jerkbaits & Pullbaits si acolo gasiti sliderul , fatso, jack, sweeper. Initial salmo fatso era numit pullbait, mai nou am vazut ca altii il numesc jerkbait deci nu cred ca toate jerkbaiturile au aceasta actiune laterala si de asta cele care au aceasta actiune sunt numite jerkbaituri glidere...
- semlecangheorghe
- veteran
Da,poate mai corect ar fi ca denumirea de jerkbait acopera mai multe subspecii,sa le zic asa..
Gliderele ar fi una..glide-a aluneca.Si 'aluneca' in urma miscarilor de jerkkuiala..
Jerkurile cu barbeta nu prea aluneca,astea sint alta subcategorie,difera prin barbeta -care le aduce la adincimea dorita,dar miscarea prinzatoare e tot din pompaje..
Apoi mai sint'bananele'...astea tot din pompaje lucreaza,insa in pelicula..Anul trecut am ratat la milimetru ,un salau mare,care era imun la gume sau la woblere,dar la banana s-a ridicat...nesansa mea a fost ca exact in momentul in care era sub ea,am incetat pompajele,iar el s-a intors brusc,si am apucat sa-i vad spinarea si coada..
..daca mai zgiltiiam citeva secunde jucaria,o inhata,dar ...asta este...
E interesant sa le studiezi..
Gliderele ar fi una..glide-a aluneca.Si 'aluneca' in urma miscarilor de jerkkuiala..
Jerkurile cu barbeta nu prea aluneca,astea sint alta subcategorie,difera prin barbeta -care le aduce la adincimea dorita,dar miscarea prinzatoare e tot din pompaje..
Apoi mai sint'bananele'...astea tot din pompaje lucreaza,insa in pelicula..Anul trecut am ratat la milimetru ,un salau mare,care era imun la gume sau la woblere,dar la banana s-a ridicat...nesansa mea a fost ca exact in momentul in care era sub ea,am incetat pompajele,iar el s-a intors brusc,si am apucat sa-i vad spinarea si coada..

E interesant sa le studiezi..
.
.
Parerea mea este ca iti trebuie o lanseta speciala pentru aceste naluci, sau pentru jerkuiala. Indicate sun cele de cast pentru ca sunt mai puternice, in general acest tip de naluci sunt ceva ai mari/grele, cele cu barbeta opun si o rezistenta destul de mare. In plus si mulineta trebuie sa fie destul de robusta...iar indicat de cast dar se poate si spin.
Radule , orice naluca jerkuita ii un jerk , la fel cum orice naluca jiguita devine un jig , nu are de-a face cu naluca in sine ci cu actiunea , practic orice vobler sau hardbait ii un jerk , cu exceptia topwater unde nu se accepta starea de jerking , fiind poppingu starea respectiva .
Toate gliderele is si jerkuri (insa "gliseaza" pe recuperare liniara ) , insa nu toate jerkurile is glidere , de ex. Husky Jerk de la Rapala ii un jerk , insa nu-i un glider , si ii jerk doar jerkuit , pe recuperare liniara ii un wobler .
Nu-i nevoie de nici un echipament special in principiu , depinde si de naluci , si de stilu de recuperare , chiar daca nu-i tipic jerkuit , de ex. Savage Gear Deviator Belly Up, (chiar ma suna un amic din Baia Mare aseara pe tema Savage Gear , ca azi ii la Apa ca-i dezghetat
) functioneaza si pe un fel de subwalk , miscare aia de gliding insa mai pronuntata , mai conturata , pe recuperare lenta obtii un fel de senzatie de insolenta in mintea aia putina a pestelui si poti provoca atacuri cand jerkuitu de manual nu obtine , si in cazu asta ai nevoie doar de batu capabil sa arunce gramele nalucii , un bat nu prea rigid si moderate fast ii taman bun , practic tipicu bat de vobler , textilu face restu , eventual cu leader lung FC .
Savage Gear face un model de Deviator micut , tot de belly up vorbim ,cred ca de 9 sau 10, absolut delicios , insa fac pariu ca Molix Piper de 6,5 ar prinde si clean , de ex.
Toate gliderele is si jerkuri (insa "gliseaza" pe recuperare liniara ) , insa nu toate jerkurile is glidere , de ex. Husky Jerk de la Rapala ii un jerk , insa nu-i un glider , si ii jerk doar jerkuit , pe recuperare liniara ii un wobler .
Nu-i nevoie de nici un echipament special in principiu , depinde si de naluci , si de stilu de recuperare , chiar daca nu-i tipic jerkuit , de ex. Savage Gear Deviator Belly Up, (chiar ma suna un amic din Baia Mare aseara pe tema Savage Gear , ca azi ii la Apa ca-i dezghetat

Savage Gear face un model de Deviator micut , tot de belly up vorbim ,cred ca de 9 sau 10, absolut delicios , insa fac pariu ca Molix Piper de 6,5 ar prinde si clean , de ex.
Vreau sa va contrazic deoarece la top water jerkuiala asa zisa este nelipsita..... nu numai popperul trebuie jerkuit la top water ci si altele... doar popperul nu prin jerkuieli scoate sunetul de pop ? miscarea de jerking presupune o smucitura din lanseta.SF scrie:Radule , orice naluca jerkuita ii un jerk , la fel cum orice naluca jiguita devine un jig , nu are de-a face cu naluca in sine ci cu actiunea , practic orice vobler sau hardbait ii un jerk , cu exceptia topwater unde nu se accepta starea de jerking , fiind poppingu starea respectiva .
- semlecangheorghe
- veteran
Radule , orice naluca jerkuita ii un jerk
Jerkuieste tu un cranckbait fat ultradeep diver,sa vezi ce iti iese..

Jerkuieste rapala original floating de 7,9 sau 11...iese ...nimic
Secretul nalucii jerkuite este acea actiune eratica,adica acea miscare care seamana cu convulsiile unui peste panicat-ranit,care inoata dezorientat...nu la toate nalucile ,si aici ma refer la hardbait-uri,mai exact woblere,poti sa obtii acea miscare,exemplele de mai sus confirma..
.
.
Multam !
... nu prea m-ati lamurit
...se pare ca este vorba de naluci mai putin folosite la noi sau asta pot sa inteleg datorita lipsei de interes al subiectului , din partea mai multor useri
...sincer , vroiam sa stiu daca merita facute cateva jerkuri , glidere , stickbaituri pentru avat
Scuze pt. off-topic !
@ SF...ieri au fost 5 barci pe Apa , baieti care se stiu cu "speciile" si cunosc bine "balta"
...rezultat final...1 (unu) biban
...inca e devreme , ar trebui sa se mai incalzeasca putin .
... nu prea m-ati lamurit
...se pare ca este vorba de naluci mai putin folosite la noi sau asta pot sa inteleg datorita lipsei de interes al subiectului , din partea mai multor useri
...sincer , vroiam sa stiu daca merita facute cateva jerkuri , glidere , stickbaituri pentru avat

Scuze pt. off-topic !
@ SF...ieri au fost 5 barci pe Apa , baieti care se stiu cu "speciile" si cunosc bine "balta"
...rezultat final...1 (unu) biban
...inca e devreme , ar trebui sa se mai incalzeasca putin .