IM7, IM10, IM12

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Amotricus
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 125
Membru din: 19 Apr 2013, 10:41

IM7, IM10, IM12

Mesaj de Amotricus » 19 Apr 2013, 10:55

Balzer foloseste acete blancuri pentru seriile Diabolo, Magna Top Spin si Edition IM12 Karthago.
Luminati-ma si pe mine, cum sunt calitativ, bune, mediocre ?
Mi-au placut de la ei Magna Top Spin Trout Spin (1,95m-115g-w.c.3_22g) si Karthago Spin 20 (2,10m-110g-w.c.3_20g).

Avatar utilizator
bogdan82
veteran
veteran
Mesaje: 1453
Membru din: 14 Oct 2009, 15:17

Re: IM7, IM10, IM12

Mesaj de bogdan82 » 19 Apr 2013, 12:06

IM7, IM10, IM12 nu sunt blankuri, sunt tipurile de grafit din care sunt facute blankurile

la un blank conteaza multe chestii - conicitatea, grosimea peretilor, rasina care lipeste straturile de grafit intre ele, cantitatea de rasina dintr-un blank, presiunea cu care a fost rulat si grafitul

nu poti eticheta un blank drept bun sau rau stiind numai grafitul din care este facut ...

IM7, IM10, IM12 sunt niste grafite relativ standard, cu cat cifra este mai mai mare cu atat grafitul este mai rigid(proportional cu cifra respectiva) ... fiind si mai puternic, pt a realiza un blank de aceeasi putere este necesar mai putin grafit, astfel blankurile facute din grafite mai rigide sunt mai usoare. Raportul din „rigiditatea” si greutatea grafitului se masoara intr-o unitate de masura care se numeste modulus(in cazul grafitul este de ordinul milioanelor)

IM vine de Intermediate Modulus, adica grafite care nu-s asa de rigide ... exista si HM adica High Modulus

din cate tin eu minte IM7 avea 41 milioane de modulus, IM8 avea 45 ... grafitul T-46 din blankul Phenix K2(cel mai rigid pe care am pus mana pana acum) are peste 60 de milioane de modulus ...

Blankurile facute dintr-un grafit HM de obicei sunt mai usoare, mai senzitive, mai rapide si mai nervoase(dar nu este o regula) ... avand mai putin grafit si rasina in ele sunt mult mai sensibile la lovituri ...

Avatar utilizator
ULK
veteran
veteran
Mesaje: 4163
Membru din: 26 Sep 2009, 23:41
Localitate: Cluj Napoca

Re: IM7, IM10, IM12

Mesaj de ULK » 19 Apr 2013, 12:28

Clasificarea IM e ok... ce acopera cifrele 7,8 putem aproxima..un fel de Intermediate Modulus "standard" ...Dar 10,12 deja eu habar nu am ce poate insemna in sfera IM. Este stiut faptul ca s-a folosit pentru marketing aruncarea in stanga si in dreapta cu cifre mari. Exista si o nomenclaturizare relativ standard. Dar pe mine ma depaseste ce cauta o cifra ca 12, langa denumirea IM.

Cifra creste, dar tot IM ramane...nu trece in categoria HM. Numai fabricantul poate stii raspunsul corect. Daca nu specifica detaliat materialele folosite, la el pe site....atunci mai mult ca posibil ca recurs la acest truc sa ademenesaca pe cei mai nepriceputi.
Eu zic, sa raspund direct la intrebare ca sunt niste lansete mediocre sau bune...dar nu foarte bune.
Peste prind 100% :). Si de multe ori asta conteaza. Depinde ce asteptari sau exigente are cumparatorul...si ce inseamna pentru el bun sau mediocru.
Exact aceasi lanseta pentru unii poate sa insemne ceva foarte bun, exact ce a cautat ...si pentru altul sa fie sub mediocru sau "nashpa".

Ca si sfat....te gandesti ce vrei sa arunci cu ele, ce fel de naluci, ce fir vrei sa folosesti, ce specie tintesti, in cel fel de ape...mergi vezi undeva lansetele....iti convine ...marci bau' ...nu iti place te duci la alt raft si mai cauti.

Treaba se ooate rezolva simplu sau se poate complica pana la ultimul detaliu mic si nesemnificativ...la mijloc e natura umana si in speta caracterul celui care pune mana pe grafitul ala rulat in forma de con alungit :).
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: IM7, IM10, IM12

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Apr 2013, 14:44

Am avut un diabolo,prima serie.Intre toate cite le-am avut pina atunci a fost cea mai reusita lanseta,mai reusita decit shimano beastmaster,catana sau alte europenisme..Cu americanele nu se poate compara..Ce am avut eu ,era potrivit mai mult la woblere..inele mari,dispuse rar,clar la aspectul asta era deficitara..nu stiu cum sint seriile astea noi..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
suli
senior
senior
Mesaje: 482
Membru din: 23 Mai 2012, 19:24
Localitate: Gandia si Turda

Re: IM7, IM10, IM12

Mesaj de suli » 20 Apr 2013, 22:53

Sa intelegem ca cu cit mai multe module are batul e mai reusit?
Ma refer la sensibilitate ,greutate si rigiditate?
De ce intreb asta?Baas Pro Shop are blankuri de 60.000 sau 80.000 de module si la un pret acceptabil,in jur de 100$,in schimb alte marci produc blankuri de 30.000 sau 40.000 de module si pot costa 300$?
Nu ma prea pricep in tema de blankuri si se pare ca pe forum sint persoane care ma pot ajuta sa inteleg complicata lume a grafitului.
Un salut.

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Re: IM7, IM10, IM12

Mesaj de cristian.ene » 21 Apr 2013, 08:48

Suli,

pentru aplicatii cu naluci soft un blank cu modul mai inalt este cum spui mai usor sau senzitiv dar cat de reusit este un blank nu depinde doar materialul folosit conteza cel ami mult cine a gandit blankul si cat de mult a investit in proiectarea lui si in teste.

Lansetele Bass Pro au un raport bun calitate performante dar sunt pentru utilizatori care pun botul la cifre si la un marketing agresiv plin de cifre exagerate.
Un blank IM facut de o firma consacrta este mult ai bun in pescuit comapratic cu o lanseta Bass Pro doar ca blankul IM costa cat lanseta Bass Pro.

Blankurile IM sau HM nu sunt neaprat rigide este o intelegere gresita a raportului intre modul si rigiditate. Cat de elastic sau rigid un blank(revenirea blankului sau cum se opune indoirii si nu actiunea blankului) este un mix intre tipul de grafit, continutul de rasini si rasinile folosite.

Blankurile produse de firme americane ca G.Loomis, NFC sau Lamiglas sunt elastice chiar daca sunt IM sau MH, lansetele japoneze au si ele blankuri HM elastice.

Blankurile sunt senzitive datorita grafitului de calitate ;i unui continut scazut de rasini totusi cand continut se rasini este foarte mic blankurile devin mai vulnerabile si incep sa faca poc cam des. Asa ca cei mai multi producatori au pastrat un echilibru intre continul de rasini si greutatea blankurilor incat blankurile sa fie rezistente.

Daca foliiel de grafit au zone unde au defecte si unde nu sunt bine lipite in procesul tehnologic blankul va ceda.

Cu cat procentul de rasini continute este ami mic posibilitatea ca lipsa rasinilor al rularea foliilor de grafit sa lipsesca in unele zone este mai mare oricat de buna ar fi tehnologia.

Asa ca un blankul putin mai greu cu un continut ceva mai mare de rasini are oricand sanse sa fie mai rezistent comparativ cu un blank car are un continut foarte mic de rasini.

Cat de bun este blank nu despinde doar de materiale si tehnologie, conteaza mai mult cine l-a proiectat si cat de mult a investit in designul lui care decid cum sa fi cactiuea si puterea si cat de precise sunt acestea.

Treaba asta cu modulele HM si senzititvitatea sunt treburi pentru prostit masele care stau rau de tot la capitolul informare si mai ales la informare corecta.

Sunt blankuri IM doar IM6 produse de Winston seria WT care costa 450$ si sunt mai bune decat blankuri actuale HM de ultima tehnologie.

Avatar utilizator
suli
senior
senior
Mesaje: 482
Membru din: 23 Mai 2012, 19:24
Localitate: Gandia si Turda

Re: IM7, IM10, IM12

Mesaj de suli » 21 Apr 2013, 18:05

Deci se pare ca e mult marketing si ca inainte de a cumpara ceva trebuie sa te informezi foarte bine.
Eu ma ghidez in general dupa pret si dupa sfaturi de la prieteni care au probat batul respectiv.
Cu atitea marci si modele e foarte greu sa te decizi si in final tot nu sti daca ai luat decizia corecta,mersi pentru explicatie asa sa mai facut putina lumina in legatura cu constructia blankurilor...
Un salut.

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Re: IM7, IM10, IM12

Mesaj de cristian.ene » 22 Apr 2013, 12:58

Suli,


daca vrei o expunere avizata despre ce diferentiaza blankurile iti ofer un interviu cu Gary Loomis despre ce fac ca un blank sa fie stralucitior, bun, mediocru sau submediocru.

Trebuie sa se intample foarte multe lucruri pentru ca un blank sa fie realizat perfect, adica un mix complex: un pescar bun care stapaneste tehnologia materialelor si stie exact ce vrea sa obtina pentru pescuitul anumitor specii in situatii de pescuit variate

http://www.youtube.com/watch?v=OvJDrzyluTE

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Re: IM7, IM10, IM12

Mesaj de cristian.ene » 22 Apr 2013, 17:10

“Making blanks requires rolling the graphite material around a steel mandrel using a tremendous amount of pressure. At that time, the industry standard was 40 psi. Rolling the blanks at 40psi results in trapping air bubbles between the graphite cloth and the resin. This caused a lot of blank failures.

“The reason for this is as a blank is placed under stress, you have many forces acting upon it at the same time,” he said. “On the bottom of the blank, the material is under compression while the top of the blank, with respect to the bend, it’s under expansion. Not only do you have these forces acting on each other you also have what is known as hoop-stress.

“Hoop-stress happens when pressure is put on a cylindrical object, like a tubular blank. If you look at a cross-section of a blank, you’ll notice it’s a circle. When you apply pressure to a blank, this circle wants to become oval in shape and if enough pressure is applied, the blank will collapse on itself.

“This is where air bubbles become a major problem with blank construction. The bubbles decrease the hoop strength of the finished blank. This is why it was so important for me to design a piece of equipment that could roll a blank under a lot more pressure, thus driving these small air bubbles out of the materials. The equipment I designed could exert 250 psi on the materials while rolling them on the mandrel, and do so in a way that the pressure is equal on all parts of the blank as it rolls. The end result was a lighter and denser blank that was stronger than any other graphite blank made at the time.”

“We use the best fishermen there are for the design of specie-specific blanks,” he said. “They know the needs of the tool and therefore they play a major role when we are designing something new. For example, if I’m designing a new tarpon rod, I get the best guides for tarpon and work with them to get the perfect combination of action and power for their fishing technique.


“It’s been a while since I’ve been in the industry and now that I’m back, I’ve discovered that you have to follow the people from the past,” he said. “I found this out when I placed my first couple orders of graphite. I had to return both lots to the manufacturer. But, once I found the people I used to deal with, I found good product. Since then, I have found some materials that are just ‘wow.’ Our current testing has revealed a 20-percent increase in performance over most graphites being used by the major manufacturers. That really has me excited.

“This new material will also allow me to tweak some of our new designs and even make them better,” he added. “After some more research and experimentation, we’ll be bringing out the next generation of super blanks.”

Avatar utilizator
suli
senior
senior
Mesaje: 482
Membru din: 23 Mai 2012, 19:24
Localitate: Gandia si Turda

Re: IM7, IM10, IM12

Mesaj de suli » 22 Apr 2013, 22:18

Buna explicatie...numai ca eu sint pas cu engleza...poate pe spaniola mai intelegeam ceva... :lol1:

Scrie răspuns