Hot shot versus Popping

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Pike
senior
senior

Hot shot versus Popping

Mesaj de Pike » 27 Noi 2006, 11:43

Lamuriti-ma si pe mine care e diferenta de actiune intre un Hot shot si un Popping rod.(de la Loomis).

Multumesc,

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 27 Noi 2006, 14:26

HS-ul este X-Fast si mai puternic, Popping-ul este Fast si este putin mai bland, mai progresiv!

Pike
senior
senior

Mesaj de Pike » 27 Noi 2006, 14:42

Atunci de ce unii o recomanda la salau( cu jiguri) ca fiind mai buna ca hs-ul.Din ce spui tu Popping-ul s-ar preta mai mult pentru linguri.

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 27 Noi 2006, 15:32

Seria HS a fost conceputa pt. pescuit cu voblere (Luhr Jensen Hot Shot) la trena, in curent, la somon. Seria PR a fost facuta pt. pescuit lejer si mediu in apa sarata, cu momeala vie.

De aici, pescarii au inceput sa le foloseasca si in alte aplicatii. Una din ele - pescuitul salaului cu rig-uri sau jiguri. Chiar si producatorii recomanda aplicatiile adiacente.

HS-urile au actiuni extra-rapide, fara a fi rigide pe varf - tocmai pt. a putea prezenta voblere de genul Hot Shot (care incarca mai mult varga) in curent.

Pe de alta parte, si seria PR are un model cu actiune extra-rapida (PR8400S). Seria PR are lansete Rapide, cu aproape aceeasi elasticitate controlata a primei 1/4 a varfului ca si seria HS. Atat seria HS cat si PR au conicitati relativ agresive, si o mare rezerva de putere pe talon.

Cea mai buna alegere din seria PR, pt. salau, ramane PR842-2S (am avut vreo trei, de fabrica, custom de cast si custom de spin). Cea mai reusita a fost custom de spin, cu 8+1 inele Fuji new concept Alconite. Nu-i nicidecum o lanseta de "stiuca la lingura" - la puterea maxima de 1/2 0z., cel mai bine se descurca cu jiguri de 7-8 grame... maxim 3/8 grame. Are o actiune f. rapida (nu e progresiva) si o rezerva de putere destul de mare pe talon.

Din seria HS, ramane modelul HSR9000-2S IMX (sau Mahogany ca blank), la 7'6''.

Mai exista o lanseta de salau mai buna decat cele de mai sus pt. salau, deoarece a fost special gandita de la inceput pt. asa ceva - face parte din seria WR (Walleye Rods) si are indicativul WRR8400-2S - la prima vedere, pare sa aiba aceleasi specificatii cu PR842-2S (lungime 7', lure wt. 1/4-1/2 oz., line 6-12 lbs.) ... dar nu e chiar asa. Are un blank mai senzitiv, construit dintr-un alt tip de grafit, special pt. aplicatii de "salau american", e mai bine echilibrata si are o actiune Extra-Fast. WRR vine de la Walleye Rig Rod. In Cabela's i-au gresit codul. Singura sursa corecta este situl Loomis.

Toate cele trei lansete de mai sus - PR842-2S GL3, HS9000-2S IMX si WRR8400-2S sunt destinate unui pescuit mediu-lejer, cu jiguri pana in 10-12 grame... deci, nu va asteptati sa lansati cu ele jiguri de 20 grame pt. ca n-au fost facute pt. asa ceva. Daca vreti sa pescuiti cu jiguri mai grele, atunci trebuie sa va orientati spre modelele mai puternice din seria HS, gen HSR1021S.

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 28 Noi 2006, 07:32

cine stie, stie...f. bine AndreiZ!

eu am dat cu HS-ul si chiar am Popping, am pescuit cu amandoua...HS-ul este bun pt. Olt cu jig-uri de 14-30 de gr., modelul MH si Popping-uleste f. bun pt. vobler, jig-uri, linguri la avat, salau, pastrav...asta am sesizat pescuind cu asa ceva!

Pike
senior
senior

Mesaj de Pike » 28 Noi 2006, 09:11

Andrei Z, WRR8400-2s are elasticitate controlata pe varf sau este un "par" gen Kistler sau XML704.Ce lanseta recomanzi pentru pescuitul stiucii cu linguri de la Loomis ?(sa fie din doua bucati)

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 28 Noi 2006, 10:32

WRR8400-2S nu este nicidecum un par... este cea mai rapida lanseta de salau pe care am vazut-o vreodata. Are o actiune de exceptie - foarte rapida, foarte fina pe varf (diametrul varfului este de 4 in 1/64 inci, adica vreo 1.6 mm)... E o lanseta gandita pt. walleye.

Loomis nu are lansete specializate pt. linguri, dar mai gasesti cate ceva... Pe vremuri, am pescuit mult cu doua lansete de la ei:
- SJR783-2 GL3 - de jigging, insa mergea foarte bine prin apele pline de vegetatie unde pescuiam, avand in vedere ca prezentarile erau jucate, sau "jiguite"
- PR844-2 asamblata de cast - se mai gaseste sub forma de blank in versiunea GL3, P844-2 Mahogany; eu am avut un blank GL2, din grafit cu modul mai mic, era mai bland pe varf, mergea bine pt. prezentari pe fir intins dar si pe "jucate".

Acum, pt. stiuci la lingura/jig folosesc un batz de cast de la loomis, un MBR864X GL3 - e dintr-o semi-bucata, fiind semitelescopic (7'2'' lungime, putere 1/4-1 oz., fir 12-20).

Mi-am adus aminte ca am un blank de la Tom White/Loomis de 6'6'', destul de puternic, care are o actiune f. potrivita pt. lingura... il tin degeaba de o vreme... cred ca o sa-l dau la anunturi, ca nu-l mai montez.

Pike
senior
senior

Mesaj de Pike » 28 Noi 2006, 12:42

Andrei Z,Ce caracteristici are blank-ul de care vorbesti(putere de aruncare, fir, etc)

Pike
senior
senior

Mesaj de Pike » 28 Noi 2006, 13:06

Andrei Z, WRR8400-2s e montata corect(nr. de inele suficient, rear grip suficient de lung ca sa echilibreze ansamblul cand pui mulineta etc.)?Merita cumparata gata facuta de ei?

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 28 Noi 2006, 13:22

Pike scrie:Andrei Z, WRR8400-2s e montata corect(nr. de inele suficient, rear grip suficient de lung ca sa echilibreze ansamblul cand pui mulineta etc.)?Merita cumparata gata facuta de ei?
Da, e montata corect... altfel, oricum nici nu gasesti blank-ul de vanzare... nu-l au separat.

Scrie răspuns