Grosimea firului

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Biban
veteran
veteran

Mesaj de Biban » 02 Noi 2011, 21:19

Ce inseamna lansari lungi? Cati metri?

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 02 Noi 2011, 21:27

Biban scrie:Ce inseamna lansari lungi? Cati metri?
...pentru mine , atunci cand incerc sa ajung la avat , aproximativ 50-60 m.
:wink:

Biban
veteran
veteran

Mesaj de Biban » 02 Noi 2011, 22:04

old_radu scrie:
...pentru mine , atunci cand incerc sa ajung la avat , aproximativ 50-60 m.
:wink:
Aaa..m-am linistit! Atunci pot pescui linistit cu 20 lb la 20-30m. :)

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 02 Noi 2011, 22:07

depinde de apa, specia tinta, naluca si ar mai fi...
prin lansari lungi inteleg lansari de peste 40-50m. se pot face cand pescuiesti la avat dar si la jiguri, cand pescuiesti la salau din barca.
aici ma refer la pescuitul pe Dunare.
de exemplu lasi un vobler sa curga la vale...il lasi poate si 50m si pe urma recuperezi, ori viteza ori mai lent si cu stopari. cand il recuperezi cu stopari, firul se "ingroapa". cu cat este mai gros cu atat mai nasol pentru pescar.
la pescuit viteza(avat), tragi mai greu.
la jig, ai aceeasi problema. daca pescuiesti intr-un curent puternic, cu un fir gros, evolutia jigului este influentata de forta cu care firul se opune curentului.
sunt multe variabile referitor la grosimea firului. depinde de multi factori.
cel mai banal exemplu este acela de "distanta". cu cat am firul mai gros, cu atat arunc mai putin naluca.
daca e vorba de distante scurte, probabil ca diferenta se observa mai putin.
in principiu, grosimea firului influenteaza evolutia nalucii in apa. pescuieste tu cu un fir gros(depinde ce intelegi prin "gros) si o naluca usoara. incearca in curent la distante lungi.

scuze de "dezordinea" exprimarii. :oops:

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 02 Noi 2011, 23:26

sau incearca tu cu o naluca grea... de peste 45 gr cu fir subtire... mono... de 0,12 :lol: si vidiem care dintre noi hutuchieshte mai dipartii...

io cu shir gro minim 0,40

sau tu... :lol:

aaaa nu se pune unde aterizeaza daca nu mai e cuplata de shir... :lol:

ok ? :lol:

caaaam ashe si cu stiuca... maxim 0.3 :lol: ca la stiuca se dau doar cu table de 10 grame... , nu ? :lol:

kzoli
veteran
veteran

...

Mesaj de kzoli » 03 Noi 2011, 08:18

Jigul poti sa lansezi la 50 m sau si mai departe, dar ce control ai asupra lui ? ... intreb si eu ...

ranga
veteran
veteran

Re: ...

Mesaj de ranga » 03 Noi 2011, 09:09

kzoli scrie:Jigul poti sa lansezi la 50 m sau si mai departe, dar ce control ai asupra lui ? ... intreb si eu ...
la jig ma refeream la altceva.
pescuiesti din barca intr-un curent mai puternic, la o adancime sa zicem de 7-8m. influenteaza grosimea firului? :roll:
la aruncari de 50m cu jigu-ul...n-are rost, zic eu.

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 03 Noi 2011, 09:15

ipocritu scrie:sau incearca tu cu o naluca grea... de peste 45 gr cu fir subtire... mono... de 0,12 :lol: si vidiem care dintre noi hutuchieshte mai dipartii...
Mitre, daca citesti mai bine...ai sa observi ca am si zis:

"depinde de apa, specia tinta, naluca si ar mai fi... "

Referitor la stiuca si lingura de 10gr:

"pescuieste tu cu un fir gros(depinde ce intelegi prin "gros) si o naluca usoara. incearca in curent la distante lungi"

daca ai observat, eu ma refeream in special la ape curgatoare(Dunarea) si la pescuitul in curent. omul a intrebat daca grosimea firului influenteaza evolutia nalucii. eu zic ca da , in anumite cazuri. tu o dai cu stiuci si linguri de 10gr....
:lol:

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 03 Noi 2011, 09:15

In curent e bine sa ai un fir cat mai subtire, iar cum vine iarna eu recomand tuturor firul mono care nu se incarca cu atatea apa decat textilul... textilul dupa 2-3 lansari devine "sarma".... :cry:

Grosimea firului indiferent ca e textil sau mono influenteaza evolutia oricarei naluci ... cu cat mai subtire cu atat mai bine ;) insa alegerea trebuie facuta "cu cap"....

mircea13
veteran
veteran

Mesaj de mircea13 » 08 Noi 2011, 07:04

Mare atentie cand cumparati fire monofilament din magazine online fire pe care nu le-ati mai folosit niciodata si nu le stiti cum sunt deoarece au aparut fire supradimensionate.Exemplu un fir de 023 e la fel de gros ca unu de 025.Sunt de firma si au pretul destul de mare

Scrie răspuns