Ghid folosire mulineta cast

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
spiridusul
veteran
veteran

Ghid folosire mulineta cast

Mesaj de spiridusul » 13 Ian 2012, 23:16

Desi poate sa para ciudat...ma poate ajuta cineva sa-mi explice cum se foloseste o mulineta de cast? Cum se pune firul pe tambur, ce fel de fir pentru pescuitul cu jerk si shaduri mari, cum se regleaza frana, din care buton de frana, daca exista trucuri la lanseu si orice altceva ce nu-mi trece prin minte? Multumesc anticipat. E vorba de o mulineta Abu Garcia C3.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 13 Ian 2012, 23:38

E important sa aduni firul bine la prima bobinare.
Ca sa obtii maximum in lanseuri este bine ca firul sa fie cit mai aproape de buza tamburului.Cind bobinezi prima oara ,firul sa stea usor tensionat si pe centru pentru a nu se rula excentic.

Ai un buton de tensionare a tamburului de acolo jonglezi cit de liber iese naluca..Tii lanseta orizontala cu naluca cu care vrei sa lansezi,si ii dai drumul..daca atinge solul si tamburul inca se invirte scotind spire ,il mai tensionezi usor din buton..Tot asa pina obtii o curgere relativ lina..
Nu stiu ce tip de frina are C3,dar daca este centrifugala este bine sa activezi 2 sau 3 la inceput..

Lansarea trebuie sa fie o miscare continua ,nu zbicuita,din virf ,altfel faci peruci..Miscarea trebuie sa fie ca si la fly cind„incarci„blancul sau ca si la lansarile la distanta cu lansete de crap..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

spiridusul
veteran
veteran

Mesaj de spiridusul » 13 Ian 2012, 23:41

Multumesc foarte mult, dar mai am o mare nelamurire. Practic cum ajung sa pun firul pe tambur?Trebuie sa desfac mulineta, sa scot tamburul si sa-l umplu cu fir? Se foloseste textil sau mono? Conteaza grosimea firului? Multumesc.

AdrianHD
veteran
veteran

Mesaj de AdrianHD » 13 Ian 2012, 23:52

Until next time....Tight Lines!

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 14 Ian 2012, 00:51

iutub is ur best friend..gasesti tot acolo. Imaginile valoreaza cat o mie de cuvinte.

Daca nu gasesti..spune..si punem lincuri la fiecare intrebare in parte.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 14 Ian 2012, 07:18

semlecangheorghe scrie: Lansarea trebuie sa fie o miscare continua ,nu zbicuita,din virf ,altfel faci peruci..Miscarea trebuie sa fie ca si la fly cind�incarci�blancul sau ca si la lansarile la distanta cu lansete de crap..
how sweet :twisted: :lol: :lol: :lol:

PS nuj daca la bait o fi , in mod cert stii tu ceva :lol: , dar la crap nu mi se pare miscare lina deloc :?
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 14 Ian 2012, 07:48

Si la crap sint niste tehnici pentru aia care vor sa gaureasca orizontul...Una dintre ele ,consta in lasarea pe spate a lansetei ,si,cind simti ca se incarca din inertia plumbului schimbi directia si il propulsezi spre locul dorit.Simti cum tot blancul se incarca dupa care isi trimte energia spre montura,propulsind-o..

La fel lansezi si la casting.Daca nu ai loc sa incarci lanseta bine,poti opta pentru varianta prin rotire.Lanseta sta in lateral.Imprimi nalucii o miscare de rotatie,un cerc imaginar al carui centru este virful lansetei ,iar periferia este naluca.Cind naluca ajunge de unde a plecat,se elibereaza tamburul...si zvirr,se duce iexact la tinta..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 14 Ian 2012, 08:36

Nu sunt un meserias, dar C3 chiar e o mulineta simpla. Prima data cand am pus fir pe ea n-am scos tamburul(ptr ca nu ma simteam in stare). M-am uitat in ce directie se invarte tamburul , dupa care am bagat firul prin ghidajul de fir din fata mulinetei ("gaurica" ce se misca stanga - dreapta cand invarti de manivela) si , incet, incet, l-am petrecut in jurul tamburului in aceeasi directie cu rotirea lui la recuperare. Dupa care i-am facut un nod. Daca pui textil, ai grija sa fie unul un pic mai gros si foloseste stikerul mic de pe rola de textil sau o bucatica din el ca sa fixezi firul pe tamburul mulinetei(lipeste-l de tambur peste fir).
Dupa care , asa cum spunea si Gigi, cu firul tensionat (cel mai bine mulineta montata pe lanseta si firul trecut prin primul inel) incarca mulineta pana aproape de umarul tamburului (are o tesitura si pe o parte si pe cealalta). De fapt , asa cum spune si in prospectul mulinetei, lasa un milimetru pana la acea tesitura.
Sfatul meu este ca pentru inceput sa folosesti un mono de 0,30-0,35 ca sa inveti mai usor. Mono nu e nevoie sa-l lipesti pe tambur. Daca folosesti textil, pentru inceput e mai bine sa fie mai gros.Textilul are prostul obicei ca la incarcare (cel puti la C3) sa se "ingroape". Asa ca cea mai buna solutie este sa gasesti un loc potrivit si sa faci 10-15 lanseuri. Dupa aceea firul va fii mai bine asezat si te va deranja mai putin in pescuit.
In ceea ce priveste reglarea franei de lansare, procedeaza exact ca in prospectul mulinetei. Cu mulineta montata, tii lanseta cu varful in sus la un unghi de 45* si naluca legata de capatul firului. Apesi butonul ("ridici pickup-ul" sau decuplezi antireturul- cum vrei tu sa-i spui) si lasi naluca sa cada. Strangi frana de lansare pana naluca nu mai cade liber sau chiar sa nu cada mai mult de 1-1,5m. Pentru inceput ai grija sa nu fie o naluca prea usoara.
De aici incolo poti sa te antrenezi la lanseuri. Grja la lansare. Trebuie sa fie cursiva si fluenta , fara "bici" ca la spin. Eu am exersat cu o Gipo grea fara ancora , prin curte.
Fir intins

Scrie răspuns