Functionare mulinete Shimano

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
chuby man
veteran
veteran

Functionare mulinete Shimano

Mesaj de chuby man » 03 Iul 2017, 20:49

A remarcat cineva la o mulineta care functioneaza impecabil in gol o functionare cu "batai" (nu stiu daca este cea mai corecta exprimare) atunci cand trageti firul pe tambur sau cand aveti nevoie de putina forta de tractiune ? (cat sa "aduca" un crank de 5-7g pe balta?)
I-mi face impresia ca "bataia" apare la fiecare rotatie completa de manivela (ciclic?)
Va rog exprimati-va opiniile vis a vis de acest lucru...
Numai bine!

Spring
veteran
veteran

Re: Functionare mulinete Shimano

Mesaj de Spring » 03 Iul 2017, 22:26

Cand isi schimba gheara oscilatorului directia de culisare pe surubul infinit simti ciocanul ala.
trebuie unsa.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

chuby man
veteran
veteran

Mesaj de chuby man » 04 Iul 2017, 17:03

Se poate rezolva doar gresand mulineta?
Pare prea simplu sa fie adevarat; dar in acelasi timp este cat se poate de credibil.
Este posibil ca gheara sa aiba o uzura pronuntata?

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 04 Iul 2017, 22:17

chuby man scrie:A remarcat cineva la o mulineta care functioneaza impecabil in gol o functionare cu "batai" (nu stiu daca este cea mai corecta exprimare) atunci cand trageti firul pe tambur sau cand aveti nevoie de putina forta de tractiune ?
Va salut. Da, am remarcat si eu la mai multe mulinete (nu numai Shimano) ca produc zgomote in sarcina. Am inteles din titlu, ca este vorba de o mulineta Shimano. La Shimano, depanatorul, (mecanismul care ajuta la asezerea firului prin oscilatia tamburului) poate fi cu roti dintate si cama sau cu ax cu canal fara sfarsit si cursor. Si unul si celalalt pot produce zgomote cand au o oarecare uzura. Da, unsoarea poate atenua/amortiza aceste zgomote, dar ele vor fi din nou prezente dupa putin timp, fara efecte majore asupra functionarii mulinetei ci mai mult cu un impact ,,estetic"
chuby man scrie:I-mi face impresia ca "bataia" apare la fiecare rotatie completa de manivel
Trebuie sa identificati corect asocierea ,,bataii" cu una din urmatoarele situatii:
1) Bataia este 1:1 cu rotatia manivelei, asa cum banuiti? Adica la fiecare rotatie a manivelei, exista o bataie? Daca da, atunci este posibil sa aveti un dinte - doi uzati pe pinionul conducator, care este solidar cu manivela, iar dintii uzati vor fi diametral opusi manivelei, mai ales daca aceasta este de tip infiletat care se blocheaza intotdeauna in aceeasi pozitie. E o situatie mai rara insa si nu cred ca e cazul in mulineta dumneavoastra.
2) Bataia este 1:1 cu rotatia rotorului? Adica fiecare rotatie a rotorului presupune si o bataie? Daca da, atunci, cel mai probabil este destrans rotorul si in sarcina, parghia de declansare a pickupului, sau alta parte a rotorului, atinge rampa de declansare, ori e posibil ca axul tamburului se joace in pinionul prin care trece (joc datorat uzurii). Aceasta este tot o situatie mai rara si care genereaza o bataie cu frecventa mai mare. De aceea, cred ca nici aceasta nu este cazul mulinetei dv.
3) Bataia este 1;1 cu oscilatia tamburului? Adica, la fiecare urcare-coborare, ii corespunde cate o bataie? Daca da, atunci problema este in sistemul depanator. Ultima mulineta pe care am vazut-o in aceasta situatie a fost Daiwa Caldia x 2000. Depanatorul pe pinion cu excentric si cama, a incasat o lovitura in tambur, care a dus la deformarea canalului ,,S" in care evolua excentricul. Din fericire, materialul a permis refacerea perfecta a piesei fara a se deteriora si astfel mulineta a devenit perfect functionala din nou. La dv. fiind vorba de Shimano probabilitatea e mai mare sa fie vorba de depanatorul tip ,,wormshaft" (ax vierme). Aici pot fi multe:
- Jocul axului de-a lungul in bucse sau rulmenti, (ce poate fi corectat cu ceva adausuri).
- Surubul care asigura cursorul, destrans, (care se poate strange).
- Cursor si canale tocite (daca mulineta este uzata, care se pot gresa, cum a sugerat dl. Spring si vor deveni mai silentioase pentru o vreme)
- Surubul care prinde axul tamburului in racordul de oscilatie poate fi destrans (care se poate strange si asigura cu vopsea pe filet)
- Lipsa unei saibe care sa apese corect si suficient cursorul in canalul wormsaftului (care se poate confectiona si monta)
- Uzura mare a ghidajelor antitorsiune care duce la miscarea intregului ansamblu depanator (se rezolva doar prin inlocuirea pieselor uzate)
Cam atat pot sa va spun. E posibil sa-mi fi scapat ceva. Daca da, rog colegii sa completeze. Numai bine!
Rew.

chuby man
veteran
veteran

Mesaj de chuby man » 05 Iul 2017, 17:58

Multumesc pentru raspunsuri.
Mulineta este cu sistem de oscilatie pe surub fara sfarsit (wormshaft) si manivela se infileteaza.
Este un model mai vechi din 2006...
Numai bine si fir intins!

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 05 Iul 2017, 18:11

Am intalnit un comportament asemanator la un TP2015 datorita unui joc a rulmentului de pe ax in carcasa, practic avea joc rotorul si cand era in sarcina facea zgomote.

chuby man
veteran
veteran

Mesaj de chuby man » 05 Iul 2017, 18:44

Pe masura ce trece timpul, topicul asta devine din ce in ce mai interesant...
Va multumesc tuturor pt raspunsuri

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 06 Iul 2017, 09:44

Am intalnit la mulinetele shimano pe wormshaft acel clic mic atunci cand la pawl se inlocuieste bucsa de teflon cu rulment. Cred ca acel clic mai depinde si de uzura pawl-ului. Daca acesta are un anumit grad de uzura, joaca cand intra in canal la schimbarea de sens. Daca e cu bucsa si acolo se pune nitica vaselina si nu ulei, acel click dispare. Daca se pune in loc de bucsa rulment-ceea ce eu zic ca e total inutil- si se greseaza doar cu un strop de ulei atunci acel clic ar putea sa fie sesizabil.

Tot acolo ar putea sa apara , daca surubul care tine placuta presata pe pawl sa destrans.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Scrie răspuns