Eu de exemplu - pescuiesc exclusiv la cast, de la UL pana la Heavy, folosesc:
Ultra Light (Clean, biban, pastrav)
YGK 14 Lb
YGK 16 LB
Light + Medium (salau, avat)
YGK 22 Lb
YGK 25 Lb
PowerPro 10 Lb in teste momentan.
Heavy
YGK 30 Lb
SunLine Super PE 8-orange 30 Lb
WFT silent eight 0,12 mm, 14 Kg, ireala dimensiunea la sarcina declarata de producator.
WFT silent eight 0,14 mm, 19 Kg, ireala dimensiunea la sarcina declarata de producator.
WTF silent eight 0,18 mm, 23 Kg, ireala dimensiunea la sarcina declarata de producator.
YGK este extrem de subtire, sensibil la ciupituri, am avut ceva probleme cu cel de 14 Lb. Dar in rest doar cuvinte de lauda.
Cauza pocnelilor in lanseu (la o peruca mica- adica 2...3 spire, la inceput sau la mijloc lanseu cand naluca se duce glonț), pana anul trecut dadeam si eu vina pe fire, ca nu rezista (Sunline Super PE, Super PE8, Sufix 832), sunt loturi vechi, etc, etc.
Am constatat ca o data cu experienta si reglajul atent al mulinetelor aceste "pocneli" s-au redus semnificativ. Anul acesta am avut doar accidente cu cel de 14 Lb, dar tin sa cred ca era "busit", tot de o "ciupitura", chiar daca era mai departe de nodul cu leader-ul. Oricum l-am schimbat cu cel de 16 Lb.
Avantajul cast-ului, cum scria si D-l Gheorghe SEMLECAN, este importanta extrem de redusa a diametrului firului la lungimea lanseului. Iar la cast, pentru alegerea dimensiunii, eu zic ca primordiale sunt in aceste conditii, pestele vizat, locurile, etc, etc, etc.
Da, sunt si fire mai proaste, nu neaparat ieftine, sau fire ieftine extrem de bune. Bune in sensul ca acopera cat mai mult gama de cerinte din partea pescarului.
Dar, va rog sa considerati aceste observatii, idei, si comentarii sunt din punctul meu de vedere, si nu sunt general valabile.

Cu stima,