elice motor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
- utilizator constant
elice motor
exista elice de motor de fuga si alta de tractiune? am vazut unele motoare cu elice cu 4 pale,aia pt ce e?
- andriipopa75
- veteran
elicea cu 4+ pale se foloseste la barcile cu motoare f.mari, peste 150 cp.
elicea de putere are pasul mic (pitch) de obicei intre 5 si 6 1/2 .
elicea de viteza are pasul mai mare fata de cea standard, de ex standard este pasul de 8, una de tractiune va avea 5-6 iar una de viteza 10-12.
Cu elicea de viteza e ca si cum ai pleca de pe loc cu masina cu viteza a III-a, cu elicea de putere e ca si cum ai avea o masina cu vitezele f.scurte, gen camion.
Riscul cu elicea de viteza este ca motorul in sarcina sa nu ajunga la turatia maxima si implicit la puterea maxima iar cu elicea de putere riscul este ca motorul sa ajunga prea repede la turatia maxima fara a oferi viteza.
Ideea este ca un motor vine din fabrica cu o elice care , la incarcatura minima, ajunge la turatia maxima (ex pt 4 cai , motorul atinge turatia maxima cu o incarcatura < 100kg) .
De aceea se recomanda cumpararea unui motor in functie de ambarcatiunea pe care va fi montat (forma, greutate). Se poate modifica comportamentul ambarcatiunii din elice, in sensul de a pune o elice cu pas mai mic la o barca care merge incarcata mai tot timpul, pentru a o ajuta sa gliseza sau sa o impinga fara probleme sau o elice cu pas mare(de viteza) la o barca sport, gandita sa planeze usor.
elicea de putere are pasul mic (pitch) de obicei intre 5 si 6 1/2 .
elicea de viteza are pasul mai mare fata de cea standard, de ex standard este pasul de 8, una de tractiune va avea 5-6 iar una de viteza 10-12.
Cu elicea de viteza e ca si cum ai pleca de pe loc cu masina cu viteza a III-a, cu elicea de putere e ca si cum ai avea o masina cu vitezele f.scurte, gen camion.
Riscul cu elicea de viteza este ca motorul in sarcina sa nu ajunga la turatia maxima si implicit la puterea maxima iar cu elicea de putere riscul este ca motorul sa ajunga prea repede la turatia maxima fara a oferi viteza.
Ideea este ca un motor vine din fabrica cu o elice care , la incarcatura minima, ajunge la turatia maxima (ex pt 4 cai , motorul atinge turatia maxima cu o incarcatura < 100kg) .
De aceea se recomanda cumpararea unui motor in functie de ambarcatiunea pe care va fi montat (forma, greutate). Se poate modifica comportamentul ambarcatiunii din elice, in sensul de a pune o elice cu pas mai mic la o barca care merge incarcata mai tot timpul, pentru a o ajuta sa gliseza sau sa o impinga fara probleme sau o elice cu pas mare(de viteza) la o barca sport, gandita sa planeze usor.
Re: elice motor
Acum ceva timp am scris un articol despre cum se alice si cum functioneaza o elice de barca, il gasesti aici.
Distribuitor national de elice si piese pentru motoarele de barca
- crystianoo
- veteran
Re:
Nemernic scrie:Am construit cateva navomodele....... Din ce stiu eu, cele cu 3-4 pale sunt ptr tractiune....iar cele cu 2 ptr viteza........
Aha,aha,nu am inteles niciodata de ce mirosea a squidoctopus cand ma urcam la tine in masina,mereu am crezut ca e atractantul de salau dar NU era asa,era dipul tau secret ascuns in spatele rotii de rezerva

Nu lasa pe maine ce poti sa faci poimaine cand defapt totul se rezolva raspoimaine...
Re: Re:
Cum le stii tu pe toate....tot in spatele rotii de rezerva iti ti si tu dipurile ? Bun loc, a ?crystianoo scrie:Nemernic scrie:Am construit cateva navomodele....... Din ce stiu eu, cele cu 3-4 pale sunt ptr tractiune....iar cele cu 2 ptr viteza........
Aha,aha,nu am inteles niciodata de ce mirosea a squidoctopus cand ma urcam la tine in masina,mereu am crezut ca e atractantul de salau dar NU era asa,era dipul tau secret ascuns in spatele rotii de rezerva![]()
![]()

Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...
- crystianoo
- veteran
Acum am facut multe legaturi,am ramas stupefiat acum doua saptamani cand am gasit la tine pe bord bambina aceea roz ahahahajajajaja

Nu lasa pe maine ce poti sa faci poimaine cand defapt totul se rezolva raspoimaine...
Te-a atras culoarea, asa-i ?
....
p.s.: veeeeeezi... maine te vreau fresh !!!!

p.s.: veeeeeezi... maine te vreau fresh !!!!
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...