Echipament pentru (inca un) incepator

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Adonnis
utilizator nou
utilizator nou

Echipament pentru (inca un) incepator

Mesaj de Adonnis » 04 Oct 2015, 23:00

Salut,

Am decis sa deschid threadul acesta pentru a primi cateva sfaturi legate de cumpararea echipamentului pentru spinning.
Eu sunt pescar de feeder, insa vreau sa incerc si pescuitul la rapitor. Problema e ca nu am tinut vreodata o lanseta de rapitor in mana si ... sa fiu sincer nu am fost deloc interesat de subiect pana acum.
Asadar as vrea sa cumpar o lanseta si mulineta pentru inceput, cu care sa imi fac damblaua pe apele din jurul Bucurestiului. Bugetul nu e fix, in principiu as vrea sa ma incadrez in 5-600 lei, pentru ca mai am si restul accesoriilor de cumparat. Sunt constient ca o sa schimb echipamentul daca ma prinde si ca voi avea nevoie de diferite lansete pentru diferite situatii. Nu caut ceva universal, ci vreau ceva cu care sa incep, sa vad daca e pe gustul meu stilul asta.
Din pacate asta e tot ce stiu momentan, de vreo 10 zile citesc forumul intensiv si in capul meu e, desigur, o mare harababura.

Orice sfat va fi apreciat, multumiri anticipate!!

fishmaster56
senior
senior

Re: Echipament pentru (inca un) incepator

Mesaj de fishmaster56 » 05 Oct 2015, 05:40

Nu e harababura pe forum, doar ca fiecare are parerile si preferintele lui, iar la oferta existenta pe piata e greu sa te decizi ce ti se potriveste cel mai bine, in functie de bugetul disponibil. Dar ca sa primesti sfaturi cat mai utile trebuie sa spui ca fel de spinning vrei sa practici, la ce specii, in ce ape, pt. ca la bugetul care-l ai iti poti permite un echipament destul de bun cam pt. orice stil de spinning. Deci fii mai concret si cu siguranta vei primi cele mai potrivite sugestii de la "meseriasi" in ale spinningului. In egala masura, daca intri intr-un magazin de specialitate (si in Bucuresti chiar gasesti asa ceva) poti primi sugestii competente.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 05 Oct 2015, 06:14

Ai nevoie de minim 2 lansete.Una mai rapida petru gume,alta mai elastica pentru naluci reactive.Ca si mulinete recomand shimano de la technium in sus)Mulineta pentru plastice poate sa aiba o recuperare de 6 la 1 ,iar cea pentru reactive un 5la1 sau chiar 4.8 la1.Clasele de putere:ultralight-light-medium light,medium,medium heavy,heavy se aleg functie de talia pestelui vizat si distanta(si locul) in care pescuiesti.De exemplu,,
..pescuind din barca la salau-biban cu gume pe o acumulare gen Valea Argovei,Sarulesti o lanseta medium light care arunca pina in 14 gr,rapida este suficienta.
..pe Dunare se cere o lanseta mai zdravana ,poate un medium heavy pina in 21 gr..sau poate mai puternica in functie de gramajul nalucilor care se cere in zona respectiva.Aceeasi lanseta puternica se poate folosi si pe lacuri in zone cu stepi,crengaraie,butuci,etc..acolo unde se pescuieste cu naluci armate pe carlige cu varf protejat contra agataturii..
Mult promovata(si laudata) senzitivitate a lansetei nu este chiar atat de esentiala si de mult ori nu este pe masura pretului cerut pentru o lanseta highmodul.Ca si exemplu, cu o lanseta din clasa medie de pret de la St. Croix (avid) poti prinde la fel de bine ca si cu capul de serie (xtreme)sau care o mai fi acuma..De spus ar mai fi o gramada dar urmeaza sa le descoperi si singur..sper ca ti-am dat un punct de plecare.Parerile de mai sus sunt opinii personale,nu adevaruri universale..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 05 Oct 2015, 08:04

Pe langa sfaturile pertinente ale lui Gigi mai tine cont de un lucru : ca sa incepi cu dreptul si sa evoluezi cat mai repede , incearca sa-ti gasesti un partener de spining mai cu experienta, dispus sa te indrume in tainele acestui stil de pescuit. El te poate indruma si ce scule sa-ti iei ,si ce ai de facut pe malul baltii, iti poate dezvalui " secrete " ale spiningului care altfel iti pot lua multa vreme sa le descoperi. In felul asta nu o sa mai umpli forumul cu intrebari peste intrebari la care oricum vei primi o multime de raspunsuri (chir de la unii care au cateva luni de spining dar deja dau sfaturi) din care nu stii sa selectezi care e bun si care e " pe langa ".
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Pif.
veteran
veteran

Mesaj de Pif. » 05 Oct 2015, 09:19

De la unu care are cateva luni de spinning daca ai ocazia pune mana pe o lanseta de la Team Dragon ceva din gama Guide Select sau astea mai noi ,merg foarte bine si cu voblere si cu gume , puterea de aruncare sa fie intre 3,5 -18 g ,se echilibreaza bine cu un shimano de 2500 ,poate treci un pic de bbuget dar acoperi o plaja mare de aplicati la spin cu un combo de genu.

Dan Stefan C.
veteran
veteran

Mesaj de Dan Stefan C. » 05 Oct 2015, 09:41

Cred ca cel mai bine ar fi sa incerci sa treci pe la magazin (Totalfishing) pentu a putea pune mana pe mai multe lansete si mulinete si atunci vei putea decide mai usor ce sa-ti cumperi. Poate vrei sa incerci sa pescuiesti la clean, pe rauri, sau la biban, pentru asta iti trebuie un anumit tip de lanseta/mulineta, pentru stiuca la fel.
Ca si repere, iti recomand urmatoarele:
- pentru clean/biban: Shimano Exage 1000 FD si Cormoran TX4 Motala
- pentru stiuca/salau: Shimano Nasci 215 M si Shimano Aernos 2500 FB

Constantin37
junior
junior

Mesaj de Constantin37 » 17 Oct 2015, 00:09

O optiune ar fi si asta pe care am scos-o eu la vanzare (150 lei):
Lanseta Cormoran TR4 2.13m/6-28g High Modulus HM40 Graphite + inele SIC + mandrina Fuji (cu husa originala), nemodificata, in stare impecabila (ca noua), cumparata in primavara si folosita cateva ore.
Daca te intereseaza/daca vrei mai multe detalii vorbim la tel.
Mai multe despre TR4 gasesti aici (in test e varianta 240): http://www.fishing-test.pl/wdki/23-wdki ... 240m-8-45g

Constantin37
junior
junior

Mesaj de Constantin37 » 17 Oct 2015, 00:11

Scrie răspuns